用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 新任小一家長,開學1個多月,你覺得功課多嗎..... ...
go

新任小一家長,開學1個多月,你覺得功課多嗎..... [複製鏈接]

我是小一新家長,才開學一個多月,已覺得功課、測驗、網上溫習各式各樣,有如排山倒海,就來有點頂不住了。各位小一家長,你們還好嗎? 可否分享一吓。
   0    0    0    0

咁快測驗嗱???

我果間無網上温習, 開學到而家都係默左兩次書(各英/中),
功課量我覺得ok, 都係4樣到.

我都係....
我覺得係爸爸媽媽緊張多D
小朋友仲沒感覺到..

原帖由 joie123 於 09-10-14 18:08 發表
我是小一新家長,才開學一個多月,已覺得功課、測驗、網上溫習各式各樣,有如排山倒海,就來有點頂不住了。各位小一家長,你們還好嗎? 可否分享一吓。 ...

extreme heavy workload.  

weekday 4-7 items
Week end 8-10 items

reading reports, eng-net execrise. many many

原帖由 minmin 於 09-10-14 19:08 發表
咁快測驗嗱???

我果間無網上温習, 開學到而家都係默左兩次書(各英/中),
功課量我覺得ok, 都係4樣到.

我都覺得多,亞囡日日做完功課,已經要上床瞓覺(約9:00-9:30),都冇時間玩。
平日功課 6-8樣,放假一定10樣以上,隔星期默書(中及英),每科每個單元完做一次評估︳以上都會計入考試分呀!

原帖由 mandylau 於 09-10-15 14:18 發表
我都覺得多,亞囡日日做完功課,已經要上床瞓覺(約9:00-9:30),都冇時間玩。
平日功課 6-8樣,放假一定10樣以上,隔星期默書(中及英),每科每個單元完做一次評估︳以上都會計入考試分呀! ...
yes.    yes.

多都暈,日日最少都有9樣,快極都要三個鐘先做得晒,我都好耐無睇過電視
學校仲要我地買成兩百蚊中英數補充,日日都要做4-5頁,尤其數學,日日都要做兩張work sheet+兩本練習+做簿
個個星期都中英默書,下星期又要test,諗起都好頭痛

每日4-7樣, 每星期逢一,三中英黙書, 中文要背黙添....

一年四次考試, 第一次係11月頭, 而家要開始溫書啦 .....

重有什麼每日一篇, 一人一體藝, 親子功課如花燈比賽, 國慶作文, 雖然係可以唔參加或唔做, 但做佐可以寫係成績表, 咁你做唔做呀 ?

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

原帖由 ^曾小姐^ 於 09-10-16 08:28 發表
多都暈,日日最少都有9樣,快極都要三個鐘先做得晒,我都好耐無睇過電視
學校仲要我地買成兩百蚊中英數補充,日日都要做4-5頁,尤其數學,日日都要做兩張work sheet+兩本練習+做簿
個個星期都中英默書,下星期又要test,諗起 ...

是小一嗎?? 咁做功課法, 腦都實埋.
仲要看住小朋友做功課, 大人都會癲. 每星期兩科默書, 直頭街都唔洗去, 去到去得唔安心, 簡直要閉關修行.
1日復1日, 好似機械人咁. 何苦呢???
都係果句香港教育制度真係差.

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 09-10-16 13:21 發表

仲要看住小朋友做功課, 大人都會癲. 每星期兩科默書, 直頭街都唔洗去, 去到去得唔安心, 簡直要閉關修行.

...

對, 是小一, 真係唔知點算, 一間學校, 6年前和6年後的分別, 亞仔讀一年級時都不是這樣的, 是否時代的問題呢?
名模,空姐,藝人專用護膚品dermalogica,超底價六五折,
歡迎到"我的個人網頁"參觀

原帖由 傻鴨菇芝 於 09-10-16 13:47 發表

對, 是小一, 真係唔知點算, 一間學校, 6年前和6年後的分別, 亞仔讀一年級時都不是這樣的, 是否時代的問題呢?

