用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小vs優才
樓主: 88654321
go

音小vs優才 [複製鏈接]

原帖由 misu 於 09-10-18 03:37 發表
[quote]原帖由 中天英 於 09-10-18 02:09 發表
呢個先係音小家長最新既comment

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2152485&extra=page%3D1

...

Thank you so much.

今年係原班人馬, 1個NET都冇走; 聽講其中一個本來已經返左Canada, 但係最後都決定番黎教。

NET數量多少重要, 但係更重要係 NET/學生比例, 比例高, 即係學生接觸NET既時間更多; 就算兩間學校有相同數量既NET, 但係一間有1000個學生, 另外一間得500, 你話邊間學生會接觸多D NET?

原帖由 kiss'bb 於 09-10-18 18:04 發表
以小學來說,學校有7位外籍老師已算很多了,咁想請問流失量高嗎?因為普遍既net流失率頗高....

可能有D係中學部既NET。

原帖由 SumSumBB 於 09-10-18 06:15 發表

我聽今年8月29日個小一入學簡介會時,mark低左學校話現在GT有9個NET,唔知有無聽錯?

咁不如去讀音小喇, 近D會好。

原帖由 88654321 於 09-10-19 00:01 發表

我都明白,所以我地唸緊搬去火炭or大圍,咁去音小会近好多.但去GT就仍然好遠.

我見倒每日早會前, D學生都會同D NET 傾吓偈; 另外每週有一個早會由NET主持, 我兩個仔好喜歡Beatles D歌, 亦係响英文早會學番黎。

今年G3全級同埋G4有2班, 都係由NET做班主任, 每日班主班堂同埋功課堂, 都係由NET上, 提供一個類似國際學校既英話環境比D學生。

原帖由 kiss'bb 於 09-10-18 17:58 發表
edea

除了英文堂,小朋友係學校多唔多機會接觸外籍老師,
如小息、課外活動時間!

醒目開學勳章

原帖由 kiss'bb 於 09-10-18 21:55 發表

SumSumBB

因為GT是直資,我都決定放棄20分的自行收生和大抽獎了,星期六到優才註冊!

又係同我一樣!

原帖由 中天英 於 09-10-19 01:12 發表
咁不如去讀音小喇, 近D會好。

好大機會.

原帖由 mcheung1 於 09-10-19 01:19 發表
本人係轉載一個在音小的家長, 有希望幫到你!

入音小經驗分享

我的兒子今年六月底面試http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=119&cb=12345645&n=adeb5136,七月已收到學校接受申請。作為家長 ...

多謝分享.絕對幫到我.

原帖由 SumSumBB 於 09-10-19 05:50 發表

又係同我一樣!

kiss'bb, SumSumBB,

我們的小朋友明年會是同學了。

G3,G4是由NET做班主任,實在太好啦!
小朋友可以有更多的機會接觸英文!

另外想問下,在高小方面,
學校又怎樣加強學生的英語培訓,
來預備升上以英語授課的優中?

原帖由 中天英 於 09-10-19 01:25 發表
我見倒每日早會前, D學生都會同D NET 傾吓偈; 另外每週有一個早會由NET主持, 我兩個仔好喜歡Beatles D歌, 亦係响英文早會學番黎。

今年G3全級同埋G4有2班, 都係由NET做班主任, 每日班主班堂同埋功課堂, 都係由NET上, 提供一個類似國際學校既英話環境比D學生。

其實經過G1-G4既栽培, 班小朋友既英文已經唔錯, 到G5-G6, 就漸漸增加英文授課既科目, 過渡到EMI 既中學部。

例如數學會加入英文詞彙, 到G6下學期, 就全英文教喇; 增益科, 就由G5開始用英文教咁。

另外英文科, 由G4起, 會加入美國既教科書 Day Book, 呢本書係以英語為第一語言而設計既書, 希望優小畢業生, 英文程度趕上鬼仔鬼妹既水平。

優才既語言教學目標, 係培育兩文三語皆優既學生, 我覺得都好成功。

原帖由 kiss'bb 於 09-10-21 22:24 發表

另外想問下,在高小方面,
學校又怎樣加強學生的英語培訓,
來預備升上以英語授課的優中?

...

王國長老

原帖由 88654321 於 09-10-19 00:01 發表

我都明白,所以我地唸緊搬去火炭or大圍,咁去音小会近好多.但去GT就仍然好遠.

馬鞍山有校車, 但6點幾上車, 真係好辛苦.

今年G4係一半( 2班 ) 由NET做班主任, 未來會唔會擴展至全級, 同G3一樣全部由NET做班主任, 我就唔清楚。

原帖由 kiss'bb 於 09-10-21 22:24 發表

醒目開學勳章

原帖由 rachncurtsmom 於 09-10-20 15:07 發表

kiss'bb, SumSumBB,

我們的小朋友明年會是同學了。

rachncurtsmom, kiss'bb,

Keep in touch!
‹ 上一主題|下一主題