用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 09-10 K1K班 家長~ 入來交流下~
樓主: maggie_chan1109
go

09-10 K1K班 家長~ 入來交流下~ [複製鏈接]

未試過出面學跆拳呀, 因為係住附近搵唔到跆拳比阿仔學, 同埋想阿仔強身健體以及比機會佢去跳跳紮紮玩下囉.

K1真係好輕鬆, 無乜同佢溫書, 阿仔都可以自己應付, 記得好似下學期先有小小功課做(只係一, 三, 五要做咋, 勁簡單), 但K2就好唔同, 功課量大增, 民生好強調執筆要正, 我覺得佢地係呢方面教小朋友教得幾好, 可能我自己教極阿仔執筆都教唔到啦, 仲有聽聞K2遲D要默書呀!!!

k1 下學期有小小功課.但到k2黎一個大改變,佢地會唔會難適應啊.....
你要上到d 黎同我地分享k2生活啊.....

原帖由 carsonethan 於 09-10-7 11:09 發表
未試過出面學跆拳呀, 因為係住附近搵唔到跆拳比阿仔學, 同埋想阿仔強身健體以及比機會佢去跳跳紮紮玩下囉.

K1真係好輕鬆, 無乜同佢溫書, 阿仔都可以自己應付, 記得好似下學期先有小小功課做(只係一, 三, 五要做咋,  ...

我阿仔係大仔, 佢就無乜問題, 同埋老師會係堂上教佢地點做, 佢地會係學校做左少少先返屋企完成埋其他.

大家得閒交流一下心得啦

返到企佢自己完成定你陪佢啊?
同埋你囝囝報左台拳你知唔知幾時開始啊?我無左張通告,你可唔可以話俾我聽有邊日子要上啊?thx

原帖由 carsonethan 於 09-10-7 16:05 發表
我阿仔係大仔, 佢就無乜問題, 同埋老師會係堂上教佢地點做, 佢地會係學校做左少少先返屋企完成埋其他.

大家得閒交流一下心得啦

我阿仔就一時時啦, 有時就放學食左飯自己攞出o黎做, 我放工返到去佢已經做晒, 有時就要等我陪佢做囉.

但K1都要留意一下, 有時主題書有野要做, 老師唔會提, 如果過左期無交, 老師通常寫紙仔比家長提番.

民生的website 可以睇番晒所有出過的通告同埋每日的荼點食乜, 好方便家長架, 至於第1期的課外活動日期如下:

10月 ~ 10, 17, 24 & 31
11月 ~ 7, 14 & 28
12月 ~ 5, 12 & 19

即係今個星期六就開始架喇.

hi carsonethan
乜原來咁麻煩架? 今個星期六就開始興趣班lu, 我諗到時實要等餐飽...

原帖由 carsonethan 於 09-10-5 17:15 發表
應該係無保姆車接送, 家長放低小朋友之後, 要離開校園, 同埋參加左2項的課外活動, 當中的轉堂要家長自己入番去帶小朋友去轉班房, 都幾煩架!

carsonethan
想問下邊本係主題書? 係唔係中秋節果d?

請問各位家長有無叫小朋友帶返本中秋節返學交? 定係唔駛交, 要自己教小朋友做, 做完自己keep番?

還有, 請問各位, 果張發還校刊費的通告講乜? 我睇唔明, 是否唔關我們的事?(皆因我地都無交錢, 不用發還...)

係"第一天上學", "布娃娃不見了"果d入面有野要做, 通常都係貼下貼紙, 畫下公仔, 貼下圖片咁樣.

另外中秋節呢類書仔, 都要做, 係屋企做, 做完帶返學校, 老師睇左會有印仔.返, 之後就唔洗再帶.

校刊果張通告又係唔知做乜, 我寫返比老師我唔要退喎.

