用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 (直資) 優才小學.. 收左我個仔
go

(直資) 優才小學.. 收左我個仔

我同我老公意見不同, 佢想個仔讀, 我唔想, 好煩,

1) 因為我唔LIKE P1 - P3 要去 旺角讀, P4-P6 和
    中1 -  中7 都系將軍澳同一校舍, 我覺得好細.
2) 我好怕佢好要家長同小孩做好多野(功課,報告..等)
    雖然佢地話唔多, 但如果佢地可以KEEP到所有學生
    出去考的英文考試都合格, 我古會好谷D學生...
3) 我重有個細女, 到佢入小學時只有10分, 點算好呢,
    又唔一定入到優才, 如入到都未必夠$$比佢讀,

真系好煩呀, 請問有無人知優才系唔系真系咁好呀, ...
[/quote]

我係路過, 亦唔係傻才家長, 只係覺你諗法有d怪, 點解佢地可以KEEP到所有學生出去考的英文考試都合格就等如好谷? 又唔係個個A, 合格不是應份的嗎? 唔通你想找一間Fail rate要高於若干%的?

說到係, 學校谷不谷應該聽下口碑, 或者係bk問下都得

原帖由 jjbe 於 09-10-19 12:50 發表

1) 因為我唔LIKE P1 - P3 要去 旺角讀, P4-P6 和
    雖然佢 ...
:-D

間間功課都係多o既
就算官津學校也一樣

優才唔算最好的學校 但亦都不算差
不過 如果學費的開銷對一個家庭而言真的太大
那麼 去抽官津學校  也未必不是好事
很多官津學校 是很不錯的
更有些是好過優才

雖然佢 ...

回覆 1# jjbe 的文章

- 唔要個GT offer, 除非你有更合適既offer, 優才收得你個仔當然覺得佢同間學校好夾, 但今次好似百密一疏, 睇錯左個家長, 似乎你同GT教育理念唔係好夾

- 中肯說話...校舍真是比不上傳統名校, 不過, 其他名校有近百年歷史, 以前找地方很容易, 新校要在九龍塘/半山區起學校, 我怕起完我都交唔起學費, 有幾多間學校好似St Paul Co-ed 有李+誠捐錢起新校! 有錢不如花在學生教育身上更實際

- 普遍官津一日都八樣功課, 未必有功課堂, 你有無了解過GT 就是以少機械式功課為賣點, GT 功課又點會過多?

- 我都有個女, 很明白你既心情, 如果我個仔考到一間好學校, 我唔會為個女可以多20分強迫個仔入一間官津男女校而放棄一間已到手既好學校, 大抽獎, 你估一定中架?

By the way, 你唔讀, 大把人讀, 到下年優中會考放榜, 如果個個成績都好好, 我諗想小二插班都無可能

原帖由 circleda 於 09-10-19 14:10 發表
我係路過, 亦唔係傻才家長, 只係覺你諗法有d怪, 點解佢地可以KEEP到所有學生出去考的英文考試都合格就等如好谷? 又唔係個個A, 合格不是應份的嗎? 唔通你想找一間Fail rate要高於若干%的?

說到係, 學校谷不谷應該聽 ...

你都講得好arm,... 多謝指點.

講問有無人可以比d優才的資料我呀...?
[/quote]

醒目開學勳章

你申請前唔係了解學校,同意學校適合自己的小朋友才申請嗎?

GT係好學校,好多有小朋友在讀的全部是讚,
但我個人因學費較貴,over my budget
我唔會考慮,而你有2個小朋友,也真的要擔心這問題

http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=251

以上是講GT的BK,希望幫到你啦

原帖由 jjbe 於 09-10-19 14:33 發表

你都講得好arm,... 多謝指點.

講問有無人可以比d優才的資料我呀...?

我囡囡舊年都考過優才, 不過考唔到 !   但我同事個仔就考到, 但佢放棄咗, 因為佢有2個小朋友, 也是考慮將來兩個小朋友的學費加起來來幾襟計, 你知除咗學費外, 小朋友仲要補習/課外活動等, 每人起碼每月5千, 二個一萬, 仲要十二年 !

回覆 7# stephanieching 的文章

入GT 都要補習?
GT 既課外活動好似係免費的, 師資可能比出面既course 還要高

入GT要補習好出奇咩? 我姪仔由GT一年班讀到現在GT中二, 都有補習喎。課外活動只是興趣班咁, 都要出去再學, 姪仔有學網球, 鋼琴, 跆拳道, 游水etc. 全部都係學校以外比錢學的。好在父母係公務員, 學費有減費, 否則讀完12年都要用唔少錢的, 若兩個小朋友更加負擔重了。

iwff

原帖由 fsforth 於 09-10-19 15:50 發表
入GT 都要補習?
GT 既課外活動好似係免費的, 師資可能比出面既course 還要高

現在讀小學, 無論讀津校, 直資, 私校, 個個都要補習和出外學嘢啦, 去補習社都要過千啦, 讀名校要請私人補習老師(我head同個讀名校兒子請的私人補習老師每月8千元學費呀), 我個囡讀的只是一間好普通的直資, 每月千餘元學費(好以好平), 但加上校車費/餐費, 補習費, 出外學的Phonic/國語/英語/體操, 只靠學校教的唔夠, 每月合計都要 5千元啦 ! 只是計學費, 好易 Over Budget 呢 !

雖然佢 ...

只係考慮第三點已有答案,梗係抽官津校啦,到時咩都係錢唔通唔開飯咩。

據我知優才可以申請學費減免,請問有冇人知3人家庭年收入幾錢以下可以申請學費減免呢?

原帖由 fsforth 於 09-10-19 15:50 發表
入GT 都要補習?

fsforth,

Please check pm.

補習有兩種心態, 一是上堂聽唔明學唔到野, 二是想更上一層樓

係優才我覺得d老師係會盡力教到你識為止, 唔似得一般學校, 教完就關人, 唔識就自己諗掂佢, 畢竟是小班教學, 呢方面絕對是優才的強項, 所以因為第一個原因的話我覺得補習可有可無, 至於第二個原因就好個人既決定

我同事2個女都係gt讀 唔講補習比錢個d 佢真係highly recommend gt wor 佢話佢2個女讀得好開心 已經值得
原帖由 ggoo 於 09-10-19 16:25 發表
據我知優才可以申請學費減免,請問有冇人知3人家庭年收入幾錢以下可以申請學費減免呢?

超級版主

原帖由 ggoo 於 09-10-19 04:25 PM 發表

所有直資都預留左一部份錢用來俾家長申請學費減免

有錯請指正

我都知直資可以申請學費減免,不過唔知優才可以減免既入息上限是幾多,希望知情人士可以告知.

每間直資都會有申請減免學費的, 但我相信係需要問返學校才會知道詳情, 學校不會公開比所有人知的, 除非係申請者, 因為係好私人的問題, 不是每個家長都想比人知自己申請學費減免的。

iwff

原帖由 ggoo 於 09-10-19 17:29 發表
我都知直資可以申請學費減免,不過唔知優才可以減免既入息上限是幾多,希望知情人士可以告知.

回覆 1# jjbe 的文章

有朋友個表姐都有入表優才, 無去考試,
但在16/10都收到信話比佢做後備生… 唔通優才無人考…?
[/quote]

原帖由 jjbe 於 09-10-19 18:05 發表
有朋友個表姐都有入表優才, 無去考試,
但在16/10都收到信話比佢做後備生… 唔通優才無人考…?

朋友個表姐?