用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想同大家分享下幼稚園面試情況~
樓主: pingbaby
go

想同大家分享下幼稚園面試情況~ [複製鏈接]

spk interview問題之我的回答, 等大家可以參考下:

1. 因為認同貴校既教育理念, 希望小朋友得到德育方面的培育

2. 從朋友得知

3. 由工人and婆婆湊(今次無講大話), 雖然自己係要返工, 但工作時間唔長, 5時前已可回到家照顧小朋友

I would like to know st.cat and KV too, please share!

thanks

原帖由 Monday712 於 09-9-20 12:34 發表
Very useful informtion, how about 根德園 and st. catherine.

Many thanks for your sharing.

其實st cat, kv同維記都係我hubby帶女女去, 因為我個排唔舒服, 所以我無去.

st cat
我hubby既comment係佢覺得in個老師唔係好有耐性, 我老公話佢覺得比較特別既問題有:
1. 老師指著眼睛問阿女係咩, 我個女識答, then再問follow-up question, 咁眼睛係用黎做咩架? 我個女就唔識.

2. 老師有張圖畫, 圖畫係一個公園, 入面有slides, swings, run-about, 老師就問呢度係邊到黎? 我個女唔識, 咁老師就問入面有咩, 我個女都識講, 但個老師再問咁呢到即係邊度黎架? 我個女都係答唔出, 其實我個女根本唔識"公園"呢個term, 所以答唔出, then個老師就答"呢度咪公園law", 態度係麻麻.

因為我個女係報英普班, in完cantonese就再比第2個老師用普通話再in, 個老師問顏色and生果, 但我個女唔識用普通話答, 佢用左英文答.

成個interview過程家長係一齊既, 唔需要分開in.

而st cat最終只收我個女讀中英班, 英普班唔收.

原帖由 lawflorence 於 09-9-21 00:35 發表
I would like to know st.cat and KV too, please share!

thanks

Thanks a lot for sharing
原帖由 pingbaby 於 09-9-21 19:22 發表
其實st cat, kv同維記都係我hubby帶女女去, 因為我個排唔舒服, 所以我無去.

st cat
我hubby既comment係佢覺得in個老師唔係好有耐性, 我老公話佢覺得比較特別既問題有:
1. 老師指著眼睛問阿女係咩, 我個女識答, then ...

pingbaby,

thanks for your useful informations. we are waiting for you tell us more.

我想幫我囡囡出年報st. paul ,想問如果住kowloon區係未多數都唔收架?

haha, 呢個問題你完全唔需要擔心, 我報spk時, 我仲係住緊shatin架, 我發覺spk係完全唔會考慮呢個point, 以我所知, 都有好多小朋友係住九龍區, tko.

原帖由 beautymama123 於 09-9-22 10:45 發表
我想幫我囡囡出年報st. paul ,想問如果住kowloon區係未多數都唔收架?

我仲以為無人問david exodus添, 其實我幾like呢間kindergarten, 我個女係佢度讀左半年, 都好開心, 係間中有返黎講比d鬼仔鬼妹蝦, 不過小朋友實有呢d野.

其實係咁既, 我地係約08年10月報名, 諗住報讀09年9月k1, 佢地係無限定既報名時段, 幾時報都得, 只要佢有位就會收你. 咁後尾收左個校長就叫我地早d插班由下學期開始讀, 咁我地都想試下, 就將女女由09年1月開始轉去david讀k1下學期, 夠2歲8個月就收, 所以佢係同大佢一屆既小朋友一齊讀左半年, 佢當時係細女, 所以成日比d鬼妹蝦架, haha.

其實david係接上shatin junior, 所以如果你係決定行international, 呢間係唔錯既選擇.

1/ 你依家報唔會遲
2/ 我都有去過個kindergarten, 佢地campus好細, 好少班房, 但都乾淨既, 出面有個playground, 其實係瑞峰花園既平台.
3/ interview係當佢收到你既application後, 由校長同你約時間面見, 都好快, 其實佢唔係in小朋友, 佢只係同家長傾, 傾既內容都係d好causal既野, 唔係話要考你d咩, 但你真係要有心理準備佢地無人識講中文, 英文要好流利, 否則好難溝通.

4/ 見完之後等信通知, 但其實當時校長都會口頭上同你講ok.

5/ 我初初都未決定比阿女讀local定international, 諗住報左先, 因為我好多野都唔知唔識, 所以用左大包圍策略.

6/ 有, 都係主要行返沙田, 都應該會去馬on山, 但唔sure, 佢架車係載埋shatin junior架.

7/ school fee $3900, 10期, nanny bus $800, 入讀deposit $5000, 仲有d書簿費, 一年約$3000

8/ 佢地做好多勞作, 活動, 畫畫, 阿女成日都帶好多"佳作"返屋企, 好得意.

