用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 尋日接放學, 聽到一D好乞人憎的家長對話... ...
樓主: sweetcouple
go

尋日接放學, 聽到一D好乞人憎的家長對話... [複製鏈接]

我自己就覺得小朋友0既品德重要過課程深啦,我見依家好多小朋友,讀書係好叻幾個a,但係冇禮貌,冇大冇細,d家長仲覺得自己小朋友好叻好醒咁,第時出到社會工作,好易俾人玩死架咋!

3歲定80呀麻,況且課程愈深都唔代表愈好jei!!

各位又一村既家長

只要我地知道我地選擇又一村係最適合我地既小朋友咁就己經足夠, 唔好理人講乜..我身邊都有d人成日有意無意咁講呢間學校有乜咁好..d人老遠都黎讀...咁我就只會話校舍大囉..其他唔會再講...大家理念唔同..講多都嘥氣..

有時我都會聽d人有意無意咁批評又一村, 好似講到d小朋友無學校收先讀呢間....聽咗就算啦.

原帖由 sweetcouple 於 09-10-6 14:47 發表

岩!

道不同不相為謀, 我都唔中意同其他人講咁多, 亦冇打算去說服他人, 只是, 聽見呢D家長的說話, 替YYCS的老師唔抵 (可能因為我以前都教書, 其實係替教育工作者唔抵)! ...

有時我都覺得我地D比子女讀又一村既家長好另類,因為主流係比子女讀果D九龍塘名幼稚園,跟著就爭入名小學,課程最緊要深,讀得開唔開心唔理,入唔到名校就全家好似世界未日咁;你話比人地知係子女讀九龍塘名校係唔洗點解釋,但係同人講讀又一村,人地第一個反應就係:「又一村咁大,你讀哂呀!」我已不下數次同人講間學校名就係叫做又一村學校。人地再跟著就會問點解要比子女讀呢間學校,又要解釋一輪,講完一大輪,最後都係問你,畢業會升去乜小學架?

主流做法係會培育出同一個版既學生,我地呢D另類家長,覺得子女讀得開心,鍾意讀書,有品有德,係小數民族,最緊要我地知道,將來我地既子女先至係有能力係社會上立足果一群。

原帖由 jojoplanet 於 09-10-6 16:44 發表
有時我都會聽d人有意無意咁批評又一村, 好似講到d小朋友無學校收先讀呢間....聽咗就算啦.

吾好意思呀!
我正為我仔仔諗讀邊間KG
想問你地對呢間KG有o羊評價??
佢地點幫小朋友學習or成長ga???
有冇宗教教育ga?
吾該晒大家!!

簡單黎講,學校大,老師有愛心,照顧好,學生讀得開心。詳細你可以係其他話題下找到。

原帖由 carolmum 於 09-10-7 01:08 發表
吾好意思呀!
有冇宗教教育ga?
吾該晒大家!!

原帖由 carolmum 於 09-10-7 01:08 發表
吾好意思呀!
有冇宗教教育ga?
吾該晒大家!!

我0既評價係-符合晒我0既要求lor!

校舍環境幽靜,空氣好,好多老師,個個都好友善同helpful,校長又肯同家長合作,朝早或者放學時經常企係門口迎接小朋友,家長可以同佢傾幾句計,有d幼稚園0既校長唔係咁易見到架,又一村校長真係好勤力呀!

小朋友係到讀冇咩讀書壓力,功課有但唔多,呢到著眼小朋友0既品德培養,我相信又一村0既小朋友一定讀得好開心,好鐘意返學0既,我個仔由k1時喊足半個月,日日嗌唔返學,都依家不知幾開心,好鐘意返學,有時假期冇得返,都會問我幾時返學呀?好掛住老師同小朋友呀!

所以我好開心自己冇揀錯學校,其他人點講佢地唔識好野jei!

原帖由 hcshiu 於 09-10-6 19:38 發表
有時我都覺得我地D比子女讀又一村既家長好另類,因為主流係比子女讀果D九龍塘名幼稚園,跟著就爭入名小學,課程最緊要深,讀得開唔開心唔理,入唔到名校就全家好似世界未日咁;你話比人地知係子女讀九龍塘名校係唔洗點解釋,但係同人 ...

係呀你講得好岩..我覺得自己好異品架..因為我咁異品同人解釋點解讀呢間d人都唔明我架啦. .就算明人地都係覺得無學校收你個仔仔先要讀呢間你梗係贊架啦..

我都試過人地問個仔讀邊間我話又一村..跟住d人話又一村邊間, 我話學校名叫又一村學校d人就會唔出聲..我既感覺係..乜讀間咁"咋"既學校...即刻比人睇低咁架...

吾好意思呀!
有冇宗教教育ga?
吾該晒大家!!

好我多謝d先生架..頭一星期先生日日打黎話比我知阿仔係學校點架...因為我自己好擔心.....有一日我自己湊放學, 先生可能係預知既, 先生個日拖住阿仔出黎校門比我, 跟住又報告比我聽佢個日既情況..跟住我問佢阿仔d野佢又即刻答到喎..佢地係好留意小朋友發展架..

我個仔係細仔, 我覺得係好需要有愛心既先生去照顧佢...呢樣我好滿意..

仲有就係校舍..係無乜幼稚園可以有咁既環境, 我同事個日先同我講佢個小朋友係黃埔x南讀..因為個校舍係全空調, 無乜空曠地方, 1x人仲咗H1N1...但係又一村好開掦同通爽..病毒都無咁易傳染..

