用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 (直資) 優才小學.. 收左我個仔
樓主: jjbe
go

(直資) 優才小學.. 收左我個仔 [複製鏈接]

原帖由 jjbe 於 09-10-19 18:05 發表
有朋友個表姐都有入表優才, 無去考試,
但在16/10都收到信話比佢做後備生… 唔通優才無人考…?

咁搞笑!咁即係即場面試唔重要,個portfolio先最重要!

回覆 19# jjbe 的文章

請問封信係咩野內容?

原帖由 flower28 於 09-10-19 18:12 發表

咁搞笑!咁即係即場面試唔重要,個portfolio先最重要!

唔好人講你就信

我信wor
都有朋友講佢冇去面試paul boy
但都有收到信寫話明年6月會做後補生
可能所以既拒絕信都係咁寫啦
原帖由 flower28 於 09-10-19 18:12 發表

醒目開學勳章

原帖由 JKTL 於 09-10-20 01:18 發表
我信wor
都有朋友講佢冇去面試paul boy
但都有收到信寫話明年6月會做後補生
可能所以既拒絕信都係咁寫啦

我仔仔都有考這兩間,因為優才和St. Paul Boys面試撞期,我選了去優才面試,後來都收到St. Paul Boys的信話阿仔係缺席考生,會落入後補名額,須填妥及交回回條,下年6月要再去面試...但不保証獲小一學位。
但我唔覺St. Paul Boys俾個「waiting位」我,只不過係婉轉地拒絕了我這個缺席考生,不過明年6月可以再試!

所以,jjbb朋友個表姐收到信話比佢做後備生,好可能係言語上以訛傳訛的美麗誤會!

醒目開學勳章

jjbe,
好耐無見,好開心我地的仔仔有機會做同學!

個個都要補習 -> not agree

原帖由 stephanieching 於 09-10-19 16:14 發表
現在讀小學, 無論讀津校, 直資, 私校, 個個都要補習和出外學嘢啦, 去補習社都要過千啦, 讀名校要請私人補習老師(我head同個讀名校兒子請的私人補習老師每月8千元學費呀), 我個囡讀的只是一間好普通的直資, 每月千餘 ...

同你一樣pt. 3.

我大囡收左, 佢都好想讀. 唔知點解, 佢 IN 咁多間只是記得 GT 同 DGJS. 佢成日都說要讀 GT.

但是我有一個超細囡...如果大囡入左 GT, 細囡抽時只有 10分, 同埋佢個年都好多人出生, 即是仲難抽. 如果2個讀 GT, 真係冇咁多錢.再加上, 我老公成日都唔想俾$讀直資. 佢都有道理, 佢成日說, 政府有12年免費教育, 點解要俾錢讀書 ? 如果讀 DB / DG 個D冇野好講啦. 因為你俾咁多錢出來, 佢地真係俾返咁上下的野俾你個小朋友.

所以都唔知點好....

原帖由 jjbe 於 09-10-19 12:50 發表
我同我老公意見不同, 佢想個仔讀, 我唔想, 好煩,

1) 因為我唔LIKE P1 - P3 要去 旺角讀, P4-P6 和
    中1 -  中7 都系將軍澳同一校舍, 我覺得好細.
2) 我好怕佢好要家長同小孩做好多野(功課,報告..等)
    雖然佢 ...

原帖由 ziyi 於 09-10-19 14:42 發表
你申請前唔係了解學校,同意學校適合自己的小朋友才申請嗎?

GT係好學校,好多有小朋友在讀的全部是讚,
但我個人因學費較貴,over my budget
我唔會考慮,而你有2個小朋友,也真的要擔心這問題

http://forum.edu-kingdom ...

申請左二十幾三十間學校, 邊了解得曬。

原帖由 SumSumBB 於 09-10-20 05:50 發表
jjbe,
好耐無見,好開心我地的仔仔有機會做同學!

HI... SUMSUM BB
你好呀, 好耐無見啦,優才都收左你呀,真好啦..
你系第幾輛考試架, 我系第2呀

我今日問個學校, 佢地話車費大幾$600 - $700
(要7:15上車)
P1 的飯錢要 $15.5/日 (當上20日) 即 $310

學費 : $2600
飯錢 : $310
車貴 : $650 (當)
-----------------
共    : $3560... 好貴呀, ...
[/quote]

醒目開學勳章

申請20幾間30間?
說笑吧,
全部直資得20間 (3間男,17間男女)
全部私校40間 (6間女,31間男女,3間男)
但不是全部都是男女校,加上各間學校在東南西北,面試也是主要集中在9月份
申請一半學校?
如果是這樣漁翁撒網.我只能說佩服
而且這樣子,不了解學校也正常

原帖由 ko06879 於 09-10-20 18:08 發表

You broke the record!  That's the highest number I've heard.   

