用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下
樓主: beaclem
go

有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下   [複製鏈接]

回復 mom5354 的帖子

主要係因為全港島嘅校車生意都唔憂做。PEAK HOUR D 車塞到死,唔會貪你果 D 生意。學校飯盒都係同一原理。
其實校車價格已經貴過出元朗嘅968,但都係冇人肯做,學校方面都無計,有計不妨提議校方指點一下。

petline 發表於 12-12-8 21:20
回復 mom5354 的帖子

主要係因為全港島嘅校車生意都唔憂做。PEAK HOUR D 車塞到死,唔會貪你果 D 生意。學 ...

聖心既上U 率有幾高呢?

另外,係咪就算小學成績係全級40名內(下午校計),都一定要interview呢?

請問中一多唔多功課呢?

我女日日都話冇功課,我唔信囉!一到中一成個人懶散晒,欠功課都冇人知,激氣!

可愛媽媽媽 發表於 13-2-4 21:25
我女日日都話冇功課,我唔信囉!一到中一成個人懶散晒,欠功課都冇人知,激氣! ...

你中一唔mode佢,之後一定大獲。囡囡落左高FORM差班只會越種越頑皮,更加難教。

每日一定要同佢對companion,佢話冇就打俾學校,叫佢每日都要班主任簽手冊先可以放學,同埋欠功課麻煩老師寫手冊通知跟進,簽一個名扣佢零用錢一次,你唔check,老師學期尾落佢操行你就大件事。

確認大小事務,適當地唔比佢睇電視/講電話,直到做好野為止,其次就係要求功課質量,假若家長睇唔掂可以請補習老師,幫你睇哂佢 d 功課先番屋企。

d 囡去到中二三仲難管,係時候插手啦!

可愛媽媽媽 發表於 13-2-4 21:25
我女日日都話冇功課,我唔信囉!一到中一成個人懶散晒,欠功課都冇人知,激氣! ...
聖心至少有一科數學,日日都有功課咁濟,都仲未計中英背書。

真係好多謝你的意見,我會跟緊D, 真係唔知點解去到中一 成個人變晒,謝謝你!

請問Briding Course 返學時間往年由幾點至幾點? 大概幾時開始?

Thanks.

hi!  我女今年聖心中一呀!  好煩呀!  我個女一升上中學都唔知點解成個人鬆散哂!  好擔心呀!  已經過左個幾學期喇!  測驗考試, 次次返尼既成績都慘不忍睹呀!  起碼兩科唔合格!  各位媽咪們, 教下我點同佢温習好?

回復 LingChiBaBa 的帖子

You can go to their official web site to check the bridging course schedule.   It is likely to held on 17-29 July from 0750 - 1300 daily, except sat and sun.  
As remember, HK$1500 (last year fee)  will be charged for the bridging course.

回復 Yanlleung 的帖子

我囡囡都是今年的中一生, 我放了手由她自己溫習。  聖心功課真的很少,但測驗和默書比較多。
我囡囡都有講今次COMMON TEST,佢話MATHS 今次出得比較深, CHI HISTORY 都是比之前深, 所以你要看看她的成績, 不是跌了很多已經是有進步了。 她說有一班有很多人FAIL IN MATHS。

她平時是怎樣溫書的?  你可能要幫她一下。

回復 polo819 的帖子

Hi polo819,

Thanks for your information.

In the school website, I can only get the introduction on Bridging course but no information such as timing and fee.
Maybe it will be announced later.

LingChiBaBa

回復 polo819 的帖子

thank you!  

唉!我個女都是中一,心懶散晒,平時返來都唔溫書,話好累,但成曰講電話 臨測驗、考試先來讀,問佢乜都唔知。
今次數學都係合格多d咋,跌咗好多呀!佢話 份卷好深,佢話唔知d人考成點。我都驚佢成績越來越差。

回復 可愛媽媽媽 的帖子

還有5個多星期又考試了, 我們要睇緊些, 督促她們, 因今個學期的考試分佔整體70%的 !

好驚呀!今次冇假期可以溫,靠平時夜晚溫,佔70%咁大wok, 大家努力呀!請問common test 是否佔30%?

回復 可愛媽媽媽 的帖子

不是呀, 上次PARENT DAY 班主任講,今次考試的佔的比重大,上次考試分佔30%,今次佔70%,最後的分數就會顯示在今次的成績表。 而今次Common Test 的分數就會按比例加入今次的考試分。 所以如果考試上次失手,今次要好好把握。 

努力!

真係唔該嗮你,好彩有你

我女都係呀,成日一返到屋企就話好肚餓好倦,功課又做得慢,又唔記得帶野返來做,成日話唔知做乜,唔知點做,一日到黑whatsapp問同學,今次maths common test 都好差,唔夠時間做。

回復 cyhp 的帖子

5月8日又有maths common test, 這是最後一次Before final examination.  大家要加油呀, 睇緊d!
‹ 上一主題|下一主題