用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學題
樓主: cclbaby
go

數學題 [複製鏈接]

I guess 863 x 3 = 2589

328 × 3 = 984

原帖由 cclbaby 於 09-10-6 20:40 發表
我女派回來啦﹗我女係用 328+314+235 = 877 都係錯, 現在要補做, 有冇人識呀﹗

呢題我現在才看到

上週囝答錯咗原因係一樣加了最大的三位數, 我都認為對
唉~

E+啲題睇少一眼都唔得, 嗰腦要時時開動

原帖由 happyvalley 於 09-10-2 14:01 發表

係咪:

因為每隻小動物最多可拋 3個圈,即是,
(a) 老鼠拋了3次, 分別拋中314, 214 及 102分, 因此牠共得分數為 630分;
(b) 小猴拋了3次, 分別拋中314, 214 及 53分, 共得分數為 581分;
(c) 小馬拋了3次, 分別拋中235,  ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

"314 + 314 + 235 = 863分"
This has to be the correct answer.
Because 328 can't add up the combinations for 581 and 504.

So 328+314+235 = 877 is wrong.

原帖由 happyvalley 於 09-10-6 22:10 發表

我係呢個 bor,因為先計算每件動物的可能分數組合,如果細心唸下就發現只有呢個組合,取最大的分數圈,
即最多可得幾多分是、314 + 314 + 235 = 863分。 ...

原帖由 grace_xian 於 09-10-8 14:08 發表
呢題我現在才看到

上週囝答錯咗原因係一樣加了最大的三位數, 我都認為對
唉~

E+啲題睇少一眼都唔得, 嗰腦要時時開動

我都教錯亞仔做呢題,而家D小二數學真轉數慢D都唔掂。

聽數學科老師講,而家出面考一D公開試都係類似咁既題目,所以學校要小朋友從小開始訓練佢地思考。

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

請問答案是否 328 X 3 X 3 = 2952 ??

(a) 老鼠拋了3次, 分別拋中314, 214 及 102分, 因此牠共得分數為 630分;
(b) 小猴拋了3次, 分別拋中314, 214 及 53分, 共得分數為 581分;
(c) 小馬拋了3次, 分別拋中235, 214 及 55分, 共得分數為 504分;

答案應該係:

314 + 314 + 235 = 863分

明白了 THKS

醒目開學勳章

題目係 ( 每隻小動物最多可拋 3個圈, 即最多可得幾多分 )
3隻小動物共拋出9次,630,581,504係3隻小動物拋出的結果,因為最多3次所以將3個結果相加!

630+581+504=1715

條題目真係好奇怪, 我仔都做錯左, 昨日改正, 我地都把 328 加3次, 睇來又錯啦﹗

而家D 題目出得好奇怪??

原帖由 kittylam 於 09-10-9 00:33 發表
題目係 ( 每隻小動物最多可拋 3個圈, 即最多可得幾多分 )
3隻小動物共拋出9次,630,581,504係3隻小動物拋出的結果,因為最多3次所以將3個結果相加!

630+581+504=1715 ...

I want to know the explaination to the correction answer.

今日派回來啦﹗又係錯, 我 328 + + 328 +328 都唔啱﹗我心淡啦﹗我失去信心啦﹗

原帖由 小木偶媽咪 於 09-10-2 17:21 發表
唔可以3個圈都中晒328嗎?

原帖由 cclbaby 於 09-10-13 17:19 發表
今日派回來啦﹗又係錯, 我 328 + + 328 +328 都唔啱﹗我心淡啦﹗我失去信心啦﹗

哇!個老師一條題目攬咁耐.
做完改正都唔正確, 就要教小朋友點做, 改黎改去浪費晒d時間.

7個圈的分數為︰-
328, 102, 235, 314, 214, 55 及 53分

有三隻小動物玩拋圈遊戲
(a) 老鼠拋了3次, 分別拋中214, 102 及 314分, 因此牠共得分數為 630分;
(b) 小猴拋了3次, 共得分數為 581分;
(c) 小馬拋了3次, 共得分數為 504分;

請問如每隻小動物最多可拋 3個圈, 即最多可得幾多分?

呢條題目應該是属於腦筋急轉彎式。只需考慮:

7個圈的分數為︰328, 102, 235, 314, 214, 55 及 53分。請問如每隻小動物最多可拋 3個圈, 即最多可得幾多分?

中間那段好象和題目無關,只為搞亂思路。

所以,答案是:328 + 314 +235=877。

原帖由 cclbaby 於 09-10-13 17:19 發表

我反而對此教師失信心。

Two possible answers perhaps.

簡單答案:

複雜答案組合最大3個數加埋:
314 + 314 + 235 = 863

已知
“328+314+235 = 877 都係錯

hope this helps

原帖由 Rattie 於 09-10-14 15:20 發表
Two possible answers perhaps.

簡單嘅答案係就咁加:

複雜嘅答案就係組合中最大3個數加埋:
314 + 314 + 235 = 863分

已知
“328+314+235 = 877 都係錯”

hope this helps ...

我就話只有328+314+235=877咁。

cclbaby mentioned in her earlier post dd 09-10-6 that 877 is marked wrong by the teacher.

原帖由 judy 於 09-10-14 15:23 發表

我就話只有328+314+235=877咁。

原帖由 Rattie 於 09-10-14 15:34 發表
cclbaby mentioned in her earlier post dd 09-10-6 that 877 is marked wrong by the teacher.

我有見到。

但我就覺得個先生錯咗。
‹ 上一主題|下一主題