用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一考試要作文...
go

小一考試要作文... [複製鏈接]

想請問形式係點樣?點考?

小朋友識字有限, 更何況要作文, 都唔知點算...唉...

1    0    0    0

原帖由 fannynsf 於 09-10-12 11:33 發表
想請問形式係點樣?點考?

小朋友識字有限, 更何況要作文, 都唔知點算...唉...

小一既作文應該好簡單,唔好太擔心

小一應有兩個方式作文,

(一)看圖作文: 

(二)叫小朋友作句,但須要有時間人物地點

其實只係一D好簡單既作短句,教小朋友盡量用自己識既字去作,另外,大家亦要教小朋友一D作句會經常用到既詞語。慢慢離啦...........

小一中文應該會教"三素句".
作文應該都只係作句子先,唔洗寫文住!

最初,我以為作文,後來,是作句子. 所以,只是平時作句的方式而言.   可能要作四素句和字數限制.   

時間, 人物, 地方 + 事情.

下學期, 六乎種行為句.    不太難.  上堂有教.

原帖由 calipama 於 09-10-12 16:27 發表
小一中文應該會教"三素句".
作文應該都只係作句子先,唔洗寫文住!
Best Regards
Candy

請問咩叫 "三素句", "四素句"?

"六乎種行為句"又係咩?

"另外,大家亦要教小朋友一D作句會經常用到既詞語"
例如邊d詞語呢?

嚇死我,以為真係要作文,作句都合理。

教佢一d慣常句式,以後大派用場,我細個就係咁學作文:

因為...所以
一方面....一方面
既然.....就
雖然.....也
...

要豐富詞彙,就靠多睇課外書la

原帖由 Xenc 於 09-10-13 13:18 發表
嚇死我,以為真係要作文,作句都合理。

教佢一d慣常句式,以後大派用場,我細個就係咁學作文:

因為...所以
一方面....一方面
既然.....就
雖然.....也
...

要豐富詞彙,就靠多睇課外書la ...

用到呢D句式都好似係二年班既時候先,小一要求唔高,你打聽下,我記得小一只要佢地作10個字到既句子,咁教阿仔/女:
開頭寫時間(星期x、上/中/下午、晚上、冬天etc)加個逗號,再寫人物(我、爸爸、媽媽、哥哥、老師etc),加個"到"/"在"字etc,地點(圖書館、課室、海灘、海洋公園etc),加動作(玩耍、看書、堆沙etc),加句號。即成。字數仍未夠,人物加多個(如"我和爸爸"),應該可以了。

反而提佢地唔好寫太長,似我仔咁,以為字數越多越叻,但又唔通順,又錯字,嚇死人。到小二學了Xenc說的句式,就可以寫得複雜D。

首先, 三和四素句都是一樣的東西

時間    人物     地方     事情   (四素句)
最簡單的句子.

例如:    下午, 我到公園玩耍.  

六種行為句

人看 , 人說, 人聽   人動,    人想   人感

例如 : 下午,我看到小朋友在在公園裏玩滑梯.

以上的句子包括四素句+ 人看句

原帖由 fannynsf 於 09-10-13 12:54 發表
請問咩叫 "三素句", "四素句"?

"六種行為句"又係咩?
Best Regards
Candy
‹ 上一主題|下一主題