用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 有關冠忠保母車多載學童問題
go

有關冠忠保母車多載學童問題 [複製鏈接]

近日發現冠忠為了多做生意已多接學童的情況, 好像我的女兒是乘坐16座的學童車, 但冠忠卻載了22名學生, (因為他們是用了法律的寬鬆走法律罅, 即1.3米高以下的學童, 每3人當2人計算), 本人就察覺3人迫坐在2人的座位上, 而坐近走廊位的學生, 有可能只能坐大半邊坐位. 而行車轉灣時更加危險. 冬天將至校服更為擁重, 真的不敢想像.

1)我已向學校投訴, 可惜學校方面回應下年檢討, (作為學校不是預防意外發生, 而是出意外才來檢討? 是否已太遲)

2) 冠忠回應他們一直依照1.3米以下,每3人當2人計的數目為上限, 請問一下各家長的兒女在UK畢業時會否過1.3米身高, (冠忠一直沒有回應保險是否可以全cover)

3) 一直以來學校/家長好像都不清楚保母車載了多少名學生,

4) 為何我們付全車資, 但只坐2/3 seat 位,
我們是用保母車, 並不是沙甸魚車, 一但出意外如何是好,

據知冠忠有16/24/29座, 而聖心幼稚園的停車場是可以駛入29座的保母車.

我只是一個要求就係轉24人車, 22人坐24人車是否很過份呢, 本人覺得學校/冠忠一直也忽視保母車安全的重要性,

1    0    0    0

del..............

醒目開學勳章

how can all three have seatbelt, share one or the van had been modified?

我都有問過......係掉頭問題,細車好轉........法例又無規定保母車/校車後座要有安全帶,所以佢地又唔違法(出自運輸處)

都無佢乎

原帖由 Sindy 於 09-9-16 02:07 發表
我都有問過......係掉頭問題,細車好轉........法例又無規定保母車/校車後座要有安全帶,所以佢地又唔違法(出自運輸處)

都無佢乎

各位家長 ,

其實法例 係死0既 ...
講真, HK 都有勞工法例, 不過呢樣野係 MINIMUM REQUIREMENT, 都有EMPLOYER 比多過 勞工法例所訂的ANNUAL LEAVE 比 EMPLOYEES 啦

所以我咁唸唔知 WORK 唔 WORK , 就係 學校可向 承辦 商 (冠忠) 要求 2人座位就是坐兩個. 不可多坐, 是基於 安全問題

其實係雙方協議...

我依希記得好過學校有考慮過一人一位可能車費會貴左(唔記得好清楚),大家可以表達下都唔介意,咁學校就有野可以同冠忠商量

原帖由 kiteli 於 09-9-16 10:10 發表

各位家長 ,

其實法例 係死0既 ...
講真, HK 都有勞工法例, 不過呢樣野係 MINIMUM REQUIREMENT, 都有EMPLOYER 比多過 勞工法例所訂的ANNUAL LEAVE 比 EMPLOYEES 啦

所以我咁唸唔知 WORK 唔 WORK , 就係 學校可 ...

咁啱我公司都係用"冠忠"做廠車的, 仲係返工放工超過7條線, 香港/九龍/新界都有, 咁當然我公司係大集團, 有足夠議價能力, 我地買親野都係"貨比三家", 你接受得我地條件先接到我單生意, 我地直情有條款, 如果有同事上唔到車, 要賠的士錢, 而我地真係claim過。

我熟悉的"冠忠"員工都係有制服, 服務態度良好。而家好多公司都有外判制度, 唔排除"冠忠"都有。如何管理員工及外判公司, 是"冠忠"的課題。

不過, 來年要傾續約, 就一定要同佢傾多d條件, 車資又係另一個問題。

培正就有個"校車部"由"冠忠"駐場, 果d 員工就好驚被投訴, 聖心有冇呢?

盈盈今日先第一日坐校車, 可能我地個條線未full, 就無呢個情況出現。

不過如果你地個d keep住日日都係咁, 最好向學校反映。

原帖由 lafayette 於 09-9-16 13:00 發表
咁啱我公司都係用"冠忠"做廠車的, 仲係返工放工超過7條線, 香港/九龍/新界都有, 咁當然我公司係大集團, 有足夠議價能力, 我地買親野都係"貨比三家", 你接受得我地條件先接到我單生意, 我地直情有條款, 如果有同事上 ...

