用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下
樓主: beaclem
go

有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下   [複製鏈接]

今個學年係咪換左好多新老師入黎?如果係,點解會換噤多呢?

今個學年係咪換左好多新老師入黎?如果係,點解會換噤多呢?

我囡囡現在高小, 想問吓如果小學時有學中國舞, 中學係咪都有中國舞班, Dance Club就是中國舞班嗎?

另外, 想問334的問題, 會否出現一些熱門的科目, 太多同學仔選擇, 而令到該科的成績要求變得很大的competition?

我見學校內s4有以下的科目, 請問高年級家長可否分享吓, 以下各科需要在哪些科目的成績好才有機會被選中入讀? 各科會開多少班? 又有無話全級要考幾多才可令機會大些呢?

e.g. Literature in English : Prefer Eng is good
BAFS
E&RS
Economics
Geography
History
Literature in English
Chinese History
Biology
Chemistry
Physics
Combined Science
IT
Chinese Literature
Technology & Living

如果小朋友, 成績一般, 但數學較好, 有機會選擇偏向數學的科目嗎? 還是老師跟據學生的總體成績來優先選科?
另外, 什麼是Time block? Block 1, 2, 3是指什麼? 各有多少班?

Thanks

根據學校網頁的Academic policy 一欄

Streaming for S3 to S4
Every student is required to study 4 core subjects and 3 elective subjects at S4.  For the streaming of elective subjects, students are ranked according to their average mark in the annual examination result.  The total number of subject passed is also a parameter for streaming.    The students who have fewer subjects failed have a higher priority under this streaming system.  They are then streamed into the respective subjects according to their rank and choices.

照咁解即係成績好至有得揀

要幾多分至得?唔知有無高年級家長可以解答到

請問shcc有冇收插班生的習慣?
因為囡囡佢好想讀聖心書院,所以下年升F.4想考下

But from my friend's information, the streaming of elective subject will according to specific subject's mark not average mark in the coming year, isn't it?

回復 chuntam 的帖子

聽我囡講, 聖心好似唔收插班生架, 就算有學生因為去外國留學走咗, 都唔會再收出面既人返黎, 不過, 唔知政策有無改, 你可以打電話去問下
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

回復 fatty爸 的帖子

其實學校係睇學生既全部科目成績點去定佢揀科既先後次序如果全部科都pass哂 就由average mark去分先後
有一科fail既同學就算average好高都會比全部pass既同學後啲次序去揀科

明年校車係咪會cut左好多線?及放學4:30才開車?

雖然亞女無係度讀, 但係見咁耐都無人黎, UP 下佢啦!!
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

回復 mom5354 的帖子

呀! 佢校車公司分明是唔想你地生意啦!  有啲路線早到不知所謂,叫學生咁早返學做乜? 放學遲到離譜。下一學期搭唔到車﹐而家不知點算?:cry: 而家重周圍找緊有冇褓姆車

有冇人想係南區組班包車返學呀! 有請留言。

請問有冇人想組班搭車? 南區  

回復 garfee 的帖子

I want to join, any extra information?  thanks

回復 aagirls 的帖子

ps check pm.

回復 garfee 的帖子

Garfee,

I want to join too.  Could you please give me the information?

Dear Garfee,

Could u send me the info please?

Many thks!

回復 Cradlesong 的帖子

Please check PM

其實家長諗到呢個問題,無理由學校方面諗唔到,但仲俾呢間公司做?都唔為學生設想嘅...難為了學生及家長

今屆文憑試聖心成績好嗎?
‹ 上一主題|下一主題