Frankly speaking, I think it would be a waste of time if you apply for schools that end up you won't go to.  You'll need to think between giving up first round/lucky draw or take the offer, and there's so much time spent in handing in the forms and attending interviews.

For the schools that i've applied for, i told myself that at least i'll accept the offer and at least better than lucky draw if that's the only offer.  But still I think it's already been quite a number of schools for me using this selection criteria.  But after hearing your case, 我只能說佩服啊!  

原帖由 ko06879 於 09-10-20 18:08 發表

原帖由 ziyi 於 09-10-20 18:28 發表
申請20幾間30間?
說笑吧,
全部直資得20間 (3間男,17間男女)
全部私校40間 (6間女,31間男女,3間男)
但不是全部都是男女校,加上各間學校在東南西北,面試也是主要集中在9月份
申請一半學校?
如果是這樣漁翁撒網.我只能 ...

由赤柱聖士提反殺到天水圍激活英文小學
再由將軍澳優才殺到青衣地利亞
由南到北, 由東到西。
最衰是有幾間都叫培X, (培道, 培正, 培橋), 跟著又叫真道,播道, 真係攪到我同老公都亂曬龍!!!

醒目開學勳章

真利害,我都會逐一研究,但始終會有一些學校不合自己的要求
- 地點啦
- 學費啦
- 學校教學理念啦
等等
七除八扣下,我想有十幾間都已經是利害
但你可以20幾30間,我想你真的破了我在BK聽到的最高記錄
你的小朋友沒有反對嗎?

原帖由 ko06879 於 09-10-20 19:07 發表

由南到北, 由東到西。
最衰是有幾間都叫培X, (培道, 培正, 培橋), 跟著又叫真道,播道, 真係攪到我同老公都亂曬龍!!!
...

醒目開學勳章

原帖由 jjbe 於 09-10-20 18:21 發表

HI... SUMSUM BB
你好呀, 好耐無見啦,優才都收左你呀,真好啦..
你系第幾輛考試架, 我系第2呀

我今日問個學校, 佢地話車費大幾$600 - $700
(要7:15上車)
P1 的飯錢要 $15.5/日 (當上20日) 即 $310

學費 : $2600
飯錢 : $310
車貴 : $650 (當)
-----------------
共    : $3560... 好貴呀, ...

jjbb,

真係好耐無出來玩,你有無搬呀?我係第二輪面試的!

GT學費2千多,但有NET教英文,又包2個課外活動,加上小班,如果唔係直資,我估要收$5K學費!而校車...你都係坐3年啫。

你自己其實有無其他心水學校?抽區內小學又要煩中學...

原帖由 ko06879 於 09-10-20 19:07 發表

由南到北, 由東到西。
...

我覺得你小朋友好可憐,好同情佢。

原帖由 SumSumBB 於 09-10-20 20:37 發表

jjbb,

真係好耐無出來玩,你有無搬呀?我係第二輪面試的!

GT學費2千多,但有NET教英文,又包2個課外活動,加上小班,如果唔係直資,我估要收$5K學費!而校車...你都係坐3年啫。

你自己其實有無其他心水學校?抽區內小學又要煩中學. ...

SUMSUM BB
我無搬呀, 都系tko住, 因為多左個女, 所以真系要想真d,出年, 女開始上幼兒園, 兩個好貴呀, 重要比佢地學野... 唉, 真系好煩, 現在重想更,
政府抽籤我地like 東華三院黃余家潔.. 佢有1條龍, 但又唔知抽唔抽到, 所以真系好煩... 唉
[/quote]

醒目開學勳章 王國長老

我都覺得好勁
咁你真係全部考晒, 收左至算呀? 咪要花好多時間精神同金錢lor!?
講真, 每間學校interview取向唔同, 揀既學生類型又唔同, 去考傳統名校, 同考新思維學校, 小朋友都要有唔同準備啦, 咁你小朋友咪好辛苦?
原帖由 ko06879 於 09-10-20 07:07 PM 發表

由南到北, 由東到西。
...

我個女都見咗成十間學校, 佢似乎唔覺得辛苦, 因為佢當去玩play group.  有一日見咗成三間, 佢仲問有冇第四間去添.  有一間見咗唔夠二十分鐘, 佢又問點解咁快. 佢覺得interview 好好玩, 但大人要幫佢安排咁多學校, 就比較辛苦啦

考咁多間? 我就真係頂唔順, 聽到都驚!!

由南到北, 由東到西。
...
‹ 上一主題|下一主題