用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part III) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part III) [複製鏈接]

Mother Lau & Yuk Hei Mum

啱啱係媽咪度攞咗d 陳年甘桔返嚟預備做甘桔辣椒, 不過諗起甘桔浸咗成10幾年, 會唔會有d side呢, 定係d辣椒醬會仲好味
Tomorrow is better

聽 yuk hei mum 講,用d 陳年甘桔會甘香d,但又真係好 side ........唔介意比d你la.......or 交換..............

(講笑咋)

motherlau

原帖由 Elona 於 09-10-3 21:38 發表

啱啱係媽咪度攞咗d 陳年甘桔返嚟預備做甘桔辣椒, 不過諗起甘桔浸咗成10幾年, 會唔會有d side呢, 定係d辣椒醬會仲好味
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

咁樣, 唔好麻煩你啦, 我試吓用自己d 陳年甘桔, 如果我第一次既傑作見得人, 到時回禮比你....
原帖由 motherlau 於 09-10-3 11:39 PM 發表
聽 yuk hei mum 講,用d 陳年甘桔會甘香d,但又真係好 side ........唔介意比d你la.......or 交換..............

(講笑咋)

motherlau

等你la......

我唔記得講d辣椒浸水半小時去農藥,再晒or風乾佢先用(安全d)...........

motherlau

原帖由 Elona 於 09-10-3 23:55 發表
咁樣, 唔好麻煩你啦, 我試吓用自己d 陳年甘桔, 如果我第一次既傑作見得人, 到時回禮比你....
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

醒目開學勳章

hi,

我覺得如果d甘桔變咗黑色就唔好la,因為已經變咗咸金桔,冇咗d酸味感覺差d,如果你唔急我屋企重有d今年浸嘅係度,俾你呀!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-10-3 21:38 發表

醒目開學勳章

hi,

兩三年浸嘅都ok,我屋企有d十幾年,真係唔捨得食架!

yuk hei mum

原帖由 motherlau 於 09-10-3 23:39 發表

(講笑咋)

motherlau

醒目開學勳章

hi,

但係d辣椒唔好風咁耐,乾身就得,如果唔係一來野蚊滋,二來太乾身出唔到效果!

yuk hei mum

原帖由 motherlau 於 09-10-4 00:04 發表
等你la......

我唔記得講d辣椒浸水半小時去農藥,再晒or風乾佢先用(安全d)...........

motherlau

醒目開學勳章

hi,

但有時心情好忐忑,唔知補唔補好 或者真係要放鬆心情及俾d信心自己個仔!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-10-3 11:34 發表
我之前聽講座, 車淑梅個仔細個既時候又係唔想補習, 因為佢仔仔覺得有補習班做後盾會變成依賴, 成日上堂唔夠專心, 心諗就算唔明都可以問補習班既老師... 最後車淑梅都好似你咁放手, 佢仔仔既成績都保持理想....:victo ...

Got it, thanks !
原帖由 motherlau 於 09-10-4 12:04 AM 發表
等你la......

motherlau

Mother Lau and Yuke Hei Mum
多謝你地既慷慨, 如果我需要甘桔, 預先同你地約, 再一次唔該哂 !!
原帖由 tinetinew 於 09-10-4 09:56 AM 發表
hi,

我覺得如果d甘桔變咗黑色就唔好la,因為已經變咗咸金桔,冇咗d酸味感覺差d,如果你唔急我屋企重有d今年浸嘅係度,俾你呀!

yuk hei mum

...

既然 Yuk Hei 咁識諗咪比佢試吓唔補習住囉, 車淑梅個仔仔當年其實成績好差(佢話名列前茅-倒轉嗰隻),  車淑梅同你個心情都一樣係15/16.
原帖由 tinetinew 於 09-10-4 10:09 AM 發表
hi,

但有時心情好忐忑,唔知補唔補好 或者真係要放鬆心情及俾d信心自己個仔!

yuk hei mum

醒目開學勳章

motherlau,
該晒你, 鍚晒你.

Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-10-4 12:54 發表
既然 Yuk Hei 咁識諗咪比佢試吓唔補習住囉, 車淑梅個仔仔當年其實成績好差(佢話名列前茅-倒轉嗰隻),  車淑梅同你個心情都一樣係15/16.

牛仔都定係去英文果道咋. 其他既都冇補架, 諗住睇下佢第一次考試點先算.

你地知唔知中學生,係唔係有七十幾分已經係好ok架喇. 定係要八十幾呀? 聽講好似同小學唔同, 唔係咁易攞九十幾分.

其實大部份學校平均分有七十幾分已經係好ok架喇(考試計), 成績應該係中上, 我知道有d名校(英華, 聖賢)既學生(名列前茅嗰)平均分有成九十幾分, 之前我間唔中去福中既 forum度八卦, 見到d學生平均分60幾分都考到100名左右 (全級200人左右).
原帖由 veronna 於 09-10-4 02:58 PM 發表

牛仔都定係去英文果道咋. 其他既都冇補架, 諗住睇下佢第一次考試點先算.

你地知唔知中學生,係唔係有七十幾分已經係好ok架喇. 定係要八十幾呀? 聽講好似同小學唔同, 唔係咁易攞九十幾分. ...

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-10-4 16:09 發表
其實大部份學校平均分有七十幾分已經係好ok架喇(考試計), 成績應該係中上, 我知道有d名校(英華, 聖賢)既學生(名列前茅嗰)平均分有成九十幾分, 之前我間唔中去福中既 forum度八卦, 見到d學生平 ...

3Q, 3Q.

牛仔幾時test呀 ? 我隻臭豬10月尾第一次test, 今日開始同佢溫咗少少, 唔使到時咁辛苦 !
原帖由 veronna 於 09-10-4 04:23 PM 發表

3Q, 3Q.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-10-4 16:26 發表
牛仔幾時test呀 ? 我隻臭豬10月尾第一次test, 今日開始同佢溫咗少少, 唔使到時咁辛苦 !

佢已經有test喇. 不過未派過返黎. 我都有小小緊張, 唔知佢點樣. 但又要扮到若無其事咁. 唔想俾壓力佢.

擒日去咗書店買excerise比仔仔溫書用, 因為有節扣, 所以最先去咗大眾睇, 但係冇咩啱心水, 後來轉去商務, 有意外收穫, 就係可以用中銀信用卡既積分嚟比錢, 我買咗200幾蚊書, 結果扣哂d 積分, 我一毫子都唔使比

醒目開學勳章

hi,

我會俾佢自己決定!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-10-4 12:54 發表

醒目開學勳章

hi,

唔使客氣!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-10-4 12:50 發表
Mother Lau and Yuke Hei Mum
多謝你地既慷慨, 如果我需要甘桔, 預先同你地約, 再一次唔該哂 !!
‹ 上一主題|下一主題