用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 新任小一家長,開學1個多月,你覺得功課多嗎..... ...
樓主: joie123
go

新任小一家長,開學1個多月,你覺得功課多嗎..... [複製鏈接]

原帖由 小雄維尼 於 09-11-4 14:19 發表
親子活動無問題, 好過去商場甘悶,問題係功課..............科科.問, 題題都問, ,你想偷懶5對功課,no way 蠢5係問題, 問題係懶 感覺係我自己返學囉,係差在自己無著套校服
...

仲有測驗&考試, 自己都溫得熟過佢地.
老實講, 識得去"點懶"嘅小朋友都唔會蠢得去邊, 難就難在於如何引導他唔好"懶"???

原帖由 Annabellalaw 於 09-11-4 12:10 發表
hi,小雄維尼,

好明白你嘅心情,但係bk呢度邊位家長唔係咁,
...

YES!! 嘔心瀝血!!

醒目開學勳章

回覆 40# 黃巴士 的文章

多謝你開解, 好慘.......佢最衰向學校叫做ok, 返黎就蝦我, 成績係及格囉, 5係醒目, 都算....我有同佢講呢個世界有叻人有普通人, 但求自己做既野問心無愧, 冒簽犯完又犯, 你話點呢?

醒目開學勳章

回覆 41# 黃巴士 的文章

系呀, 5係點溫(都有既....係甘望下話溫完)都及格, 你話死5死, 激到我嘔血啦

Check 功課, 溫默書, 追做各式各樣的網上練習, 補充工作紙, 中英文圖書閱讀計劃, 測驗, 考試....... 已經佔據了整個生活...........但教小朋友最重要係家長不能懶 !!!!

醒目開學勳章

回覆 45# yttt 的文章

我同意要教..........但係5係要次次對出黎有野漏呀, 你明嗎 ?

原帖由 小雄維尼 於 09-11-4 15:17 發表
多謝你開解, 好慘.......佢最衰向學校叫做ok, 返黎就蝦我, 成績係及格囉, 5係醒目, 都算....我有同佢講呢個世界有叻人有普通人, 但求自己做既野問心無愧, 冒簽犯完又犯, 你話點呢? ...

咁細個, 分數唔可以全完反映小朋友叻唔叻喎, 先引導回她行為上的改正及學習態度比較好.
我以前會先了解點解囝囝點解犯錯?? 為咩區使他再犯??
罰他是很易, 但孱在小朋友不服呢.
有些不當行為, 是要她思考出為何不當?? 而不只是我們家長光著說道理的.

**講錯唔好見怪!!**

原帖由 小雄維尼 於 09-11-4 15:20 發表
系呀, 5係點溫(都有既....係甘望下話溫完)都及格, 你話死5死, 激到我嘔血啦

小一合格唔難, 問題係到小三起教的課本愈來愈多, 唔可以經常用"天才波".

我是不改他的功課, 等佢錯就錯. 欠交間中會由得佢, 等佢俾老師罰.
始終是低小, 入校都是要他糾正壞習慣, 本手冊寫到花灑都沒相干. ~ 最主要是與老師講聲, 唔好俾老師以為無大人理佢.

醒目開學勳章

回覆 48# 黃巴士 的文章

我是不改他的功課, 等佢錯就錯. 欠交間中會由得佢, 等佢俾老師罰.<----問題係我個仔間學校會call家長, 犯錯是小朋友, 為何會責怪家長呢? 我不是該校的學生...好討厭會成日call我鬧3鬧4

原帖由 小雄維尼 於 09-11-4 23:04 發表
我是不改他的功課, 等佢錯就錯. 欠交間中會由得佢, 等佢俾老師罰.

我們好像離題了.
ANYWAY, 條路仲有咁長, 大家都加強EQ去面對每次新刺激吧!!
‹ 上一主題|下一主題