用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 午膳供應商 - 試食評審
go

午膳供應商 - 試食評審

午膳供應商 - 試食評審

http://www.bcsw.edu.hk/0/school/lunch/lunch.html

醒目開學勳章 王國長老

嘩, 好恐怖, 廿幾間試食
講真, 我都有參與選午飯既工作, 呢個名單入面所謂"營養價值"高, 並唔係有註冊營養師既供應商, 我唔知佢地點厘定"營養價值" (營養師亦有分自己請既未有牌營養師, 同外判既有牌third party營養師)
試食左, 係咪最好食就ok, 廠房衛生呢, 其他用家評價呢?

醒目開學勳章

亞女果間夠高分啦係盈x, 但佢食左半個月得一日話好食咋, 其他日子都話好難食, 日日放左學都餓到不得了 可憐呀..
原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-21 20:27 發表
嘩, 好恐怖, 廿幾間試食
講真, 我都有參與選午校既工作, 名單入面所謂"營養價值", 並唔係有註冊營養師既供應商, 我唔知佢地點厘定"營養價值" (營養師亦有分自己請既未有牌營養師, 同外判既有牌third party ...

醒目開學勳章 王國長老

係, 試食就梗係好味d..........好難作準!
原帖由 bb416 於 09-9-21 09:43 PM 發表
亞女果間夠高分啦係盈x, 但佢食左半個月得一日話好食咋, 其他日子都話好難食, 日日放左學都餓到不得了 可憐呀..

醒目開學勳章

原帖由 bb416 於 09-9-21 21:43 發表

我囝囝學校都盈X,但佢話好好食喎只係有一日食玉子蛋佢話超難食。

醒目開學勳章

唔通係亞女嘴diu??

My girl's school is using LSG, she told me that is good woo....can try.

版主

嘩...駛唔駛試咁多間呀
講真我真係覺得試食既嘢一定唔會差得去邊,全部都係新鮮整,同埋啲人明知試食一定有咁好整咁好

montana,

我囡學校都係盈X, 10月開始訂飯..
請問除咗玉子蛋佢話超難食。
那仲有無 邊D比較好食/差...

thanks.

原帖由 montana 於 09-9-22 00:21 發表

我囝囝學校都盈X,但佢話好好食喎只係有一日食玉子蛋佢話超難食。

原帖由 mmak 於 09-9-26 13:54 發表
montana,

我囡學校都係盈X, 10月開始訂飯..
請問除咗玉子蛋佢話超難食。
那仲有無 邊D比較好食/差...

thanks.

囡學校都是漢莎的,但只有一款,沒有得選,而且不太好食的!

佢試食個月咪唔駛訂飯啦,都飽哂

我D 姪女間學校,已轉過幾個膳食供應商,之前果D,佢地話D飯盒好難食.今年又轉左"美心".聽聞係從學校附近的分店煮好送上去的.可能咁,無焗咁耐,佢地又話D飯盒好食過往陣果D!

不過,佢地先幾年響屋企食飯都係比較揀飲擇食,呢樣吾食,果樣又吾食.而近排,佢地既口胃又好似好D,仲不時主動添飯呢!

阿仔今年上小一,我揀呢間學校既其中一個原因,係因為佢地有煮食飯堂,吾使食"倒汗水飯" (呢個形容詞,係D教師改既).
而我阿仔自從開始全日班後,每日返黎都會跟我講:今日D飯好好食! 我問佢有食幾多,佢又話食左好多,有時話食晒!早兩日又話添飯啊!
我地有個幼稚園同學仔,一齊升上黎,問過佢媽咪,佢又係話阿仔話學校D飯好好食.好食過幼稚園時食果D喎!

我又有個家長朋友響午膳時當義工,佢都食過學校飯,佢又係話D飯好好食.咁應該真係幾好食喇!

之不過,我上星期去學校開家長會,我地幾位小一家長正開開心心講緊D飯好食時,有位校工姐姐就話:依家貪新鮮啫,再食多兩年,就又話好難食架喇!