用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖士提反書院插班難入嗎??
go

聖士提反書院插班難入嗎?? [複製鏈接]

小朋友讀緊小五, 想轉去寄宿學習獨立, 如果想小六插班赤柱聖士提反書院是不是很難? 是不是有錢人學校o尼??
   0    0    0    0

原帖由 angelalex 於 09-10-6 13:20 發表
小朋友讀緊小五, 想轉去寄宿學習獨立, 如果想小六插班赤柱聖士提反書院是不是很難? 是不是有錢人學校o尼??

請恕小弟直言,問來都多餘,
呢D學校就繄係難入,屋村就來殺校果D咪隨時可入,
至於想小朋友獨立,呢點小弟覺得有少少唔認同,
試諗下,人生有幾多個十年?難得小朋友係自已身邊,
但硬係要佢獨立,而要小朋友去寄宿,有冇幫小朋友諗過?佢想唔想先?如果真係咁需要獨立,不如返大陸當兵,到時真係想唔獨立都唔得,你話夾硬要分開就冇得講者,自已申請真係唔知係乜?而家寄宿見少左好多時間,如果第日出國留學又唔見幾年,就來個細佬都唔認得父母,不過祇是小弟有感而發,樓主可作參考,不喜可插返轉頭。:;pppp:

回覆 2# lauerica 的文章

多謝大大的意見, 但現在小弟仍只在搜習資料的階段, o尼個只是其中一個選擇, 10歲小朋友話大唔大, 話細唔細, 但絕對可以話已經很懂事. 當然仍會以小朋友的意願及成長中作出平衡.
因此希望各大大提供更多資料.
謝謝

醒目開學勳章 王國長老

st stephen, 以我意見, 話難唔係最難(起碼易過d一流超名校), 但當然要有返咁上下, 英文水平啦, 性格要活d外向d, 最好識樂器或者玩開choir, st stephen都幾著重培訓呢2樣架
st stephen學費唔平, 係好多中產既選擇, 又未至於個個都名流紳士既!
六年班插班會難d, 不過可以試下
我朋友個仔今年小六, 寄宿中, 不知幾happy(恨左5年了!), 父母亦free晒 ! 不過佢地成班一齊大, 當然會想一齊玩, 如果插班生去到一個新環境, 仲要同班唔識既一齊對足成年, 可能會唔慣呢
原帖由 angelalex 於 09-10-6 01:20 PM 發表

原帖由 bigfoothk 於 09-10-6 20:58 發表
想轉去寄宿學有很多本地巽擇,如西貢,大埔/新界.....

唔好意思, 可否提供學校名o尼, 因我只找到 聖士提反

many thanks

‹ 上一主題|下一主題