用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想同大家分享下幼稚園面試情況~
go

想同大家分享下幼稚園面試情況~

我個女係06BB, 依家剛剛開始讀K1, 上年呢個時候都好似好多mami咁周圍報kinder, 因為我無經驗, 當時都好緊張又咩都唔識, 諗返起都覺得自己好無助...我見又到左報kinder既時候, 希望可以講d經驗比你地知, 不過其實我唔係話好有經驗, 只係將我遇到過既情況同你地分享下, 希望可以幫助到d未有經驗既mami, 如果其他mami亦有寶貴經驗都可以在此分享下~

以下係我個女考過既kinder:

1. york---收
2. 根德園---收
3. hkps樂基(九龍塘)---收
4. st. catherine---收
5. 啟思(九龍塘)---唔收(問我肯唔肯讀第2間分校)
6. victoria維記(銅鑼灣)---waiting, 後尾收左
7. st paul's聖保祿(銅鑼灣)---收
8. david exodus(大圍半山)(國際學校)---收

如果你地有邊間想知個情況, 就再問, 因為如果無人需要知, 我就唔side時間打啦~

我反而想知你最後選了那一間!

經驗分享, 其實好多雜誌都有介紹, 但我覺得最重要睇小朋友的臨場表現和彩數.  平時屋企有教和識做, 但去到扭眼訓 (你知bb訓覺逼唔到), 叫佢做乜都唔肯......這是我的經驗 :(

你女女咁叻, 係咪大女?

嘻嘻, 其實我最終揀左邊間唔重要, 每間kinder都有佢好and唔好既地方, 係好主觀, 唔係話我依家係1至8入面揀左邊間, 就代表佢係最好, 最重要係適合自己個小朋友...

講真, 我上年真係無睇過咩雜誌介紹or天書, 因為我真係咩都唔知唔識, 自己又要返工, 唔係有好多時間...我個女唔算叻, 只係佢比較好彩, 而且你講得啱, 我個女係大女, 所以係有優勢, 我知有好多bb都可以考到好多好kinder, 我只係想分享經驗之談, 因為我見都有好多mami(包括我自己)都會問d kinder既interview情況, 所以都想share下自己既經驗...

你講既情況, 我之前都有擔心, 所以每次interview我都會早d帶佢去到, 等佢可以係kinder入面同其他小朋友玩下先, 當係warm-up, then先再interview, 小朋友會無咁緊張, 我覺得咁樣幾work...

原帖由 jaycee_mami 於 09-9-19 18:13 發表
我反而想知你最後選了那一間!

經驗分享, 其實好多雜誌都有介紹, 但我覺得最重要睇小朋友的臨場表現和彩數.  平時屋企有教和識做, 但去到扭眼訓 (你知bb訓覺逼唔到), 叫佢做乜都唔肯......這是我的經驗 :(

你女女咁 ...

Can you share with me your interview experience for York, HKPS, KV and St. Catherine.  My son was born in August so he is not speaking very well.  That's why I need to apply for my kg for safety purpose.  How can I teach him at home??  I will pm you my email as I have no experience for it.  Hope you can help.

elbb

原帖由 pingbaby 於 09-9-19 17:49 發表
我個女係06BB, 依家剛剛開始讀K1, 上年呢個時候都好似好多mami咁周圍報kinder, 因為我無經驗, 當時都好緊張又咩都唔識, 諗返起都覺得自己好無助...我見又到左報kinder既時候, 希望可以講d經驗比你地知, 不過其實我唔 ...

please share, any info is useful.
thanks

我想知道根德園和st paul's?thanks!

唔好咁客氣啦, 都係人幫我, 我幫人, 上年都係d有心既mami講比我知某d kinder既interview問題and情況, 我先有d頭緒...

其實我同你一樣, 好鬼驚, 對自己個女都無咩信心, 所以都報左好多間kinder, 我報左名既有成over10間kinder架, 但有d就最終無去到interview...

york:
你可以早d帶小朋友去, 佢有slides and 車仔於playground比小朋友玩, 等佢warm-up下先, then再分group入去入面等, 入面都有野比小朋友玩既, 小朋友係唔會悶, 佢地當日既安排都好有條理, 唔會好亂, 約好左既時間都好準, 仲有個講座係由校長講返佢地學校既威水史, 都幾hardsell, 可以唔使聽.
then就等入房interview, 係大人同小朋友一齊坐, 一個老師in, 問題有:
1. 小朋友你叫咩名? 幾多歲?
2. 問小朋友顏色
3. 問小朋友生果
4. 砌積木
5. 有一塊木版有唔同既動物, 攞起d動物, 叫小朋友放返去正確位置, toys rus都有呢種玩具賣
6. 問大人平時邊個照顧小朋友

聽日再講埋另外幾間...

原帖由 elbb 於 09-9-19 22:18 發表
Can you share with me your interview experience for York, HKPS, KV and St. Catherine.  My son was born in August so he is not speaking very well.  That's why I need to apply for my kg for safety purpo ...

pingbaby,

請問你interview時,小朋友及家長分別穿邊類衣服?你女女是否每次都穿裙?
Twins 媽咪

醒目開學勳章

多謝你分享你同囡囡既寶貴經驗,
見你差不多in趁都收,
想請教一下,
你囡囡面試時, 有無邊間係唔肯答問題或者係答錯都收架?
我囡囡雖然都算大仔, 但佢比較怕醜,
同埋唔太肯答陌生人問題

Hi, pingbaby,

謝謝你的分享,很想知 St.catherine 及St.Paul 的 interview 資料,最後你女兒入那間? 我的女兒很不定性,要幫她考很幾間.

