用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 NCC 課堂問題
go

NCC 課堂問題 [複製鏈接]

想問今日(星期三)不是有美藝活動嗎? 我看時間表是這樣寫, 所以我今天準備了顏色筆放在我個囡書包內, 但好像没有用過 , 請問有冇媽咪知道那天要帶顏色筆呢?
   0    0    0    0

回覆 1# 坤囡囡 的文章

顏色筆唔使帶架喎, 留返係屋企親子用

係呀,問過文老師佢話盒顔色筆唔洗帶架,喺學校會有美勞用品供應,嗰盒顔色筆係留返屋企用

哦! 明白了! 唔該晒2位

Hi 坤囡囡,

你囡囡係NCC am定係NCC pm架?

jasons_hk

我個囡讀NCC PM呀! 你小朋友呢?

Hi 坤囡囡,

我囡囡係讀NCC am架!不過我哋既時間表係一樣,都可以互相交流既

你囡囡返學返成點呀?

原帖由 坤囡囡 於 09-9-17 12:49 發表
jasons_hk

我個囡讀NCC PM呀! 你小朋友呢?

好呀! 好呀! 我地雖然唔同班, 但課程應該一樣, 我地有咩唔明就討論下, 交流吓呀!

我個囡依家咪日日番到黎都同我唱校歌囉, 但只喺只唱頭2句, 之後全喺外星話, 可能佢喺細囡啦!

你個小朋友呢, 佢番學適應咗未呀? 佢喺未番8點幾呀? 我個囡番1:15分, 放:4:45分

原帖由 jasons_hk 於 09-9-17 14:30 發表
Hi 坤囡囡,

我囡囡係讀NCC am架!不過我哋既時間表係一樣,都可以互相交流既

你囡囡返學返成點呀?

我囡囡都係細囡12月架,佢無乜同我講喺學校做過乜,只係聽佢有時講"music music please",有時唱下"吚比呀呀""讚美主"咁,你個囡幾月架?

老師話佢仲適應緊,食茶點比較慢同少,成日週圍走

我個囡番8:25分,放11:55分,我每朝返工前8:00送佢返學,放學搭校車

你囡囡適應咗未呀?

原帖由 坤囡囡 於 09-9-17 16:44 發表
好呀! 好呀! 我地雖然唔同班, 但課程應該一樣, 我地有咩唔明就討論下, 交流吓呀!

我個囡依家咪日日番到黎都同我唱校歌囉, 但只喺只唱頭2句, 之後全喺外星話, 可能佢喺細囡啦!

你個小朋友呢, 佢番學適應咗 ...

hi  jasons _hk & 坤囡囡,

我家妹妹都係ncc pm架,
佢會每日講下響學校做過d咩,
eg,今日有講故事,<上學去>
   今日做英文/普通話體操
   今日食左咩茶點
   睇左咩電視,唱左咩歌 (佢多數唱放學歌,讚美主 &Head & Shoulder ,Knees & toes)

日後大家多d交流下~
nice to meet u all~

Hi ivysham, nice to meet you

你個囡真係好有同你分享學校生活,原來喺學校有得睇電視架?

日後大家多d交流下

原帖由 ivysham 於 09-9-17 23:18 發表

今日做英文/普通話體操
   今日食左咩茶點
   睇左咩電視,唱左咩歌 (佢多數唱放學歌,讚美主 &Head & Shoul ...

我個囡喺11月出世架, 佢尋晚番黎不停大聲唱"hello, hello,how are you? 我初時都唔知佢唱咩, 後尾我拎本英文歌書出黎睇下, 先知佢唱緊咩 , 我個囡依家都喺
處於適應期呀!

原帖由 jasons_hk 於 09-9-17 17:24 發表
我囡囡都係細囡12月架,佢無乜同我講喺學校做過乜,只係聽佢有時講"music music please",有時唱下"吚比呀呀""讚美主"咁,你個囡幾月架?

老師話佢仲適應緊,食茶點比較慢同少,成日週圍走

我個囡番8:25分,放11:55分,我每朝返工前8 ...

hi, ivysham

嘩, 你個囡好叻呀, 識得同你講咁多學校生活, 我個囡最多講一, 兩句今日食咩茶點, 好似我依2日問佢老師有冇同佢看<上學去>? 佢好快答我: 冇喎!

