用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學題
go

數學題 [複製鏈接]

我亞女的數學功課, 其中有一題唔明點做, 請問有冇人可指點?

7個圈的分數為︰-
328, 102, 235, 314, 214, 55 及 53分

有三隻小動物玩拋圈遊戲
(a) 老鼠拋了3次, 分別拋中214, 102 及 314分, 因此牠共得分數為 630分;
(b) 小猴拋了3次, 共得分數為 581分;
(c) 小馬拋了3次, 共得分數為 504分;

請問如每隻小動物最多可拋 3個圈, 即最多可得幾多分?
   0    0    0    0

是不是 找出3個最大的數相加呢 ?
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

醒目開學勳章

囡囡上年做過, 我記得係將最大的數加三次。

問題係求最多可得分數。不是最大呀﹗但我地想來想去都唔知點做?

原帖由 PansyMummy 於 09-10-2 13:12 發表
囡囡上年做過, 我記得係將最大的數加三次。

原帖由 cclbaby 於 09-10-2 11:43 發表
7個圈的分數為︰-
328, 102, 235, 314, 214, 55 及 53分

有三隻小動物玩拋圈遊戲
(a) 老鼠拋了3次, 分別拋中214, 102 及 314分, 因此牠共得分數為 630分;
(b) 小猴拋了3次, 共得分數為 581分;
(c) 小馬拋了3次, 共得分數為 504分;

請問如每隻小動物最多可拋 3個圈, 即最多可得幾多分?

係咪:

因為每隻小動物最多可拋 3個圈,即是,
(a) 老鼠拋了3次, 分別拋中314, 214 及 102分, 因此牠共得分數為 630分;
(b) 小猴拋了3次, 分別拋中314, 214 及 53分, 共得分數為 581分;
(c) 小馬拋了3次, 分別拋中235, 214 及 55分, 共得分數為 504分;

即最多可得幾多分是、314 + 314 + 235 = 863分。

Thank you.  

但我小朋友係讀 2年級, 從你分析亦有道班, 但好似深左d 呀?完全唔似小2﹗

原帖由 happyvalley 於 09-10-2 14:01 發表

係咪:

(a) 老鼠拋了3次, 分別拋中314, 214 及 102分, 因此牠共得分數為 630分;
(b) 小猴拋了3次, 分別拋中314, 214 及 53分, 共得分數為 581分;
(c) 小馬拋了3次, 分別拋中235,  ...

原帖由 cclbaby 於 09-10-2 14:18 發表
Thank you.  

但我小朋友係讀 2年級, 從你分析亦有道班, 但好似深左d 呀?完全唔似小2﹗

對,小二來說,係『資優生』的考驗題,因為考慮到推考、劃圖。

您真係好叻, 而且頭腦好清晰, 我就真係唔識啦﹗謝謝您。
但是否即取每隻最高分的一個來相加呢?但條題目係問如每隻小動物最多可拋 3個圈, 即最多可得幾多分?

原帖由 happyvalley 於 09-10-2 14:28 發表

對,小二來說,係『資優生』的考驗題,因為考慮到推考、劃圖。

原帖由 happyvalley 於 09-10-2 14:01 發表

係咪:

醒呀~~
我真笨, 未想到可以三個圈在同一數上呢.
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

醒目開學勳章

唔可以3個圈都中晒328嗎?

係咪:

原帖由 小木偶媽咪 於 09-10-2 17:21 發表
唔可以3個圈都中晒328嗎?

or每個圈只可中一次. ( 如果個圈中完唔可再中的話)
即328+314+214.

如果係每隻只可拋3個圈, 大家一定會選三個最高分的來拋啦﹗即328+314+235。

原帖由 cclbaby 於 09-10-2 11:43 發表
我亞女的數學功課, 其中有一題唔明點做, 請問有冇人可指點?

7個圈的分數為︰-

有三隻小動物玩拋圈遊戲
( ...

我諗係將最大三個數加埋, 原因係:
第一個例子講明老鼠拋了3次不同分數,
第二個例子及第三個例子嘅總分一係唔可以俾三除盡, 一係就冇呢個分數嘅圈圈, 我諗佢係想講明唔會有分數重覆呢一點

條問題都好有問題, 究竟係拋出去既圈上有分數? 定係出面d柱有分數?
如果係手持既圈有分數, 咁將最大果3個圈既分數加埋就係答案.
如果係平時玩既就將最大既分數乘3, 就係案.
其實可以睇下小朋友教緊乜野, 係數字大小排位? 定係iq題...
不過我覺得似頭3個最大分數相加多d.

我女派回來啦﹗我女係用 328+314+235 = 877 都係錯, 現在要補做, 有冇人識呀﹗

原帖由 LittleKidult 於 09-10-5 09:23 發表
條問題都好有問題, 究竟係拋出去既圈上有分數? 定係出面d柱有分數?
如果係手持既圈有分數, 咁將最大果3個圈既分數加埋就係答案.
如果係平時玩既就將最大既分數乘3, 就係案.
其實可以睇下小朋友教緊乜野, 係數字大 ...

原帖由 cclbaby 於 09-10-6 20:40 發表
我女派回來啦﹗我女係用 328+314+235 = 877 都係錯, 現在要補做, 有冇人識呀﹗

我係呢個 bor,因為先計算每件動物的可能分數組合,如果細心唸下就發現只有呢個組合,取最大的分數圈,
即最多可得幾多分是、314 + 314 + 235 = 863分。

會否係就咁將三個總數加起來?
630+581+504=1715 ????
‹ 上一主題|下一主題