繼續講埋york先:

問題1-4我個女都識答, 問題5唔識, 因為d動物既形狀係irregular, 我個女唔識放返去岩既位置, 放錯晒, 我覺得呢條有d深, 個老師見小朋友唔識, 就教左佢一次, then再叫佢試下, 但係我個女第2次都係唔識, 我覺得個老師都幾有耐性.

全程我係無出過聲, 無插過手, 就算見到呀女唔識都無幫佢, 因為我想等佢自己去嘗試, 就算識or唔識都比佢自己體驗下.

至於問題6, 我就答係由我同工人湊bb, 但其實我係有d cheating, 因為我記得d mami話學校like媽媽自己湊返, 所以我就咁答, 事實上係由工人同婆婆湊~

仲有, 個老師最後問左我一個問題, 佢話佢地有nursery班, 如果收左你個女, 會唔會轉佢過黎讀nursery, 跟住再上k1, 我就答當然會啦!

york係好標榜佢地既學生去考cambridge既英文試, 亦都將好多佢地students既certificates post出黎, 喜歡呢種style既mami可以考慮下.

hkps:

一去到, 嘩, 要係門外, 即係馬路邊排隊登記, 條龍都幾長, 所以最好帶埋工人去, 等佢可以同小朋友入去入面玩先, 唔使一齊等咁辛苦.

比小朋友玩既地方好細, 因為佢地將個花園好多地方用黎做interview, 擺左好多枱and椅, 無錯, 佢地係戶外interview既, 我估都有成20枱, 所以個花園得返好細既地方比小朋友玩, 但都有好多玩具, 只係有d迫.

跟住就好似叫籌咁叫, 仲要即時填張問卷先, 我覺得呢張問卷有d難度, 你地都要事先諗定點填, 因為得好少時間填, 問題大致如下:
1. 學校同家長可以怎樣合作去幫助小朋友成長
2. 你認為學校可以怎樣與家長溝通
3. 你最希望小朋友學到甚麼
其實都有成4, 5題, 但係有d我真係forgot左, by the way, 張問卷係中英對照, 你可以用中or英答, 而且全部係open-ended questions.

填完就再等左一陣就in, 老師問既問題好簡單, 我係報英普班, 但老師就只係用cantonese問, 而且我觀察所得, 佢地係random咁安排小朋友坐邊張枱去in, 係無分話你報咩班就邊張枱in, 有好多枱都係外籍老師, 外籍老師就用英文問, local老師就用cantonese問, 睇下你撞正邊張, 問題係:
1. 你叫咩名?
2. 用一本圖書問小朋友入面既係咩動物
3. 叫小朋友砌積木
4. 問家長平時同小朋友去邊
最後就送左一份小禮物比小朋友01
.

無錯, 女女多數係著裙, 而我同hubby就著smart causal, 唔需要好隆重.

原帖由 fc926 於 09-9-20 00:06 發表
pingbaby,

請問你interview時,小朋友及家長分別穿邊類衣服?你女女是否每次都穿裙?

醒目開學勳章

原帖由 pingbaby 於 09-9-19 17:49 發表
我個女係06BB, 依家剛剛開始讀K1, 上年呢個時候都好似好多mami咁周圍報kinder, 因為我無經驗, 當時都好緊張又咩都唔識, 諗返起都覺得自己好無助...我見又到左報kinder既時候, 希望可以講d經驗比你地知, 不過其實我唔 ...

Thanks for sharing

好多mami都想知st. paul's, 咁我講左佢先.

因為上年佢地裝修, 所以係完全無地方比小朋友玩, 我地提早左去到, 比佢d老師叫我地唔好咁早入去, 叫我地出返去行下先, 到左指定既時間先要返入去, 搞到我地好慘, 要係出面行幾個圈.

到左指定時間, 返入去, 就上去指定班房外面等, 都好快, 入到房入面, 有兩個老師, 其中一個會帶小朋友去另一邊, 你係完全聽唔到佢地講咩, 另外一個老師就問我and hubby問題:
1. 點解揀呢間kinder
2. 怎樣知道有佢地呢間kinder
3. 平時邊個湊bb
成個過程都只係2mins, 好快, 我初初都以為無機會啦, 咁快就問完, 好似好求其咁. then我問阿女, 老師問d咩, 佢話老師問佢刷牙既杯同牙刷, 咁我諗st. paul's應該係考小朋友日常生活常識.

Very useful informtion, how about 根德園 and st. catherine.

Many thanks for your sharing.

very useful , thank U your sharing !

thank you paingbaby. Can you tell if kid only speaks Eng or Chi, can we request teacher using that langauge during interview? Especially SPK?

我都想問係用英文定中文, 因為我個b有d中文唔識聽

Since i didn't have experience on such situation, i cannot tell. For spk, their teachers speak cantonese normally. But i think if there is special request by parents, they will speak English to cope with the child. However, if your child is a pure Chinese, it seems quite unreasonable to tell that the child cannot speak Cantonese.

原帖由 eggmama 於 09-9-20 21:36 發表
thank you paingbaby. Can you tell if kid only speaks Eng or Chi, can we request teacher using that langauge during interview? Especially SPK?