用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 其實談話堂, 要講d乜野呢??
go

其實談話堂, 要講d乜野呢?? [複製鏈接]

有無有經驗既媽媽可以教下我地, k1既談話堂, 其實要佢地講d乜野呢, 囡囡對住份報紙淨係講到1-2句。

其實佢唔係講返報紙講d乜野, 係似講感想多d

0    0    0    0

我好少同阿女帶剪報, 通常我會帶d週未去玩既相, 例如去沙灘, 科學館, 公園, 生日會等等, 俾佢返去分享下.  我諗nc咁細, 老師一定會guide住佢地, 會問下佢地問題, 等佢地講多d, 有時又會有d講野叻d既同學仔搭下咀, 所以唔駛擔心佢地唔識講.

Man Sum also brought a photo for that lesson.

She told the teachers that she likes to take photos.  Indeed that photo was taken by her in the school during the first week, and she told the class there are spiderman dolls and herself (reflected from a mirror) in the photo.

Hope this can serve the purpose.

你好, 我是uk的家長. nc的時候都係講下生日會, 星期日去邊, 講動物etc 真係有大單新聞 eg 四川地震, 都會講下.  其實都係訓練下小朋友自己組織說話的能力, 所以用佢地有興趣的topic先, 慢慢再講其他野.

我記得nc觀課時有小朋友可能害羞/緊張, 好細聲, 唔係好敢講.  所以都係一個好好的訓練.

另外, 你亦可叫小朋友留意其他人講乜, 訓練他們聽下別人的說話.  (因為我個女係唔知人地講乜架)
‹ 上一主題|下一主題