用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想當年
go

想當年 [複製鏈接]

0    0    0    0

想當年, 明天就是大抽獎放榜日, 當晚是8號風球, 我整晚都睡不著, 5:00起床和老公駕車到學校門口等, 條街孤清清, 只有我們兩個傻瓜在等(不過都幾浪漫)

最後因為打風要順廷一天放榜, 而我又要擔心多一晚......

原帖由 goodmama2003 於 09-10-16 11:48 發表
想當年, 我心儀的學校, 明天去面試啦. 那晚, 我夜晚緊張到睡不著, 早上4:00多自己一人起床, 坐在個廳度....
唉. 苦呵..

不過, 我知6年後, 我又會再來過. ...

就在今年8月份,我們兩老為孩子做小檔案,做到半夜,憶起自己考大學做porfile也不過如此,還要用打字機打字,又無spell check...
一切辛酸.失望.喜樂...都是過眼雲煙,會過去的,會過去的.
原帖由 cherriemama 於 09-10-16 12:38 發表
想當年, 明天就是大抽獎放榜日, 當晚是8號風球, 我整晚都睡不著, 5:00起床和老公駕車到學校門口等, 條街孤清清, 只有我們兩個傻瓜在等(不過都幾浪漫)

最後因為打風要順廷一天放榜, 而我又要擔心多一晚..... ...

想當年, 被三間私小reject, waiting list, 又得15分, 緊張又焦慮, 最後KTS收了, 開心得難以形容..

所以, 勿氣餒....

醒目開學勳章 王國長老

想當年女女考小一, 以為入得second round都十拿九穩, 點知最後收信waitlist, 心情跌到落谷底
最後不停叩門, 由10月叩到下年7月, 終於o係身處海外旅行時收到offer call(當時我老公正在廁所內, 無紙又無筆, 非常狼狽)
仲記得開左張8月1日既期票交另一間學校學費, 返到香港7月31日, 岩岩趕得切stop cheque

回覆 6# Charlotte_mom 的文章

"由10月叩到下年7月"
嘩,好有毅力的媽媽喔! 讚賞你!

當日收到reject信, 心情...唉. 老婆嚇到呆左, 我只能扮瀟灑, 表面當冇事說"做野".  立即係公司寫封信, 叫老婆親手交去學校教長收. 再去幼稚園求校長及班主任寫封推薦信....總之....過程峰迴路轉. 重慘過自己搵工.

當年我考大學, 第一round 10 個志願都唔收, 冇offer. 報晒repeat f.7. 點知9月開學之時, 第一志願既學系call我後補. 後補生有9個. O camp 都攪晒. 好彩到...無人估到.

會告訴孩子應徵被拒一事嗎?

我不會. 下年定晒局見講佢知去邊間讀小學.

原帖由 shiuchen 於 09-10-16 15:57 發表

我不知說不說.
因為小兒很有"預算"的,他會預先想好上學交通和接送的問題,也想好什麼時間上課,什麼時間下課.
雖然之前都告了他是去應徵,不是必入,但他心裡還是有自己的計畫的.
原帖由 CHP 於 09-10-16 16:09 發表
我不會. 下年定晒局見講佢知去邊間讀小學.

原帖由 shiuchen 於 09-10-16 15:57 發表

不用吧..未到下年, 還有好多好學校等收你孩子, 加油..

真好彩呀!  希望我的小朋友都可以咁好彩啦!

原帖由 Cutema 於 09-10-16 14:30 發表
想當年, 被三間私小reject, waiting list, 又得15分, 緊張又焦慮, 最後KTS收了, 開心得難以形容..

所以, 勿氣餒....

醒目開學勳章 王國長老

想當年叩門, 真係咩款式都齊, 除左定期寄portfolio去, 仲有上學校網頁搵校長個電郵, send email去, 仲有返學放學時間去學校門口拎住封信搏見到校長(我淨係認得校長同副校長, 想人放我入去都要識人得架.......), 仲有上網睇人地個校曆表, 睇下有咩日子可以扮家長搏大霧入去學校........(我仲記得人地小一迎新, 無我份, 人地個個家長都開開心心, 我就去叩門, 覺得自己好可憐)
真係仲慘過自己搵工.........好彩最後努力有成果姐!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-16 16:44 發表
想當年叩門, 真係咩款式都齊, 除左定期寄portfolio去, 仲有上學校網頁搵校長個電郵, send email去, 仲有返學放學時間去學校門口拎住封信搏見到校長(我淨係認得校長同副校長, 想人放我入去都要識人得架.......), 仲有 ...

睇完你咁講, 我好想喊
教育王國以外之相冊連結已被刪除

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-16 16:44 發表
想當年叩門, 真係咩款式都齊, 除左定期寄portfolio去, 仲有上學校網頁搵校長個電郵, send email去, 仲有返學放學時間去學校門口拎住封信搏見到校長(我淨係認得校長同副校長, 想人放我入去都要識人得架.......), 仲有 ...

唔識講, it's really touching..

‹ 上一主題|下一主題