用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 部署入名校及升中派位策略的分享
樓主: davidmimi
go

部署入名校及升中派位策略的分享 [複製鏈接]

原帖由 davidmimi 於 09-10-7 23:23 發表
我有個懷疑,係教署係有band 1上限及下限,即係間小學就算成績點勁,都不可能100% band 1,相反,就算間小學成績好差,亦唔會係0% Band 1位的.

我聽到最勁都係70% band 1位,而最差亦唔會少過25% Band 1, 如果懷疑係成立, ...

以常理推測,應沒上下限,此其一。有私校8成band1生。

第ニ方面,津小學學校,水準其實相差不大,大家都是30%左右band1。出曬名的油天,我估5成band1左右。

what a passage!!!
so harsh :(

原帖由 judy 於 09-10-8 09:18 發表

以常理推測,應沒上下限,此其一。有私校8成band1生。

第ニ方面,津小學學校,水準其實相差不大,大家都是30%左右band1。出曬名的油天,我估5成band1左右。 ...

你所講的私校,是否"聖芳X"呢?據聞試過85% Band 1的.

各位媽媽!
大家諗住送自己仔仔女女入邊間名校?

原帖由 davidmimi 於 09-10-8 10:50 發表
你所講的私校,是否"聖芳X"呢?據聞試過85% Band 1的.

其實間小學有幾多% Band 1的根本完全沒有意義....

假如小朋友讀"聖芳X",....但本身成績系85%以外....一樣不是Band 1.....
相信該小朋友去到那一間小學,都不是Band 1生....除非佢本身成績進步左...甘就算讀屋村小學...都系Band 1生

其實入中學名校唔係想像中咁難~
平時得閒溫少少, 得閒溫少少
作息定時
考試自然出色

最緊要係升中面試淡淡定! 咁就無問題架喇

真係咁易???

版主,係咪有人洗緊版呀??

原帖由 samuel89 於 09-10-6 10:14 發表

問題"近朱者赤,近墨者黑".....mouth:" />
家長擔心系呢樣....所以先甘緊張揀學校....

Agreed!!

Very good!
‹ 上一主題|下一主題