用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪加利2nd interview
樓主: hatfield
go

聖瑪加利2nd interview [複製鏈接]

我身邊有好幾個細仔細囡, 大家都遇到差不多啲情況, 希望真係我想多左啦!

有個friend佢仔仔唔算出色, 但係大仔, 暫時有2間唔洗佢2nd in就直接收左佢仔仔, 連佢自己都話奇.

原帖由 MaggieHei 於 09-10-21 14:37 發表
又唔可以咁講.

我個囡都是細囡, 11月尾.

IN 左咁多間, 2 間收左, 1 間 2ND IN.
ST.MARGARET 7/10 1ST IN 未有消息, 預左唔收;
DGJS, ST.PAUL 預左去玩下, 不寄望.
照咁睇,細又唔係真的唔著數. ...

你就好啦 ! 我仲係等緊消息. 1 間有2nd in,係咪九龍塘小學呀 ?

YES, KTS !

原帖由 Chincco 於 09-10-21 14:54 發表

你就好啦 ! 我仲係等緊消息. 1 間有2nd in,係咪九龍塘小學呀 ?

原帖由 MaggieHei 於 09-10-21 14:58 發表
YES, KTS !

我囡囡都入到2nd in,咁大家一齊努力啦 !

咁咪囉 !

即是冇人歧視細 b 啦.

每間學校收生準則不同. 又要睇小朋友臨場表現呢...

原帖由 Chincco 於 09-10-21 15:02 發表

我囡囡都入到2nd in,咁大家一齊努力啦 !

原帖由 MaggieHei 於 09-10-21 15:06 發表
咁咪囉 !

即是冇人歧視細 b 啦.

每間學校收生準則不同. 又要睇小朋友臨場表現呢...

唔係無人歧視細B, 只可以話唔係間間都歧視.

我囡囡係K1下學期由舊個幼稚園轉去另一間幼稚園讀書, 當時就係因為受到歧視, 舊個間幼稚園要求9-12月出世啲小朋友repeat K1, 而且當時只係開左學兩個幾月咋, 我問佢班主任, 我囡囡連你哋學校未教啲書都識晒, 又唔係學習上出左問題, 又唔係自我能力出左問題, 做咩要repeat呀, 佢話佢哋學校會要求所有9-12月啲小朋友repeat,但唔係硬性規定, 家長到學期尾可以再決定喎!

如果係咁, 做咩仲要收9-12月啲小朋友喎 ! 或者應該早d通知家長, 咁家長可以自行決定仲讀唔讀囉 !

什麼幼稚園來的 ?

可唔可以說給我知 ? 等我個細囡唔好入呢間.

原帖由 Chincco 於 09-10-21 15:45 發表

唔係無人歧視細B, 只可以話唔係間間都歧視.

我囡囡係K1下學期由舊個幼稚園轉去另一間幼稚園讀書, 當時就係因為受到歧視, 舊個間幼稚園要求9-12月出世啲小朋友repeat K1, 而且當時只係開左學兩個幾月咋, 我問佢班 ...

today interview OK la?

原帖由 Felixcwt 於 09-10-20 22:03 發表

Tiffannyc0211:

你收到信未呀?希望你儘快有好消息俾我,因為我囡囡聽日2nd In啦!

After reading different cases in this topic, it seems that the successful cases have the following pattern:

2nd interview is informed within 2 weeks post 1st interview.

Letter of acceptance is received within / about 1 week post 2nd interview.

今日終於做完2nd interview,因為in 9:30,所以尋晚已經call定相熟嘅的士司機諗住今朝一早飛車出去,以免遲到,9:00就到學校,但係等到9:45分副校長先出黎攞囡囡個Portfolio入去study,大約10分鐘後終於有人出黎叫我囡囡一個人入去同副校長傾計,跟住再過十分鐘,先前個人就叫埋我哋入去一齊同囡囡見副校長,入到去,副校長都十分nice,副校長話問咗囡囡一啲問題想同我哋兩個clarify一下.之後又問返之前1st interview啲時候填嘅問題,所以各位家長一定要記得自己之前填過咩嘢,如果唔記得就麻煩. 之後副校長話囡囡同佢講我哋假期帶佢去邊度玩,平時做啲咩嘢,囡囡又學啲咩嘢,囡囡係運動方面有的咩強項等等. 講完晒呢啲之後,副校長又同我哋講吓學校嘅情況,小一及小二要學西班牙文,法文同日文三種語言,到小三就要揀一種真係想學嘅外語直到中二.仲有佢又提醒我哋如果我哋有第二間學校收咗又決定唔讀佢哋間學校就最好第一時間通知佢哋,我覺得佢都講後好啱,因為真係唔應該hold住人哋個學位,咁係一種好自私嘅行為.但我心諗,如果你收我,我第一時間交留位費啦!最後佢問我哋對學校有冇咩唔清楚或者想知道嘅嘢,有就可以問佢. 咁我問佢我哋幾時先會收到通知呢,副校長就回覆我話一個月內會有信寄俾我收定唔收.跟住就Say Bye Bye走人,之前先到有家長話2nd interview有一位主任同副校長一齊in嘅,但今日全程祇有副校長一個人in我哋. 另外,我囡囡入咗去in緊嘅時候就見到有另外一對父母帶埋個女黎做2 in,其實我一眼就認得出呢三個人响我哋1st in嘅時候見過,但我都係八掛再問一問佢哋係唔係10月7日1st in嘅,咁佢哋都話係10月7日1st in嘅.咁即係依家2nd in就每半小時一個家庭,同埋係由早上9:00開始in嘅,因為我嘅之前都冇人做interview. 真係希望佢收我個囡,其實我真係好喜歡呢間學校.

