用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下
go

有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下  

小女今年F.2, 成日話留係學校做野, 一個星期有三日(一日補習)都成六點幾先至返到屋企......

你地既囡囡係唔係差唔多時間先至返屋企??
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

原帖由 beaclem 於 09-9-25 17:22 發表
小女今年F.2, 成日話留係學校做野, 一個星期有三日(一日補習)都成六點幾先至返到屋企......

你地既囡囡係唔係差唔多時間先至返屋企??
係呀我個女都係,六點幾唔算曈晏。

Hello, Hello,

請問你囡F.幾??我囡F.2, 有時, 我覺得亞囡係故意留係學校同同學玩, 一番到屋企就呢埋係房, 上網、聽歌, 再唔係就成日講電話, 話又唔聽, 重話你煩......

多D上黎呀, 大家交流下心得嘛....

原帖由 ck721 於 09-9-25 17:39 發表
係呀我個女都係,六點幾唔算曈晏。
還使我的心靈得到舒暢。

佢都係 F.2,但放學後會即回家,因電腦放在廳,佢上左幾耐網、做D嘜,我都知。

你就好, 因為先天因素, 個電腦被逼放在囡房, 所以佢一返到屋企就"呢"係房, 一係就講電話, 有時就check到佢一路做功課, 一路上msn........

青春期, 唉!
還使我的心靈得到舒暢。

今朝明明冇燒,返到學校上左一堂接到電話要接放學,學校好多同學流感。

原帖由 beaclem 於 09-10-2 11:49 發表
你就好, 因為先天因素, 個電腦被逼放在囡房, 所以佢一返到屋企就"呢"係房, 一係就講電話, 有時就check到佢一路做功課, 一路上msn........

青春期, 唉!

beaclem,

路過
唉,係咪升上中學就係咁,我女今年都係咁。 我部電腦係廳的,但都明顯見到係一路msn,一路facebook,一路做功課...
都講唔聽!

Hi MsCC

How are you?    Sorry beaclem to steal some time off your post!

My kids are also the same - they claimed that they needed to be online for work discussions.  And apparently, teachers also get online at times to chat to them.

-------------------------------------------------------

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-10-5 12:52 發表

beaclem,

路過
唉,係咪升上中學就係咁,我女今年都係咁。 我部電腦係廳的,但都明顯見到係一路msn,一路facebook,一路做功課...
都講唔聽!

我認為一邊上網,一邊做功課一定唔得,給佢一個佢認為足夠的時間上網,然後做功課,做完為止。再給佢上網。不過都要佢好自律。

呢兩日同個囡冷戰, 好嬲

我個囡成日都係咁, 但係你話佢唔讀書咩, 又唔係喎, 我"裝"過佢D默書, 又O.K.喎, 分數重好過細佬

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-10-5 12:52 發表

beaclem,

路過
都講唔聽!
還使我的心靈得到舒暢。

我都聽我囡講過, 你囡有無事呀?

原帖由 ck721 於 09-10-2 22:58 發表
今朝明明冇燒,返到學校上左一堂接到電話要接放學,學校好多同學流感。
還使我的心靈得到舒暢。

唉! 好難, 唔通成日係間房"合"住佢咩! 實比佢嘈你出黎

原帖由 ck721 於 09-10-5 14:11 發表
我認為一邊上網,一邊做功課一定唔得,給佢一個佢認為足夠的時間上網,然後做功課,做完為止。再給佢上網。不過都要佢好自律。
還使我的心靈得到舒暢。

原帖由 CCM 於 09-10-5 13:20 發表
Hi MsCC

How are you?    Sorry beaclem to steal some time off your post!

My kids are also the same - they claimed that they needed to be online for work discussions.  And apparently, teachers also ...

CCM,

好開心"見"到你!
我比個女激到死,你對仔女同老師chat都好丫,我女都係話online for work o架! 我都見佢上學校的web,但係,一行轉背就轉去facebook,msn囉。

原帖由 beaclem 於 09-10-5 17:21 發表
呢兩日同個囡冷戰, 好嬲

我個囡成日都係咁, 但係你話佢唔讀書咩, 又唔係喎, 我"裝"過佢D默書, 又O.K.喎, 分數重好過細佬

唉,真係都一樣,昨晚先同個女吵,好心灰,做人父母甚艱難。

我女幾時默書,幾時測驗我都唔知,裝都無得裝,個書包書櫃長期空了了,無野o架! 唔帶書番屋企我都唔明點做功課點溫書。

講時明明話明,話會用功,但得個講字又唔做。 問就話做晒功課,到夜晚先話唔記得做呢樣果樣,功課唔到最後果日都唔做...

唉,可以點?

原帖由 beaclem 於 09-10-5 17:22 發表
我都聽我囡講過, 你囡有無事呀?
多謝關心!星期一己返學,不過放假就留在家。今日maths quiz,囡話miss唔教書,上堂猛做ex,然後對ans。

Hi Ms CC

Sigh....  Same here and I have double dosage with son and girl!

I just have to continue being a "White Swan Black Swan" 24x7 until they even know my starting lines before I start to speak!  

-------------------------------------------------------

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-10-5 18:04 發表

CCM,

好開心"見"到你!
我比個女激到死,你對仔女同老師chat都好丫,我女都係話online for work o架! 我都見佢上學校的web,但係,一行轉背就轉去facebook,msn囉。 ...

我個囡都話老師係咁做ex. 做咗好多, 今日派maths 成績, 算係咁啦, 有7x分

原帖由 ck721 於 09-10-6 15:54 發表
多謝關心!星期一己返學,不過放假就留在家。今日maths quiz,囡話miss唔教書,上堂猛做ex,然後對ans。
還使我的心靈得到舒暢。

係唔係聖心出黎既都係咁???

我剛同個囡好番, 噚晚到我老公同個囡嘈, 事緣個囡今日要去halloween, 話要12點幾先至返, 但老公唔比, 一定要最遲11點係海洋公園門口接佢, 亞囡同老公討價還價.....

於是出事

重話要趕個囡走, 好彩我"今"住咋.....

呢亭青春期幾時完吖????好難頂呀!!!!!

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-10-5 18:08 發表

唉,真係都一樣,昨晚先同個女吵,好心灰,做人父母甚艱難。

我女幾時默書,幾時測驗我都唔知,裝都無得裝,個書包書櫃長期空了了,無野o架! 唔帶書番屋企我都唔明點做功課點溫書。

講時明明話明,話會用功,但得個講字又唔做。 問就 ...
還使我的心靈得到舒暢。

原帖由 beaclem 於 09-10-9 10:50 發表
係唔係聖心出黎既都係咁???

我剛同個囡好番, 噚晚到我老公同個囡嘈, 事緣個囡今日要去halloween, 話要12點幾先至返, 但老公唔比, 一定要最遲11點係海洋公園門口接佢, 亞囡同老公討價還價.....

於是出事 : ...

下,我個女今晚又係同聖心的舊同學(即係e+係聖心書院讀緊)去海洋公園窩。

有係中二,唔通佢地一齊?

我都係呀,個女同我好番,嚴格來講係我tum番佢,唉! 但佢同佢老豆冷戰緊...嚴格來講係佢唔睬佢老豆

原帖由 beaclem 於 09-10-9 10:45 發表
我個囡都話老師係咁做ex. 做咗好多, 今日派maths 成績, 算係咁啦, 有7x分
好叻呀!75滿分,有7x。