是人心問題!!

原帖由 黃巴士 於 09-10-16 14:01 發表

是人心問題!!

人心?

唔係好明
名模,空姐,藝人專用護膚品dermalogica,超底價六五折,
歡迎到"我的個人網頁"參觀

My kid is P2, he has not many homework last year (p1). Now he is in P2, he can finish homework within 1.5 hours, if he has English writing that night, he will do more half hour. After homework, he can read one story book (about 15 minutes), then watch TV one hour before sleeping.

原帖由 傻鴨菇芝 於 09-10-16 15:15 發表

人心?

唔係好明

咪係小一囉
初初開學都話俾佢睇陣電視先做,而家佢都識得連電視都唔睇,做完每日一篇就開波做功課,日日係咁做,佢真係無記到入腦,因為日日係咁問返佢,佢都唔係好記得,班主任話遲下仲會再多d,千祈咪俾佢睇電視
每朝都係抱佢去廁所,個人都未回魂,一到要默書果日,就一路行一路同佢再串字,我都覺得好肉酸
原帖由 黃巴士 於 09-10-16 13:21 發表

...

奇實學校比咁多功課,咁多練習你個仔做,

你唔覺有問題?

小一頭兩個月咋!

總唔會全級小朋友都係超班馬.....

原帖由 ^曾小姐^ 於 09-10-17 00:01 發表
咪係小一囉
初初開學都話俾佢睇陣電視先做,而家佢都識得連電視都唔睇,做完每日一篇就開波做功課,日日係咁做,佢真係無記到入腦,因為日日係咁問返佢,佢都唔係好記得,班主任話遲下仲會再多d,千祈咪俾佢睇電視
每朝都係 ...

原帖由 傻鴨菇芝 於 09-10-16 15:15 發表

人心?

唔係好明

依家些人多比較競爭.  良性競爭變惡性.  怨氣又多, 一層轉駕另一層. 做不到成績, 便被埋怨&LOOK DOWN.

學校與學校又競爭, 家長又相亙競爭.   學校受壓, 咪向下層老師施壓, 老師又再向小朋友催谷.  家長又被迫配合.
香港教育大氣候係咁, 可以點??

我估打工仔嘅老師都唔想做咁多ADMIN&課外活動.
層層加壓, 在乎人心比較, 恐會輸蝕.
以前讀唔成書, 都可學一門手藝, 依家很難了.
就算玩都要玩得出色, 先會令人認同&特為.

眾言怨聲再度, 又再迫於服從, 因為父母唔會拿自己仔女的前途去博.

原帖由 ^曾小姐^ 於 09-10-17 00:01 發表
咪係小一囉
每朝都係 ...

可能學校認為溫/谷9樣, 點唔得, 都谷到3-4樣, 所以咪狂洗腦囉.

不過唔好話, 有D小朋友狂操EXERCISE, 真係會得喎(應付固定EXAM成績).
但老實講, 不斷抄寫, 實際有幾多小朋友可受呢??
學校按既定FORMAT去做, 小朋友唔合這套, 咪迫住要迫小朋友囉, 家長又再用財力去搵補課去迎合成績......

依年代係食腦世代, 可以變通書本知識才是重要.
小朋友現在是讀歷史, 抑或是"引以為借鏡"呢???

發洩&埋怨後, 都是要去解決 !!!

**只是本人意見, 有錯不要見怪.**

唔知香港幾時有教育起義嘅革命呢???

用谷出嚟嘅成績上到中學,會唔會又要用九牛二虎之力去調較番操實咗嘅腦袋,去銜接要活學嘅中學階段?  

有D擔心......

原帖由 黃巴士 於 09-10-17 14:19 發表

可能學校認為溫/谷9樣, 點唔得, 都谷到3-4樣, 所以咪狂洗腦囉.

不過唔好話, 有D小朋友狂操EXERCISE, 真係會得喎(應付固定EXAM成績).
但老實講, 不斷抄寫, 實際有幾多小朋友可受呢??
學校按既定FORMAT ...
‹ 上一主題|下一主題