原帖由 jojoplanet 於 09-10-7 14:20 發表

係呀你講得好岩..我覺得自己好異品架..因為我咁異品同人解釋點解讀呢間d人都唔明我架啦. .就算明人地都係覺得無學校收你個仔仔先要讀呢間你梗係贊架啦..

我都試過人地問個仔讀邊間我話又一村..跟住d人話又 ...

係0米佢地唔識呢間學校,所以先唔出聲咋.....

其實呢到都勁多學生架wo,唔通個個都因為其他學校唔收,迫晒係呢間?唔係卦.....

同埋我知道都有小朋友考唔到呢間架wo,又點講呢?

唔出聲因為唔出名d人就覺得係唔好既學校囉..

係...點解會唔收, 你覺得個小朋友會係衰乜..?

原帖由 bb媽0米 於 09-10-7 15:38 發表

係0米佢地唔識呢間學校,所以先唔出聲咋.....

其實呢到都勁多學生架wo,唔通個個都因為其他學校唔收,迫晒係呢間?唔係卦.....

同埋我知道都有小朋友考唔到呢間架wo,又點講呢? ...

原帖由 jojoplanet 於 09-10-7 17:08 發表
唔出聲因為唔出名d人就覺得係唔好既學校囉..

係...點解會唔收, 你覺得個小朋友會係衰乜..?

如果又一村唔係要收好叻0既學生,應該係睇眼緣卦,我都唔知佢地有咩準則,係0米好似見工咁,係睇緣分?

我覺得d老師真係好好, 無論電話定見到面, 佢都會講一樣小朋友叻既事比你聽, 小朋友聽到, 又會好開心, 自信都返晒黎啦

原帖由 jojoplanet 於 09-10-7 14:26 發表

好我多謝d先生架..頭一星期先生日日打黎話比我知阿仔係學校點架...因為我自己好擔心.....有一日我自己湊放學, 先生可能係預知既, 先生個日拖住阿仔出黎校門比我, 跟住又報告比我聽佢個日既情況..跟住我問佢阿仔d野 ...
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

我覺得佢地係剔走一d真係好有問題既學生, 可能係無咩反應, 可能係係咁喊, 而唔係揀一d最叻最叻既學生囉

記得上年囡囡有個育嬰園同學去面試, 去到一半, 已喊晒, 唔肯合作, 老師居然比佢多一次機會, 叫佢下星期再黎, 最後都收左佢, 試問有咩野學校會咁做, 可惜呢位同學仔既適應力較低, 佢媽媽思前想後, 都係keep佢係原校, 無轉過黎

原帖由 bb媽0米 於 09-10-8 09:50 發表

如果又一村唔係要收好叻0既學生,應該係睇眼緣卦,我都唔知佢地有咩準則,係0米好似見工咁,係睇緣分?
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

原帖由 winwin815 於 09-10-8 11:03 發表
我覺得佢地係剔走一d真係好有問題既學生, 可能係無咩反應, 可能係係咁喊, 而唔係揀一d最叻最叻既學生囉

記得上年囡囡有個育嬰園同學去面試, 去到一半, 已喊晒, 唔肯合作, 老師居然比佢多一次機會, 叫佢下星期再黎,  ...

不過呢個forum之前有家長講過話佢小朋友面試時,係冇答過老師問題,老師問佢乜佢都唔肯講,但最後都收左佢!

原帖由 winwin815 於 09-10-8 11:03 發表

記得上年囡囡有個育嬰園同學去面試, 去到一半, 已喊晒, 唔肯合作, 老師居然比佢多一次機會, 叫佢下星期再黎,  ...

係呀呢到d老師真係好友善好有耐性,會好用心咁聽你講野,跟返你需要答返你,我知道有其他幼稚園0既老師,你問佢好多野佢都話唔知,又超唔耐煩!

醒目開學勳章

我囝囝而家K2, 我都好開心佢讀呢間學校, 而家每日都有2份功課, 佢有時都唔專心做, 做得慢, 如果比佢去其他深既學校, 多D功課就麻煩啦.
仲有, 值得一提, 學校校車叔叔及EE都好好人. 囝囝坐校車都好開心.
係喎, 你哋有冇報名參加學校旅行呀 ? 我報咗啦 !

原帖由 Ivy.cheung 於 09-10-8 12:23 發表
我囝囝而家K2, 我都好開心佢讀呢間學校, 而家每日都有2份功課, 佢有時都唔專心做, 做得慢, 如果比佢去其他深既學校, 多D功課就麻煩啦.
仲有, 值得一提, 學校校車叔叔及EE都好好人. 囝囝坐校車都好開心.
係喎, 你哋有 ...

我第一時間報咗因為我好期待..可以睇下阿仔同d同學仔一齊點相處...

原帖由 winwin815 於 09-10-8 11:00 發表
我覺得d老師真係好好, 無論電話定見到面, 佢都會講一樣小朋友叻既事比你聽, 小朋友聽到, 又會好開心, 自信都返晒黎啦

係呀..仲要你覺得佢唔係求期教功課..佢講阿仔d野我聽咗係知道佢真係有留意阿仔..因為阿仔以前返playgroup都係靜d同被動d同佢平時係屋企唔同, 老師講返比我聽佢上堂既行為係知道佢真係有留意阿仔..佢地仲會故勵佢多d參予...呢樣我覺得對阿仔好重要...
‹ 上一主題|下一主題