原帖由 BabaTed 於 09-9-22 16:02 發表
我想知David exodus, 因為我想仔仔行INTL' SCHOOL1) 我想問你幾時報名呢? (我幾個月前想報, 因知INTL SCHOOL D位係先到先得, 但後來報左第2間, 而家想報返, 唔知會唔會太遲?)
我係報2010/9開學的.

2)你是否VISIT過 ...

Hi pingbaby,

Could u share about KV?

tks

原帖由 pingbaby 於 09-9-22 21:38 發表
我仲以為無人問david exodus添, 其實我幾like呢間kindergarten, 我個女係佢度讀左半年, 都好開心, 係間中有返黎講比d鬼仔鬼妹蝦, 不過小朋友實有呢d野.

其實係咁既, 我地係約08年10月報名, 諗住報讀09年9月k1, 佢地 ...

thanks for your reply

原帖由 pingbaby 於 09-9-22 21:15 發表
haha, 呢個問題你完全唔需要擔心, 我報spk時, 我仲係住緊shatin架, 我發覺spk係完全唔會考慮呢個point, 以我所知, 都有好多小朋友係住九龍區, tko.

ratio我真係唔敢講, 因為就算係黑頭髮, 我都唔肯定佢係中國人, 日本人定係南亞裔, 但都有好多係金髮既, 黑髮同金髮既比例係大約1:1.5, 但好肯定佢地係學校係全以英文溝通, 唔會講中文.

原帖由 BabaTed 於 09-9-23 19:20 發表

pingbaby,

你答我答得咁快, 我好開心呀~~~THX THX~~~
真係幫左我好多呀~~~

仲有一個問題我想知, 佢地鬼仔鬼妹RATIO同中國人RATIO有幾多呢? 仲有邊D國籍多D? ...

kv要遲少少先可以同大家分享, 因為我老公唔係hk, 我要等佢返黎問清楚先寫, 唔好意思.

醒目開學勳章

我想問下,你地係根德園係用中文定英文IN架?

我BB係細仔...11月出世...生果只係識apple, nana (banana) , berry (strawberry)...而顏色就一隻都唔曉...都唔知點算好... 佢識講好多野..但唔啱 interview時講囉...其他媽咪有冇咁既情況呀??

原帖由 chansheila 於 09-9-24 00:40 發表
我BB係細仔...11月出世...生果只係識apple, nana (banana) , berry (strawberry)...而顏色就一隻都唔曉...都唔知點算好... 佢識講好多野..但唔啱 interview時講囉...其他媽咪有冇咁既情況呀?? ...

11月又真係細d, 我見有d10月既連牙仔都未出齊, 咁又點可能expect佢講好多野丫, 不過你都可以試下同佢講多d interview時會問的問題, 最起碼自己個名, 幾多嵗同係男仔都要識, 我聽我朋友講, 幾年前佢個女in st.cat, 又係唔出聲答問題, 但係就識聽指領做一d動作, 最後都收左, 但係今年競爭一定比以前大, 所以機會又會細d! 其實我覺等私人的面試班train得幾好, 起碼我個囡都有成效, 而且佢個班有d10月/11月既細囝都識答好多問題, 不過人地個d已經係上左差唔多半年先有咁既成效, 而家剩返個令月, 你都係俾心機train你bb講野, 一定要俾好多時間, 不過都係值得既! 祝你成功啦~

原帖由 lawflorence 於 09-9-22 22:24 發表
Hi pingbaby,

Could u share about KV?

tks

我都想知kv係點收生既, 而家我個囡都識答好多問題, 連歌都識唱, 不過佢係8月尾的, 我見之前有mami講過話就算佢地d仔女答晒所有問題都唔收, 唔知係唔係大囡細囡既問題呢?

我細仔都係11月出世呀, 佢都係講香蕉講成 nana架, 好好笑. 而家佢都未識顏色,講野都係跟人口水尾講咋, 而家都煩緊點in.

原帖由 chansheila 於 09-9-24 00:40 發表
我BB係細仔...11月出世...生果只係識apple, nana (banana) , berry (strawberry)...而顏色就一隻都唔曉...都唔知點算好... 佢識講好多野..但唔啱 interview時講囉...其他媽咪有冇咁既情況呀?? ...

我個仔都係11月細仔, 都係識講好多野, 生果識:蘋果, nana(蕉), 士多啤o黎, 橙, 西瓜, 提子.... 顏色識綠色, 藍色, 紅色(不過有時會講錯), 識講名, 2歲,  男仔, 住係邊, 識晒所有交通工具同車款. 出到街問佢係坐咩車黎,  最鍾意講:綠色的士, 但其實係爸爸揸車, 要提佢先會講: 爸爸車車.
我覺得最重要係當時表現, 就算識得唔多, 但當佢識就樂於表達, 已經好好. 我個仔係......唔想講就當聽唔到, 可以完全無反應. =.=
‹ 上一主題|下一主題