用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教宣道會茵怡幼稚園 將軍澳宣道會茵怡 Chat Room
樓主: 嵐豬仔
go

將軍澳宣道會茵怡 Chat Room [複製鏈接]

澄清啟示

鑑於近日星島日報錯誤報導本園出現手足口病及EV-71腸病毒,本家長教師會亦十分關注事件及本園衛生情況,並已與郭楚翹校長即時了解及採取跟進。現澄清為鄰近「基督教播道會茵怡幼兒學校」出現手足口病及EV-71腸病毒。

現鄭重向各家長報告本園即「基督教宣道會茵怡幼稚園」並任何學生出現手足口病及EV-71腸病毒報告,亦無須停課兩週。

本家教會亦會密切關注事件發展,經與郭校長了解後,已要求星島日報登澄清啟示,冀盼此電郵能息除家長的疑慮。

基督教宣道會茵怡幼稚園

家長教師會

主席

謝超民

二零零八年五月十日

想請教一下畢業生升小一的情況

我的女兒今年9月將入讀k1, 想問下k3畢業生投考直資小學的成功率如何? 謝謝!

[ 本文章最後由 Ching's_Ma 於 08-5-13 14:29 編輯 ]

係住響茵怡對面架, 想請問我個女依家17個月...咁應該幾時入讀n1呢?同埋應該幾時去攞表同交表呢?  茵怡幼兒園有無playgroup架? 囡囡無番過playgroup...自己又要番工, 唔知番幼兒班有無時間限制幾點要接番佢!
都想知讀呢間升幼稚園會可以咩選擇...
唉..新手媽咪..請多多指教....THANKS

zannawong,

基督教宣道會茵怡幼稚園只有K1-K3, 冇Nursey的。隔離個間中華基督教茵怡幼兒園就係有Nursey全日班了。你要分清楚噃。

iwff

原文章由 zannawong 於 08-6-26 02:50 發表
係住響茵怡對面架, 想請問我個女依家17個月...咁應該幾時入讀n1呢?同埋應該幾時去攞表同交表呢?  茵怡幼兒園有無playgroup架? 囡囡無番過playgroup...自己又要番工, 唔知番幼兒班有無時間限制幾點要接番佢!
都想知 ...

hi
你們好! 本人係0704mami, 囡囡還未讀幼稚園, 不過想開始留意吓d資料:

請問lee間幼稚園的老師有冇愛心 & 耐性?
口碑好唔好?
程度如何?

囡囡比99湊, 請問近唔近坑口頌明苑的?

Bookmark http://www.baby-kingdom.com/?100463

我仔仔讀緊k3, 這裡的老師出名有愛心, 活動又有創意, 我仔仔讀得好開心。但是報名好難, 聽講今年的k1小朋友有家長在早一天中午12時來排通宵, 才報到上午班。
原帖由 Cammy3007 於 11/9/2008 16:50 發表
hi
你們好! 本人係0704mami, 囡囡還未讀幼稚園, 不過想開始留意吓d資料:

請問lee間幼稚園的老師有冇愛心 & 耐性?
口碑好唔好?
程度如何?

囡囡比99湊, 請問近唔近坑口頌明苑的? ...

尋日送個囡去返學, 見到有報名表拎喎, 今年好似轉左制, 改抽籤形式, 所以理應唔駛再排通宵, am i right?

原帖由 IP 於 08-10-6 22:31 發表
我仔仔讀緊k3, 這裡的老師出名有愛心, 活動又有創意, 我仔仔讀得好開心。但是報名好難, 聽講今年的k1小朋友有家長在早一天中午12時來排通宵, 才報到上午班。
...

請問茵怡宣道同坑口宣道程度是否差不多?

各位媽咪,

請問茵怡宣道同坑口宣道程度是否差不多? 佢地係比較區內/外的成績又如何呢.. 本人15,16啊.. 可以話我知道嗎.. 十萬個唔該!!

我個仔將讀此校K1,現每星六在此校讀緊PLAYGROU,但本人覺得太宗教了及控制不到場面(有D混亂!!)
又有家長話此校不太重學術,真的令我卻步萬分!!!之前慕其名而報,現怕無學術野學!!唉!真令我擔心!

我想問下:仔仔現19個月大,有意想俾仔仔讀茵怡幼稚園,請問應該幾時報名呢?

No worry, 課程跟足教育局,想深也不可以,但小孩升小一能力無問題!
原帖由 May媽媽 於 10-1-5 14:08 發表
我個仔將讀此校K1,現每星六在此校讀緊PLAYGROU,但本人覺得太宗教了及控制不到場面(有D混亂!!)
又有家長話此校不太重學術,真的令我卻步萬分!!!之前慕其名而報,現怕無學術野學!!唉!真令我擔心! ...

小兒將畢業, 這裡的老師真的好友愛心對任何一個小朋友.課程深淺度,我覺適合.但我認為最重要的是培養小朋友的品格, 讀書的態度(如 : 自動自覺溫習)這裡真的做得到!!!
小兒向我說:老師只會教導我, 不會責罵我.
這段說話使我好感動.

我個囡都會響今年畢業, 回顧番三年幼稚園生活, 佢真係好開心, 從來都無聽佢講過學校任何唔好 ge 地方, 老師們真係真係好有愛心, 學術上亦中規中矩 (英文就比較淺左 dd), 每個科目都循序漸進, 簡單易明, 唔會一步登天.

起初都有 d 擔心, 驚佢程度太淺, 考唔到私立/直資小一, 但出乎我意料之外, 我個囡都考到幾間, 雖然唔係咩出名 ge 名牌小學, 但我已相當滿意, 好感激學校 ge 悉心教導, 令到我個囡出到去外面, 都有一定 ge 競爭力!

我唔駛要我個囡好叻好勁, 只要盡左力, 就可以了!

總括而言, 如果家長想小朋友學術上有表現 ge, 相信茵怡幼稚園唔適合你, 相反, 如果只求普普通通, 可以響愉快 ge 環境之中學習的話, 茵怡幼稚園, 的確會係首選!
‹ 上一主題|下一主題