用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名牌 VS 屋邨幼稚園
go

名牌 VS 屋邨幼稚園 [複製鏈接]

近日為女兒報K1, 忽然有點迷茫 ---
曾有家長說:將來選小學便會知道名牌幼稚園的好處
不敢怠慢, 報了幾間, 亦想女兒適應一下interview, 另外報了屋邨幼稚園, 發覺

青衣荊冕堂實在是一所充滿關愛的幼稚園:
1)      1) 交表時職員提醒我沒校車到我家
2)      2) 面試前3天致電提醒
3)      3) 校舍光潔, 寬敞
4)      4) 老師, 校長充滿笑容
5)      5) 面試前一刻 (見校長前) 會鼓勵小朋友
可預計小朋友就讀於此會感覺幸福的, 但程度一般, 怎樣的幼稚園生活才是最適合小朋友??? 想不通
   0    0    0    0

名牌嗰d面試未?咁佢哋又俾咗咩感覺你?

in哂人地收
你先再比較再決定自己想要咩囉
唔好煩住

間學校好唔好
老師,環境,同埋其他小朋友都好重要既
小朋友家長既質素都要考量
我朋友話佢既小孩番左學一星期學識講 "pk"
因為同學講.因為同學既父母都講
so..

umm.. 當初有兩間學校收我個女, 我心儀無咁出名果間, 感覺就好似你去青衣interview咁, 感覺好好, 老師好caring, 環境又新又企理, 反而覺得九龍塘收果間好一般. 後來因為校車問題, 最終去左九龍塘間學校讀. 我覺得而家間學校其實老師都好好, 我個女開學一個月已經學到幾多野又好開心. 只不過大部份起九龍塘既學校, 老師一日要in唔知幾多個小朋友, 就算最初好好心情in到無咩反應都真係唔奇.

WHICH KG YOUR DAUGHTER IS STUDYING IN KLN TONG?  PLEASE TEACH ME HOW TO CHOSE KG.
I'M APPLYING MANY KLN TONG KGS FOR K1 IN 2010.

原帖由 elmolly 於 09-10-19 15:10 發表
umm.. 當初有兩間學校收我個女, 我心儀無咁出名果間, 感覺就好似你去青衣interview咁, 感覺好好, 老師好caring, 環境又新又企理, 反而覺得九龍塘收果間好一般. 後來因為校車問題, 最終去左九龍塘間學校讀. 我覺得而 ...

thank you all mom's opinion.
About famous KG, they mainly focus on acadamic result, it's good though, just feel a little bit 'pushing'.

I also agree that choosing KG is equal to choosing peer group for kids, family background and the 'personality' of classmates are really important.
原帖由 yanmamandy 於 09-10-19 13:55 發表
名牌嗰d面試未?咁佢哋又俾咗咩感覺你?

原帖由 BB豬MUMMY 於 09-10-19 15:34 發表
WHICH KG YOUR DAUGHTER IS STUDYING IN KLN TONG?  PLEASE TEACH ME HOW TO CHOSE KG.
I'M APPLYING MANY KLN TONG KGS FOR K1 IN 2010.

my girl is now studying at KM. it depends on your expectation on kindergarten when you are choosing schools. I prefer those can pick up for primary one easily as I don't want my girl to find out "school" is another world to her when she reaches the next stage.

嚟位家長,見到你個post,我身同感受,我起初也好似你一樣名牌幼稚園定屋邨幼稚園好呢,最後我選了屋邨幼稚園,好後灰,因小兒原本好乖,但去到上了兩個月變得好壞,唔鍾意讀書(以前會自己攞本書嚟睇),令外最大問題係啲老師質數好參差,有啲就好好,有啲就好離譜,真係衰都估唔到,可以付擔得起的話,都係選私家啦,起碼拒收咗你錢同埋拒要顧類拒自己學校個名,所以衰極都有個普,但係就會勢利一點。

原帖由 eggmama 於 09-10-18 06:40 發表
曾有家長說:將來選小學便會知道名牌幼稚園的好處…
不敢怠慢, 報了幾間, 亦想女兒適應一下interview, 另外報了屋邨幼稚園, 發覺…

1)   ...

阿囝星期六IN完青衣荊冕堂

1) 交表時職員提醒我沒校車到我家
- 唔係我交表, 但應該無講話
2) 面試前3天致電提醒
- 無人打給我喎..
3) 校舍光潔, 寬敞
- 同意, 不過大肌肉場地好似太細..
4) 老師, 校長充滿笑容
- 同意, 感覺每位老師和校長的笑容好真誠.
5) 面試前一刻 (見校長前) 會鼓勵小朋友
- 有老師同阿囝講野.. 都幾好
6) 我都幾同意佢地的教學理念. (要欣賞小朋友的諗法, 增強他們的信心)
我都覺得小朋友就讀此學校, 一定會開心..
阿囝面試表玩一般, 都唔知收唔收...

