用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小vs優才
go

音小vs優才

暫時兩間收咗,你地會選边間呢??
有無人知兩間嘅品德教育同學術成績如何?可否比D Comment. Thanks  a lot.

GT
原帖由 88654321 於 09-10-15 22:44 發表
暫時兩間收咗,你地會選边間呢??
有無人知兩間嘅品德教育同學術成績如何?可否比D Comment. Thanks  a lot.

回覆 2# lovebabyv 的文章

可否分享吓原因.

I also choose GT.

原帖由 88654321 於 09-10-15 22:55 發表
可否分享吓原因.

醒目開學勳章

GT!

我比較喜歡優才

直資學校,因始終有政府資助及監管!

Hi! 卓希媽,

你就好啦! 阿囡咁快就已經有兩間收咗
二選一, 我會選優才。好似比較全面及口碑較好。

王國長老

我都有親人讀音小, 有一個point可以考慮係, 優才冇宗教科. 音小著重宗教科. (慳左d時間)

優才著重德育, 平日有德育課, 而家早會(家長可參與)都會推動德育. 今朝先聽完, 新既理念係:

做最好的自己
不恥下問
敏而好學
我, 做得到! 加呢個手勢

老師細細解釋"不恥下問,敏而好學"

前幾日有老師教嘴巴長在別人身上, 我們做好自己的事就好.

我幾欣賞自細教小朋友有正確觀念.

學術成績應該GT高好多。

My daughter is also accepted by ICQM & GT.  We are Christian family.

Dear GT parents,
I'm impressed by GT's excellent academic result and moral education. Are there any Christian fellowship for primary / secondary students and parents? If yes, who is in charge of it?

thanks for your reply in advance.
cylokmum

原帖由 cylokmum 於 09-10-16 09:46 發表
My daughter is also accepted by ICQM & GT.  We are Christian family.

Dear GT parents,
I'm impressed by GT's excellent academic result and moral education. Are there any Christian fellowship for prima ...

優才設有「家長團契」,通常每月會舉行一次聚會,於星期六上午響TKO校舍舉行,而團契由基督徒家長負責及主持。

而優中以往亦有學生團契,由優中基督徒家長負責及主持。但今年仲有無我就唔清楚?

回覆 11# cylokmum 的文章

我亦是基督徒,所以音小的著重聖經及德育很吸引我,但亦如有家長所言, GT學術成績較出色,各有所長,我好難決擇.我問過一個friend,佢個女讀緊音小,當初佢係放棄女拔而入音小,我很驚訝他的決定,但現在問佢,佢都好滿意音小.我問佢學術方面如何?佢話ok,無同出面比,晤知高定低.
究竟音小D學術成績係咪如外間傳咁低呢??

原帖由 Hinbabyma 於 09-10-15 23:41 發表
Hi! 卓希媽,

你就好啦! 阿囡咁快就已經有兩間收咗
二選一, 我會選優才。好似比較全面及口碑較好。

Hi Hinbabyma,
你個仔如何呀?? 有無報優才呢??

原帖由 edea 於 09-10-16 00:04 發表
我都有親人讀音小, 有一個point可以考慮係, 優才冇宗教科. 音小著重宗教科. (慳左d時間)

優才著重德育, 平日有德育課, 而家早會(家長可參與)都會推動德育. 今朝先聽完, 新既理念係:

做最好的自己
不恥下問
敏而好 ...

edea,

音小吸引我正因佢着重聖经教導.

睇你的分享,優才嘅德育真係好好.

王國長老

那就好了, 如魚得水是最好的.

只是提一提一些沒有宗教信仰的家長, 因為的確會有家長覺得宗教科是浪費時間. 最好不要入讀後才後悔, 想清楚自己和孩子想要什麼呢.

優才的程度應該都不算淺, 功課不多但程度上可能有點深, 初小外籍老師不會太著重執小朋友grammar問題, 而是鼓勵他們多寫, 寫錯都好, 盡量天馬行空, 發揮創意, grammar自己一科, 可隨著一年年讀上去慢慢改善. 如果一早太執著小朋友grammar問題, 可能嚇怕小朋友, 扼殺了創意.

在優才, 因為常常見到外籍老師, 小朋友小一起都很快習慣, 用英文有說有笑, 當然小孩子的英語可能錯漏百出, 詞不達意, 但不怕講是很重要的, 小二那年已見很多小朋友英語和普通話口音都似模似樣, 發音則有待改善, 作為家長已經覺得很不錯, 尤其對比小一入學至今, 實在進步了很多很多. 在三言兩語備受重視的今天, 我見小朋友在語言上有成果, 實在很欣喜.

一點分享

優才家長
edea

原帖由 edea 於 09-10-18 00:06 發表
那就好了, 如魚得水是最好的.

只是提一提一些沒有宗教信仰的家長, 因為的確會有家長覺得宗教科是浪費時間. 最好不要入讀後才後悔, 想清楚自己和孩子想要什麼呢.

優才的程度應該都不算淺, 功課不多但程度上可能有 ...

edea,
我就係見到你同好多家長勁讚GT,所以心大心細.
GT對我來說有2大難題,1是無聖經科,2是地点,我住北區,P4要個女去將軍澳是否有点過份.

音小我沒有考,所以不太了解這校!
優才收左我仔仔,我喜歡它辦學理念和小班教學,由小學至中學約24至26人一班,學術又有一定的程度!而且是活動教學,很適合我仔仔!

edea
您好,想問下今個學期,學校有幾多位外籍老師?

原帖由 edea 於 09-10-18 00:06 發表
在優才, 因為常常見到外籍老師, 小朋友小一起都很快習慣, 用英文有說有笑

王國長老

原帖由 88654321 於 09-10-18 00:15 發表

edea,
我就係見到你同好多家長勁讚GT,所以心大心細.
GT對我來說有2大難題,1是無聖經科,2是地点,我住北區,P4要個女去將軍澳是否有点過份.

將來會唔會考慮搬? 老實講一間學校幾好都係假, 小朋友花太多時間於交通上真係好慘.