用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 部署入名校及升中派位策略的分享
樓主: davidmimi
go

部署入名校及升中派位策略的分享 [複製鏈接]

原帖由 happyvalley 於 09-9-28 20:01 發表

唔明!Band 2 學校還要送飯盒,乜唔係出街食飯!

我都知,閣下定是有位尖子之小孩,讀緊 Band 1 中學,因為 Band 2 都有好的居多。

除了個別学校特別嚴,不讓初中生出街吃飯外,絕大部分学校都不管学生吃飯問題,可以帶飯,也可以出街。

絕大部分学生,小学時都是好的。有的小学生被編band3中學後,本身自信心深受打擊,外又受到一些人白眼,終於慢慢變壞,真係可惜。

我沒說band2學校不好,只是朋友任職的那家中學,學校甚麼也叫校工、教師代勞,上學時間仍讓家長照顧他們的"小可愛"。正所謂"愛你变成害你",學生又點会成材呢?

原帖由 wunma 於 09-9-29 10:29 發表
女兒學校其中一個令我好欣賞的地方, 就是由中一開始, 已很強調要學生自己照顧自己, 自己解決問題, 絕不鼓勵家長插手任何事情; 學生如有特別要求, 都要自己寫信給老師提出, 我舉腳贊成之餘, 也樂得清閒.
...

那家學校,另一樣叫人氣的牙痕的是樂隊演奏,樂器全為校工搬。

我家孩子讀的學校,無論拿多重,都要自己搬,還要不可乘電梯(低音大提琴除外)。阿二有次跌傷脚,教師批准可乘電梯。阿大向我匯報,話阿二突然多了很多朋友,有人為他背書本,有人為他拿筆盒,有人為他拿水樽,為的是可搭lift。阿ニ回家,同我講了很久有關那部老爺lift的,好象再傷多啲也值得似的!

請問有沒有人知道,文章中提及那些和大抽獎同一日公布取錄結果的直資中學有哪些?可否分享一下.

原帖由 redredchan 於 09-9-30 13:49 發表
請問有沒有人知道,文章中提及那些和大抽獎同一日公布取錄結果的直資中學有哪些?可否分享一下.

http://hk.news.yahoo.com/article/090421/3/bspt.html

有"直接取錄"位應屬新聞中的第2類學校,不過現在情況有點改變,因為太多人用呢類位作升中保險,隨時千幾人去報,但被取錄的又唔係去讀,要學校逐個逐個打電話問,虛耗大量行政資源,部分直資索性改為叩門位了,亦有直資不公開有"直接取錄"位,但你致電詢問時會叫你來當插班生考定先, 起碼肯定你有點誠意才收你.

多謝分享

原帖由 wunma 於 09-9-29 10:29 發表
女兒學校其中一個令我好欣賞的地方, 就是由中一開始, 已很強調要學生自己照顧自己, 自己解決問題, 絕不鼓勵家長插手任何事情; 學生如有特別要求, 都要自己寫信給老師提出, 我舉腳贊成之餘, 也樂得清閒.

...

請問你女兒是哪間中學? 校風好是很重要的.

thanks for sharing

what an useful website

原帖由 davidmimi 於 09-9-24 00:16 發表
係"香港教育城"見到呢個"升中大作戰"網誌分享.

係我見過最完整,最有趣的升中派位策略分享.

升 中 大 作 戰
http://kk.nickleong.com

Yea, a very interesting and useful blog!

Thanks.

wah it sounds like Primary school student not the Sec. school wor....

回覆 22# tangko 的文章

係呀, 睇左先知, 升中要入名校, 真係鬥得好勁呀。 每樣都要計住計住!
梁媽媽

原帖由 梁媽媽 於 09-10-5 11:57 發表
係呀, 睇左先知, 升中要入名校, 真係鬥得好勁呀。 每樣都要計住計住!

計錯數既話....誇張d講...真系會影響小朋友一生

查實大家又唔須要太過擔心和計算,只要小朋友肯努力讀書,家長從旁多加鼓勵,各自做好本份,根本就不須理會他人如何如何,孩子們總會找到自己的價值觀和達致成功的一天。

原帖由 tangko 於 09-10-5 18:21 發表
查實大家又唔須要太過擔心和計算,只要小朋友肯努力讀書,家長從旁多加鼓勵,各自做好本份,根本就不須理會他人如何如何,孩子們總會找到自己的價值觀和達致成功的一天。 ...

咩係!其去計人,不如花精神讀書。

現時之升中制度,做ニ件事可也:

1. 努力學習,争取成band1生。
2. 抽獎時,將最想入的依次排下就是。

原帖由 tangko 於 09-10-5 18:21 發表
查實大家又唔須要太過擔心和計算,只要小朋友肯努力讀書,家長從旁多加鼓勵,各自做好本份,根本就不須理會他人如何如何,孩子們總會找到自己的價值觀和達致成功的一天。 ...

問題"近朱者赤,近墨者黑".....
家長擔心系呢樣....所以先甘緊張揀學校....

努力讀好書,自然由你揀學校,否則就只有學校揀你。

原帖由 tangko 於 09-10-6 11:35 發表
努力讀好書,自然由你揀學校,否則就只有學校揀你。

正確.....
但揀錯間"誤人子弟"既學校.....不由得你努力讀好書..

那就是父母的責任了!

孩子的能力和興趣,理論上最清楚的應是父母,如能就著他們的優劣而慎選學校,相信亦不會錯得到那裏。除非.........

除非父母不了解子女, 又或沒有細心為他們慎選學校,而只顧盲目追求名校。

結果.......出事了!

我有個懷疑,係教署係有band 1上限及下限,即係間小學就算成績點勁,都不可能100% band 1,相反,就算間小學成績好差,亦唔會係0% Band 1位的.

我聽到最勁都係70% band 1位,而最差亦唔會少過25% Band 1, 如果懷疑係成立,計落去水皮小學咪著數d.
‹ 上一主題|下一主題