見到 FLIXCWT 我詳細資料, 我更相信我個小朋友冇 2ND IN 很大機會係我累左佢.

因為我填張 FORM 時好唔認真囉....

其實我唔你專登唔認真的.

當時佢IN 2:25, 我 2:15 去到. 又冇工作人員在. 過左一陣才見到有職員在, 問佢地才知要先填份野, 交左俾佢地才可以排隊 IN.

咁我見仲有 5分鐘便 2:25. 我唔想老師以為佢遲到, 我便以 9 秒9 時間 + 用好肉酸的字去填份卷. 講真, 我填份野時係冇 HEART 的

可能真係因為我太求其, 令學校覺得我冇心入去讀. 所以我個囡冇機會 2ND IN 囉.

我好相信佢當天表現幾好的.因為佢識答所有問題及佢同我講, 老師說佢 EXCELLENT. 呢個字佢好少用, 佢最多只會說自己叻, 唔會說自己 EXCELLENT. 所以我也相信當時老師有咁樣讚佢...

呵呵, 又一次証明, 玩謝D家長

MaggieHei

唔好咁灰啦!你係幾時1st in架?

7 oct pm

原帖由 Felixcwt 於 09-10-22 00:40 發表
MaggieHei

唔好咁灰啦!你係幾時1st in架?

唔洗太自責既, 可能都唔關份表事, 學校都係睇interview既表現多d, 而且你可能好快收到通知呢, 唔好灰心.

原帖由 MaggieHei 於 09-10-21 23:46 發表
見到 FLIXCWT 我詳細資料, 我更相信我個小朋友冇 2ND IN 很大機會係我累左佢.

因為我填張 FORM 時好唔認真囉....

其實我唔你專登唔認真的.

當時佢IN 2:25, 我 2:15 去到. 又冇工作人員在. 過左一陣才 ...

my son had the 1st in on end of sept.
i think they will give any news after 1 month... so i will expect news from beginning of nov... hope i'm right....
every body is so worry at these days.....

May the force be with you!!

原帖由 MaggieHei 於 22/10/2009 01:25 發表
7 oct pm

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

咁我又冇灰心同太自責.

呢間唔得咪下一間囉..... 總會有書讀

原帖由 G-Ma 於 09-10-22 01:36 發表
唔洗太自責既, 可能都唔關份表事, 學校都係睇interview既表現多d, 而且你可能好快收到通知呢, 唔好灰心.

hi,不知您喜歡這間學校的原因呢?

我在10月6日 1st in, 10月19日致電通知10月20日下午2nd in. 今日收到接納信. 信在10月21日寄出.
當時副校長話在兩至四星期內會寄信通知收或後補.
如後補就要到明年7月才知收唔收. 我以為會係後補啦!

原帖由 Felixcwt 於 09-10-21 22:42 發表
今日終於做完2nd interview,因為in 9:30,所以尋晚已經call定相熟嘅的士司機諗住今朝一早飛車出去,以免遲到,9:00就到學校,但係等到9:45分副校長先出黎攞囡囡個Portfolio入去study,大約10分鐘後終於有人出黎叫我囡囡一 ...

恭喜你!我個囡囡係10/10 2nd in 嘅! 等今日都冇收到信,睇怕都................   可能係我表現唔好,攪到囡囡唔得掛...........

原帖由 MaggieLau728 於 09-10-22 19:03 發表
hi,不知您喜歡這間學校的原因呢?

我在10月6日 1st in, 10月19日致電通知10月20日下午2nd in. 今日收到接納信. 信在10月21日寄出.
當時副校長話在兩至四星期內會寄信通知收或後補.
如後補就要到明年7月才知收唔收.  ...

不要自責啊! 相信大家在這幾個月都很累了.真正體會到
面對考小一的煩惱和心情. 不用灰心.

您為何喜歡這間學校呢?

原帖由 Tiffannyc0211 於 09-10-22 19:17 發表
恭喜你!我個囡囡係10/10 2nd in 嘅! 等今日都冇收到信,睇怕都................   可能係我表現唔好,攪到囡囡唔得掛...........

呵呵

看來, 7/10 1st in 的. 有機會 2nd in 的都 in 完了, 在等信收 / waiting 吧了.

即是說, 我個囡是會在 7/11 或之1前收到 reject信啦...
‹ 上一主題|下一主題