另外我想問下本<好天主>喺咪日日都要帶架?

原帖由 ivysham 於 09-9-17 23:18 發表

今日做英文/普通話體操
   今日食左咩茶點
   睇左咩電視,唱左咩歌 (佢多數唱放學歌,讚美主 &Head & Shoul ...

老師話每日都要帶主題書"上學了",逢星期二至四英文堂帶兩本英文書,其他兒歌書、聖經書"好天主"呀都唔洗帶既,我諗上下晝班都一樣既

原帖由 坤囡囡 於 09-9-18 11:29 發表
hi, ivysham

嘩, 你個囡好叻呀, 識得同你講咁多學校生活, 我個囡最多講一, 兩句今日食咩茶點, 好似我依2日問佢老師有冇同佢看? 佢好快答我: 冇喎!

另外我想問下本喺咪日日都要帶架?

...

哦! 明白了, tks!

原帖由 jasons_hk 於 09-9-18 11:47 發表
老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad話每日都要帶主題書"上學了",逢星期二至四英文堂帶兩本英文書,其他兒歌書、聖經書"好天主"呀都唔洗帶既,我諗上下晝班都一樣既
...

原帖由 jasons_hk 於 09-9-18 09:48 發表
Hi ivysham, nice to meet you

你個囡真係好有同你分享學校生活,原來喺學校有得睇電視架?

日後大家多d交流下

我初時都覺得奇怪...又唔見課室有電視....原來佢所指既電視係課室既投影器...每間課室都有架,拉落黎好似個大電視咁掛...哈哈~
佢話係睇歌...好似有"twinkle twinkle little star"

原帖由 坤囡囡 於 09-9-18 11:29 發表
hi, ivysham

嘩, 你個囡好叻呀, 識得同你講咁多學校生活, 我個囡最多講一, 兩句今日食咩茶點, 好似我依2日問佢老師有冇同佢看? 佢好快答我: 冇喎!

另外我想問下本喺咪日日都要帶架?

...

hi 坤囡囡,

我想問你囡囡幾多號學號架?我女係4號 (熊仔組)
可能我咩都問一餐,所以我女都慣左每日匯報~
我記得老師就同我地講每日帶2本英文書+主題書,其他就唔洗帶~
仲有一樣野幾得意, 如果妹妹唔同我講,我都唔知....
每日老師嗌名就出去老師到,比老師"do"一下學生證既barcode作點名用....妹妹話好似超市果d咁~

原帖由 jasons_hk 於 09-9-18 11:47 發表
老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad話每日都要帶主題書"上學了",逢星期二至四英文堂帶兩本英文書,其他兒歌書、聖經書"好天主"呀都唔洗帶既,我諗上下晝班都一樣既
...

咦...我地班老師話果2本中英文兒歌書係唔洗帶架....
係比家長擺響屋企睇,因為好多時都未必聽得清楚自己小朋友唱咩....有呢d歌詞方便好多~

好似我到而家都聽唔到<放學歌> : 叮噹叮噹叮噹...之後果句係咩....跟住good bye, good bye,good bye...we are going home.
我地全家都聽過晒....都無人聽到妹妹唱果句英文係咩...haha~

嘩, 你女女好叻呀, 可以講咁多野俾你知既。佢咩月份出世架!

原帖由 ivysham 於 09-9-18 13:05 發表

hi 坤囡囡,

我想問你囡囡幾多號學號架?我女係4號 (熊仔組)
可能我咩都問一餐,所以我女都慣左每日匯報~
我記得老師就同我地講每日帶2本英文書+主題書,其他就唔洗帶~
仲有一樣野幾得意, 如果妹妹唔同我講,我都唔知. ...

icic... 我今晚問下阿囡有無睇過先

原帖由 ivysham 於 09-9-18 12:57 發表

我初時都覺得奇怪...又唔見課室有電視....原來佢所指既電視係課室既投影器...每間課室都有架,拉落黎好似個大電視咁掛...哈哈~
佢話係睇歌...好似有"twinkle twinkle little star" ...
‹ 上一主題|下一主題