不過, 因為其他學校未開始IN, 所以我會IN晒所有學校, 了解下每間學校, 同埋睇下邊間收, 先決定在那一間就讀....
url=http://www.TickerFactory.com/]

醒目開學勳章

原帖由 檜之友 於 09-10-19 21:28 發表
嚟位家長,見到你個post,我身同感受,我起初也好似你一樣名牌幼稚園定屋邨幼稚園好呢,最後我選了屋邨幼稚園,好後灰,因小兒原本好乖,但去到上了兩個月變得好壞,唔鍾意讀書(以前會自己攞本書嚟睇),令外最大問題係啲老師質數好參差 ...

完全同意, 另外, 在於自己黎講, 屋村幼稚園係新移民集中地, 呢個都係一個重要原因我唔希望自己小朋友入讀。

回覆 1# 牛精仔 的文章

I AGREED ALSO, THERE WERE MANY NEW IMMIGRANTS OVER THE PUBLIC ESTATES.

SO THAT I MOVED TO KOWLOON ALREADY AND APPLY THE PRIVACY KGS.

青衣荊冕堂幾好架, 我阿仔上年玩playgroup 玩左2堂d老師已經記得佢個名, 就算依家起青衣公園玩遠遠見到阿仔都會主動走過來同阿仔say hello.  前兩日見到個家長話自己個女5年前係青衣荊冕堂畢業, 個校長&副校長到依家都認得佢重問佢阿女近況.  如果無heart 點會記得你, 所以青衣區我首選荊冕堂.

Oh, I am not aware that this school has playgroup.    Can u share more about it?

Do u mean your son only joined two lessons?  Then why did u quite the class?   Thanks for your reply in advance.

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-10-19 23:46 發表
青衣荊冕堂幾好架, 我阿仔上年玩playgroup 玩左2堂d老師已經記得佢個名, 就算依家起青衣公園玩遠遠見到阿仔都會主動走過來同阿仔say hello.  前兩日見到個家長話自己個女5年前係青衣荊冕堂畢業, 個校長&副校長到依家 ...

回覆 13# eggmama 的文章

面對現實啦!.. 小學校長收唔收你個小朋友, 一定睇那間幼稚園出來. 你唸有兩個小朋友一個係屋村, 一個係九龍塘. 你會收邊個呢

原帖由 lingling06 於 09-10-20 00:16 發表
Oh, I am not aware that this school has playgroup.    Can u share more about it?

Do u mean your son only joined two lessons?  Then why did u quite the class?   Thanks for your reply in advance.

...

They started playgroup last year and my son completed 3 course (8 lessons per course).  I never demand my child could learn anything fm them, I just need him enjoy it and he did.  The new course is coming in Nov and I will let my daughter enjoy it as well.

原帖由 ChingChingChoy 於 09-10-20 09:22 發表
面對現實啦!.. 小學校長收唔收你個小朋友, 一定睇那間幼稚園出來. 你唸有兩個小朋友一個係屋村, 一個係九龍塘. 你會收邊個呢

唔敢講你唔啱, 不過都有好多 EXCEPTION, 朋友個仔讀屯門村校, 上年成功考入英華 & SFA..

原帖由 eggmama 於 09-10-18 06:40 發表
曾有家長說:將來選小學便會知道名牌幼稚園的好處…
不敢怠慢, 報了幾間, 亦想女兒適應一下interview, 另外報了屋邨幼稚園, 發覺…

1)   ...

我認為有時離不開供求問題. 當然不能排除當中有些是出於真心真意, 但有一天某某屋村幼稚園成為大家心中的名校時,又會不會變質?

上星期我囡囡都in左青衣荊冕堂, 環境都ok, 但學校俾我的感覺麻麻地... 會面時間才三五分鐘, 但要等差不多一小時; 踏上地墊又不用除鞋 (我唔知佢地d學生係咪都係咁), 入學校不用潔手... 之後我諗可能佢地無N班, 所以唔會太注重衛生???

原帖由 squirrelc 於 09-10-20 15:41 發表
上星期我囡囡都in左青衣荊冕堂, 環境都ok, 但學校俾我的感覺麻麻地... 會面時間才三五分鐘, 但要等差不多一小時; 踏上地墊又不用除鞋 (我唔知佢地d學生係咪都係咁), 入學校不用潔手... 之後我諗可能佢地無N班, 所以 ...

我覺得兩樣野冇關係的吧? N同K1年齡又唔差好多...
‹ 上一主題|下一主題