用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part III) ...
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part III)

唔經唔覺”快樂升中交流區”已經去到part 3啦!  由最初既2-3個媽咪, 發展到而家愈來愈多家長加入, 除咗中一既家長外, 而家仲多咗高中既家長加入, 我個人嚟講真係獲益良多, 多謝各位型爸索媽既支持同努力!

教育子女所遇到既挑戰真係唔少, 有開心有難過有溫馨….. 正如其他家長話斎, 教仔女要有IQ同EQ, 不過有時我會當局者迷, 用咗自己個思維方式去解決問題….自從有咗呢個platform之後, 學咗好多個唔同既方法去處理親子問題, 當我有唔同既時候, 仔仔當然都有唔同啦, 皆因我地既關係係互動架嘛 !

我同呢度既幾位台柱, 有個少少既”宏願”, 就係將呢個forum一直延續落去, 希望傾到去抱孫…….
Tomorrow is better

原帖由 Elona 於 09-10-2 15:32 發表
唔經唔覺”快樂升中交流區”已經去到part 3啦!  由最初既2-3個媽咪, 發展到而家愈來愈多家長加入, 除咗中一既家長外, 而家仲多咗高中既家長加入, 我個人嚟講真係獲益良多, 多謝各位型爸索媽既支持同努力! :a ...

Elona,
Ha Ha, Support !

Stitchfriend, 你之前講過會分享仔女既中學既生活, 有咩分享呀 ?
原帖由 stitchfriends 於 09-10-2 03:34 PM 發表

Elona,
Ha Ha, Support !

Mother Lau, Sorry我今日同個朋友傾耐咗, 所以唔得閒去, 已pm收, Thank you

另外今日包餃子食, 用咗你送既甘桔辣椒嚟點, 好正呀 !! 我想自己學整, 你可否教我 ??  

報到

motherlau
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

Welcome !!

報到.......

醒目開學勳章

報到先. 家下收工, 返到屋企先再傾.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

好味呀!!

甘桔辣椒

辣椒買$20泰國ge...辣d

蒜頭一條or多dd都得

桔仔十幾粒到,我就個樽入到幾多就幾多

(柑桔可以用新鮮,又可以用咸柑桔,用咸柑桔要留意salt ge 份量)

辣椒及蒜頭整爛後加粗salt(適量免太咸)桔仔不用整爛,原隻一起放入樽攪勻後,用保鮮紙封口放雪柜,幾個月就食得.

(完本ge食譜有加salt,但我冇加)

以及資料由 yuk hei mum 提供.........

motherlau

原帖由 Elona 於 09-10-2 16:11 發表
Mother Lau, Sorry我今日同個朋友傾耐咗, 所以唔得閒去, 已pm收, Thank you

另外今日包餃子食, 用咗你送既甘桔辣椒嚟點, 好正呀 !! 我想自己學整, 你可否教我 ??   ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

醒目開學勳章

hi,

遲來的報到!

yuk hei mum

醒目開學勳章

hi,

覆返之前嘅post先!

原帖由 RoEcMa 於 09-10-2 00:19 發表

妳咁夜仲未瞓
Saturday 要唔要返工

我放銀行假,sat半day!

yuk hei mum

醒目開學勳章

hi,

亞仔中學旅行好似由家聯會搞,家長可參加!宜家返呢份工可隨時請假,我巳經參加咗家長義工,希望多接觸學校,拉近同亞仔之間嘅距離!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-10-1 22:38 發表
樂樂, 你就好啦, 仔仔肯比你跟埋去BBQ, 我隻臭豬連中學旅行都唔想我去.....

醒目開學勳章

hi,

琴日打波前唔記得做warm up,宜家個pat pat痴咗條筋,好彩d同事好人,知我pat pat痛成日叫我坐!真係唔好意思!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-10-2 06:42 發表

牛仔打波"懶"叻,

LAU 仔終於見識到佢真係好可愛, 有佢係度成個氣氛都唔同晒, 開心果咁.

旭熙, 見到佢真係恨死隔離, 真係高左牛仔同LAU仔一大截.

我地三個C9間中落下場囉, 打就小喇, 不過傾就多. ...

Mother Lau 唔該哂

想了解以下問題:
一條蒜頭即係幾多?
泰國辣椒同甘桔係邊樹有得買?
以下既份量可以做幾多 ?

原帖由 motherlau 於 09-10-2 05:29 PM 發表
好味呀!!

甘桔辣椒

蒜頭一條or多dd都得
桔仔十幾粒到,我就個樽入到幾多就幾多(柑桔可以用新鮮,又可以用咸柑桔,用咸柑桔要留意salt ge 份量)
辣椒及蒜頭整爛後加粗salt(適 ...

你對腳好d未呀, 仲有冇咁痛 ? 你份工睇嚟都唔錯噃 !
原帖由 tinetinew 於 09-10-2 07:43 PM 發表
hi,

琴日打波前唔記得做warm up,宜家個pat pat痴咗條筋,好彩d同事好人,知我pat pat痛成日叫我坐!真係唔好意思!

yuk hei mum

醒目開學勳章

hi,

唔怕有我陪你做亞四! 我之前嘅姐姐都好好架,不過因為我冇做嘢,所以炒咗! 我同佢重keep in touch kar,佢有時會上嚟探我,但佢嘅工人本色會發作,佢會唔底得我屋企多塵,會幫我吸塵、洗地毯...

yuk hei mum

原帖由 stitchfriends 於 09-10-2 13:01 發表

Bkman,
有工人姐姐攪到D 細路好依賴, 周圍放嘢, 成日同工人頂嘴, 好煩.
開學後無請工人啦, 屋企好亂又多塵都唔得閒抺,
日日放工返去做阿四.

醒目開學勳章

hi,

就係唔知佢係咩人,咁先驚! 但就話出去行吓街,食吓飯,俾得佢去一次就有第二次,宜家唯有mark緊d佢,如果佢係屋企會關電腦,等佢瞓咗才傾!

yuk hei mum

原帖由 樂樂 於 09-10-1 10:11 發表

兩個人去街? 去行街街? 去做d咩呀?

真係幾擔心喎

醒目開學勳章

hi,

打邊爐之恩物!

yuk hei mum

原帖由 motherlau 於 09-10-2 17:29 發表
好味呀!!

甘桔辣椒

蒜頭一條or多dd都得
桔仔十幾粒到,我就個樽入到幾多就幾多(柑桔可以用新鮮,又可以用咸柑桔,用咸柑桔要留意salt ge 份量)
辣椒及蒜頭整爛後加粗salt(適 ...

Yuk Hei Mum 你既做法我好讚成, 有得1次就有第2次, 不過我都唔敢肯定會唔會發生係仔仔身上, 所以以你地既case 做借鏡, 嚟同仔仔傾計假設, 問仔仔如果呢件事發生係佢身上, 佢會點做, 佢話佢一定唔會同陌生人去街, 因為唔得閒, 我再問如果你得閒呢, 佢話14歲點可能讀HKU, 九成九係講大話啦 ! 聽咗個心都定d...

所以多謝你既分享, 令我可以提高警覺...

原帖由 tinetinew 於 09-10-2 08:09 PM 發表
hi,

就係唔知佢係咩人,咁先驚! 但就話出去行吓街,食吓飯,俾得佢去一次就有第二次,宜家唯有mark緊d佢,如果佢係屋企會關電腦,等佢瞓咗才傾!

yuk hei mum

...

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-10-2 20:09 發表
hi,

yuk hei mum

...

咦! 唔知有冇記錯, 係唔係原先話約二號, 咁即係冇出到去啦.
Latte, 又名臭Te或臭喵.