好彩你提提姐,我真係唔記左明天就開始學了...thx

原帖由 carsonethan 於 09-10-8 17:02 發表
我阿仔就一時時啦, 有時就放學食左飯自己攞出o黎做, 我放工返到去佢已經做晒, 有時就要等我陪佢做囉.

但K1都要留意一下, 有時主題書有野要做, 老師唔會提, 如果過左期無交, 老師通常寫紙仔比家長提番.

民生的websi ...

np,

我中秋節有帶返學校去,不過仲未有印仔..咁我依家一直都有帶,另校刊費我地已經交左錢架la,係註冊果陣,佢退錢既係如果有第二個小朋友讀哩間學校先至要退錢,因為有一本就得了.

原帖由 np 於 09-10-9 00:22 發表
carsonethan
想問下邊本係主題書? 係唔係中秋節果d?

請問各位家長有無叫小朋友帶返本中秋節返學交? 定係唔駛交, 要自己教小朋友做, 做完自己keep番?

還有, 請問各位, 果張發還校刊費的通告講乜? 我睇唔明 ...

係咩, 原來比左錢架喇...hehehehe...

我記得好似12月(可能早d掛)會影班相, 到時刊登係校刊入面, 舊年我有叫我阿仔影相時笑, 但係派番本校刊返o黎, 唔止佢, 好多小朋友都無笑.

carsonethan, maggie
原來係咁...唔該晒你地提我, 等我放番本中秋節入書包先....
另外, 果D主題書我真係唔知佢教到邊一頁, 有時睇果本教學進度, 都同主題書有少少唔同...
校刊果張通告我明了, 咁我會填番去話唔駛退錢...  
thx!

hi hi
想問下大家, 有無參加果個學童健康比賽? 我收到信, 話今個星期日去伊利沙伯醫院檢查和玩遊戲... 唔知會唔會見到大家呢?

娃娃不見了星期四就教到2字P19,ENG教到D..普通話教完左P9...係囝囝講架,不架唔知真定假

原帖由 np 於 09-10-9 12:33 發表
原來係咁...唔該晒你地提我, 等我放番本中秋節入書包先....
另外, 果D主題書我真係唔知佢教到邊一頁, 有時睇果本教學進度, 都同主題書有少少唔同...
校刊果張通告我明了, 咁我會填番去話唔駛退 ...

我已經收到信LA,仲收到電話...要帶水同埋毛巾,著運動褲去,好似話會同佢地玩架....

原帖由 np 於 09-10-9 12:33 發表
校刊果張通告我明了, 咁我會填番去話唔駛退 ...

我睇返書單就係買左,我唔記得問你台拳係邊個ROOM TIM,我囝囝11點果GROUP,你幾點啊?唔知佢地會唔會見到呢

原帖由 carsonethan 於 09-10-9 12:27 發表
係咩, 原來比左錢架喇...hehehehe...

我記得好似12月(可能早d掛)會影班相, 到時刊登係校刊入面, 舊年我有叫我阿仔影相時笑, 但係派番本校刊返o黎, 唔止佢, 好多小朋友都無笑. ...

我地12點,你幾點啊?

原帖由 np 於 09-10-9 13:04 發表
hi hi
想問下大家, 有無參加果個學童健康比賽? 我收到信, 話今個星期日去伊利沙伯醫院檢查和玩遊戲... 唔知會唔會見到大家呢?

昨日我地12點半先去到, 好快完, 完左就走了, 無去參加講座添...

K 班好似好少人既(得見到2個同學囝)..我都好遲先走....
我都無參加講座啊....

中秋節本書老師俾左印仔啦星期一...你留意下..可以收埋LA....

原帖由 np 於 09-10-13 00:19 發表
昨日我地12點半先去到, 好快完, 完左就走了, 無去參加講座添...

係呀, 我都見到lu, 收埋左...
你有無日日拎小朋友的書出來問佢架? 我無架...我有隔幾日先拎...問佢時, 佢又無理我, 唔話我知教到邊...
‹ 上一主題|下一主題