用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 尋日接放學, 聽到一D好乞人憎的家長對話... ...
go

尋日接放學, 聽到一D好乞人憎的家長對話... [複製鏈接]

0    0    0    0

最緊要自己明白點解自己送子女黎又一村讀,其他家長的意見,不要太在意,免傷身啦。

原帖由 sweetcouple 於 09-10-3 10:22 發表
尋日接放學, 聽到一D好乞人憎的家長對話...

一男一女企我後面兩個位, 聽對答應該係兩公婆, 預備接K2的囝囝.....

個男人一路排, 一路彈YYCS....個女人係應聲虫!

男: 有學券之中, 呢間都算最貴, 扣左學券都要俾過千 ...

哈哈咁佢又黎讀?
咩人黎報都收晒,咁即係侮辱埋佢個仔-冇咩長處jei.....
傻傻地0既!

我上年幫囡囡決定讀呢間學校時, 都遇到一班朋友係咁, 自己大要報名, 去考試, 話"去見識下喎", 又踩到間學校死, 又話有朋友係入邊讀, 幾差幾差, 但係人地朋友又唔退學喎, 我都好似你咁諗, 做咩唔轉校啫, 慢慢開始發覺, 有d人係咁, 口是心非, 原來學校入學門檻低, 有d人會嫌唔夠"輕香", 係呢班朋友口中, 係人都收, 係學校扼人錢喎, 諗返轉頭, 同佢地爭辯都係晒氣, 因為都唔make sense既, 算把啦

anyway, 我尋日第一日自己接送囡囡, 又唔覺有呢對夫婦喎

原帖由 sweetcouple 於 09-10-3 17:50 發表

我冇你咁好脾氣!

如果當時唔係佢兩公婆傾計, 而係一個家長同另一個家長傾的話, 我一定加把咀同埋插到佢暈.......因為佢係侮辱緊其他小朋友同家長!

但, 既然係人地兩公婆傾計 (只係佢超大聲), 我算!  費事響佢老 ...
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

學校呃人錢?有咁多傻瓜家長心甘情願俾佢呃0既?

其實香港地有d人真係好奇怪,乜都要投訴一餐,講到對間學校呀老師呀多多唔滿意,好似佢地先係教育專家有好崇高的教育理想,反而要佢地去教返d受過訓0既老師咁!

不過一問佢地點解唔轉校呀?跟住又話費事啦都讀左一排咯又乜又物,又話驚小朋友唔適應.....

講真呀,冇人叫你一定要入黎讀架麻,學校又冇羅把槍指住你,又冇鎖住你迫你留低,你選擇左黎讀就唔該尊重下學校尊重下老師尊重下自己同其他家長啦!

原帖由 sweetcouple 於 09-10-3 17:48 發表

我覺得佢係侮辱緊成間學校的小朋友同家長囉......

咁把炮, 過Kln Tong大把名校等佢考啦 (IF佢個囝有本事考到, 佢又有錢俾的話)!

就係可能佢個仔考唔到,先要死死地氣委屈自己讀呢間呀麻!

原帖由 sweetcouple 於 09-10-3 23:01 發表

講真, 我個囡都係因為係超細囡, 考好多間都考唔到, 先入左YYCS......但讀左一個月, 我好APPRECIATE老師同校長同職工的付出喎......

就算係考唔到其他, 當已經冇選擇, 都讀左咯 (如果冇聽錯, 佢地係K2添), 做乜唔 ...

呢d心態好難明,又要埋怨,又要鬧,又要嘈,但又唔敢定唔想去做d野改變現實,所以只有繼續冇止境咁怨落去,不停找老師同校長麻煩,迫學校去配合佢專業0既要求,好奇怪!

其實係人考都收唔一定等於差,有教無類。但我都同意如果覺得唔值,真的可以開開心心的幫小朋友轉去另一間,有幾多意見都可以自己番學校同校長老師投訴,最緊要唔好係小朋友面前批評學校,學生對學校同老師失去信心,影響仲深遠。

原帖由 sweetcouple 於 09-10-3 23:01 發表

講真, 我個囡都係因為係超細囡, 考好多間都考唔到, 先入左YYCS......但讀左一個月, 我好APPRECIATE老師同校長同職工的付出喎......

