用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想當年
樓主: goodmama2003
go

想當年 [複製鏈接]

原帖由 Fionyiu 於 09-10-17 21:25 發表
I agree.  But talk is cheap.

只是問心無愧

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-16 16:44 發表
想當年叩門, 真係咩款式都齊, 除左定期寄portfolio去, 仲有上學校網頁搵校長個電郵, send email去, 仲有返學放學時間去學校門口拎住封信搏見到校長(我淨係認得校長同副校長, 想人放我入去都要識人得架.......), 仲有 ...

盡心盡責的好媽媽真的非你莫屬,想當年點解我唔識走尼步呢?,淨係晚晚擔心到睡唔到,煎熬一個星期才收到叩門學校的電話...., 都算好彩羅.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-16 17:45 發表
我做人阿媽, 呢d死纏爛打野, 我唔做, 仲有邊個做丫 (當時心唸最後唔得咪算lor, 佢又唔識我)

我都係咁諗,所以諗緊點叩門,因為咩都唔識,又未試過

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-16 16:44 發表
想當年叩門, 真係咩款式都齊, 除左定期寄portfolio去, 仲有上學校網頁搵校長個電郵, send email去, 仲有返學放學時間去學校門口拎住封信搏見到校長(我淨係認得校長同副校長, 想人放我入去都要識人得架.......), 仲有 ...

佩服,希望我都可以做到

我就望無需要做勒!
原帖由 angelsecond88 於 09-10-18 02:59 發表

佩服,希望我都可以做到

醒目開學勳章 王國長老

哈哈, 我自問EQ好高的(真架, 有時之後再唸返, 都頂唔順自己可以咁冷靜)
SHOCK一定有, 好SHOCK添呀! 我仲記得lunch前check result, 之後我同同事講, 我唔食飯喇, 食唔落! 過完lunchtime我已經開始打信喇

原帖由 慧妮會員 於 09-10-17 11:03 PM 發表

盡心盡責的好媽媽真的非你莫屬,想當年點解我唔識走尼步呢?,淨係晚晚擔心到睡唔到,煎熬一個星期才收到叩門學校的電話...., 都算好彩羅. ...

真係又驚又辛苦.....未行過永遠都不知這境況....

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-18 16:16 發表
哈哈, 我自問EQ好高的(真架, 有時之後再唸返, 都頂唔順自己可以咁冷靜)
SHOCK一定有, 好SHOCK添呀! 我仲記得lunch前check result, 之後我同同事講, 我唔食飯喇, 食唔落! 過完lunchtime我已經開始打信喇

...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

簽名被屏蔽

想當in左幾小學,in聖心時到同,之後問聖心收唔收佢.,地就in,煩緊唔知.
等到大抽獎之後,in完接學校以為,點知踩多兩腳表現強差...
... 唔該...” 收線.
差成?

心情谷底,唔忿,左封信校長,懇求機會.幾日,學校再電安排見校長.
interview先睇小朋友能力,相信跟住家長support.所以各位喫閉家長們千灰心,加油!!

唉!!!
HELP~!! 我大女5歲, 細女2歲...

而家同一時間搵 幼稚園及小學, 我就快癲啦...~!!!

Bxll Shxt, it's not the system, its the parents and the culture! You are in HK so this is the game.

EDB tried to change and failed, see the result of 母語教學, the parents did not support!

What is your good suggestion? Completely random lucky draw? Or force every pupil to go to the closest school? I do think the parents WILL get around whatever planned.

原帖由 dougdora 於 09-10-16 18:13 發表
really admire all your great effort and heart ... ..

personnally, really feel ashame of HK ed system.. kids at 4 - 5 are 'forced' to 'do show'.. ... and parents have to rush here and there fm attend ...
:-D

想當年

想當年,媽味點幫我揾小學,其實唔係太有印象,我唯一一直記喺心裹面嘅係細個時媽咪每朝六點叫我起身、幫我換校服、煮早餐俾我食,風雨不改送我去坐【白牌車】番學、每日陪我做功課,....

媽咪冇幫我考Maryknoll, DGJS, ....
媽味冇送我去學唔同嘅興趣班,
但媽咪留低咗一段美好嘅童年回憶俾我。

我依家雖然係working mom,但我依然盡量follow媽咪做過嘅嘢,希望我嘅小朋友大個回想起童年,都可以有一段美好嘅回憶。

既然大家想當年,就不如去諗一D開心嘅嘢啦!

GOGOMA,

ME TOO.  I AM SO NERVOUS.

原帖由 gogoMa 於 09-10-20 00:58 發表
唉!!!

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

原帖由 LS+MCS 於 09-10-20 09:29 發表
希望我嘅小朋友大個回想起童年,都可以有一段美好嘅回憶。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

原帖由 Fionyiu 於 09-10-21 01:05 發表
GOGOMA,

ME TOO.  I AM SO NERVOUS.

Me 3

Hi Charlotte_mom,

現在可算是苦盡甘來。

醒目開學勳章

她還有一個囝囝今年要面對
希望今年她順順利利,但截止現時來看,應該都算順利,港同入了2nd round
加油

原帖由 CHIULHJ 於 09-10-21 11:25 發表
Hi Charlotte_mom,

現在可算是苦盡甘來。

有我陪你!!!!

原帖由 gogoMa 於 09-10-20 00:58 發表
唉!!!

~easybring~

醒目開學勳章

記得舊年大抽奬放榜個日, 之前個晚心情好沉重 , 成晚展轉反側 , 好似小學第一次學校旅行咁 , 天未光 4 點幾就坐係廳 , 無耐因為黑雨 , 放榜順延一日 ....

到第二日又係勁大雨 , 老公要返工 ,  咁我就一個人去等結果 , 見到人地一家大細 , 我就覺得自己孤零零 , 好似好淒涼咁 ...

終於到我埋位 , 個 miss 恭喜我 , 話今晚可以去食飯慶祝 , 我仲戇居居咁 "吓" , miss 再話你睇睇 , 你小朋友派到第一志願, 恭喜哂 "

個下我先鬆一口氣 , 先知道乜野叫 "喜極而泣" , 雖然呢間唔係乜野名校 , 但我同亞囡都好鍾意....

亞囡今年二年級 , 好鍾意返學 , 日日都好開心 , 我都好開心 , 因為真係無揀錯學校
‹ 上一主題|下一主題