就算係考唔到其他, 當已經冇選擇, 都讀左咯 (如果冇聽錯, 佢地係K2添), 做乜唔 ...

exactly, 仲要加埋d, 完全唔自己思考, 人地講咩, 佢就信咩既人附和, 真係.....

上年有個笑話, 係荷花出個本幼稚園書, 入邊印錯左, 又一村既雜費要成萬幾蚊, 佢地居然都信囉, 又攞黎談論, 又話都話佢地扼錢架啦, 咁既錯處佢地都會信, 自此...我收口, 因為大家唔同level

原帖由 bb媽0米 於 09-10-3 18:51 發表
學校呃人錢?有咁多傻瓜家長心甘情願俾佢呃0既?

其實香港地有d人真係好奇怪,乜都要投訴一餐,講到對間學校呀老師呀多多唔滿意,好似佢地先係教育專家有好崇高的教育理想,反而要佢地去教返d受過訓0既老師咁!

不過一問 ...
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

sorry sorry, 我唔記得左又一村有上午, 下午同全日, 你一提起接放學, 我就諗點解我見唔到, 我囡囡讀全日架

原帖由 sweetcouple 於 09-10-3 22:59 發表

REALLY!?  你幾點開始排隊!?  我係11:50左右到, 排響地盤入口果度左右....
歡迎參觀『文。穎之家』

我都好認同, 幼稚園教育應該係有教無類既

原帖由 hcshiu 於 09-10-3 23:54 發表
其實係人考都收唔一定等於差,有教無類。但我都同意如果覺得唔值,真的可以開開心心的幫小朋友轉去另一間,有幾多意見都可以自己番學校同校長老師投訴,最緊要唔好係小朋友面前批評學校,學生對學校同老師失去信心,影響仲深遠。 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

原帖由 winwin815 於 09-10-4 14:53 發表
exactly, 仲要加埋d, 完全唔自己思考, 人地講咩, 佢就信咩既人附和, 真係.....

上年有個笑話, 係荷花出個本幼稚園書, 入邊印錯左, 又一村既雜費要成萬幾蚊, 佢地居然都信囉, 又攞黎談論, 又話都話佢地扼錢架啦, 咁 ...

學費一個月一萬蚊都冇人信啦,何況雜費?

我最唔鐘意聽到d家長話嫌又一村課程淺,喂呢樣野你一早知架啦,咁你又黎讀?定係考唔到課程深0既幼稚園呢?跟住又嫌3嫌4,好似要迫又一村變成根德園咁去教lor!!

有d家長覺得,小朋友係要迫先會讀書0既,呢樣我明,但駛唔駛3歲人仔就開始迫呀?佢地都未有性!!而且因人而異jei,迫得多可能有反效果,一陣攪到個小朋友驚左讀書0米死??

所以我想我個小朋友可以係開心同活動方式0既幼稚園去學習,培養佢地讀書0既興趣同好奇,仲有最緊要0既品德,我唔要佢讀書叻但冇禮貌呀!!升上小一一開頭可能會辛苦d,但只要佢鐘意讀書就冇問題啦!!

我諗又一村畢業0既學生唔會咩字都唔識卦?一定有返d質素0既!!

原帖由 sweetcouple 於 09-10-4 23:08 發表

同意!

同埋, 嫌課程唔夠深的話, 家長有錢有時間有QUALI, 咪自己教囉......書之嘛, 有錢幾深都買到, 只怕佢自己唔夠QUALI去教O者!

家長覺得交了學費,當然希望老師教啦,教得愈深愈好呢!

其實可能到小學同中學,如果讀所謂名校,好多學術科目,學校老師預左學生家長(或補習老師)代教,老師既責任係話比學生同家長知學生有乜要識。

至於性格,價值觀,待人接物等等,始終都係要家長教,更重要係身教。

我亦聽過有家長看到九龍塘既名校,話人地D書又靚又深,校服書包又靚又醒目,我心想,羊毛出自羊身上,家長出錢之麻。要深,可以出街買本英文字典番屋企,自己一個一個字教。

原帖由 sweetcouple 於 09-10-5 18:18 發表

可能因為我兩公婆都係教育界 (不過我地教中學, 而我, 做左十幾年後, 今年終於停下來做全職媽咪了), 我地冇呢種思想!

反而係覺得, 有好多野要「家庭教育」!  學校幾好都好, 都有唔生性的學生, 果D學生, 一般係來自 ...
‹ 上一主題|下一主題