老實......駐場總管就好好人....office果d就態度惡劣......仲有邊三家貨呢?比d資料佢地丫

認同立即要與學校及家教會反影並要求跟進. 唔通等出左事先檢討mer..
[img align=left]D:\My Photos\My Baby 岑活苗\2006-05 六個月大\2006-05-06\100_0767-3.jpg[/img][img align=left]D:\My Photos\My Baby 岑活苗\2006-05 六個月大\2006-05-06\100_0768-2.jpg[/img]

其實而家市場上真係無乜校車公司好揀, 我之前做0個間小學夠期轉 contractor, 冠忠 bid 唔到轉左第二間, 點知 bid 到0個間 d 保險有問題, 用左兩個月, 無辦法之下要 terminate 個 contract, 拿拿臨換返冠忠, 家長無奈要比貴 d 車費

其實家長在選擇及車費上都沒有選擇, 只是搭與不搭的問題. 身為家長的考慮就係安全, 我明明是付了一個座位的車費, 為何要坐2/3個座位, 當時冠忠收得呢個車費就係已經計過成本, 冠忠在法律的闊鬆內, 現在是多載6名學童, 本人就不是太開心.

我只係想一人一座位, 或換一架大少少的保母車, 並沒其他意思, 因為夏天已經很迫了, 冬天個個多穿厚衣, 真的不敢想像. 試問當初各位家長申請或付車費時, 根本是不知自己有可能是買了2/3座位.

現在學校的回應就是冠忠沒有超載(1.3米以下3個當2個計)便行了, 來年可提出來討論一下.

我亦請教過副校, 可否1大6小搭的士, 回應就是當然不可以,結論就是 (的士不可以, 冠忠可以)

原帖由 ceci101 於 09-9-16 17:14 發表
其實家長在選擇及車費上都沒有選擇, 只是搭與不搭的問題. 身為家長的考慮就係安全, 我明明是付了一個座位的車費, 為何要坐2/3個座位, 當時冠忠收得呢個車費就係已經計過成本, 冠忠在法律的闊鬆內, 現在是多載6名學童 ...

私家車係可以3當二的,的士係咪有獨立規定要五個人呢?我好似記得的士都係3當二架

你比錢時,可能已經唔係一人一位......如果大家都覺得貴小小可以,其實可以係問卷度寫清楚,等pta/學校可以同冠忠傾下,其實幾年前,我都覺得咁危險,打過去運輸處,問過冠忠/學校,就係咁回覆

回覆 5# Sindy 的文章

無錯!
正如有位媽咪所講"貨比三家"係投標的必經階段
可以問返學校取文件看
當然啦, 學校最終選了"冠忠"是有它的理由

l know there was a UK girl fell down from the seat at the school bus line no. 6 just a few days ago !!!! How could this accident happen if the girl had put on seatbell already ?????

各位乘冠忠校巴的媽咪,
我已盡了我的力跟副校商量過及又寫過信, 單憑我一人的力量真的有限, 我在此希望各家長有機會都向學校反應一下此事. 因為我們不是最後一站上車,真不知上了多少名學童, 按冠忠的回覆, 他們那麼多年來都是3人2座, 反覺我少見多怪.

我的訴求只是一人一座位, 但到現在學校的回應3人2座都是安全. 以往多年都沒事, 其實出了事學校/冠忠都沒說出來.

原帖由 ceci101 於 09-9-17 11:33 發表
各位乘冠忠校巴的媽咪,
我已盡了我的力跟副校商量過及又寫過信, 單憑我一人的力量真的有限, 我在此希望各家長有機會都向學校反應一下此事. 因為我們不是最後一站上車,真不知上了多少名學童, 按冠忠的回覆, 他們那麼 ...

大家可以係問卷調查度反影,而家應該無可能可以安排到架啦,點樣臨時抽調車輛?係咪個個家長都接受加車費?係咪學校有足夠地方/車位比增加既車?都係好多野要諗的我三個小朋友都係度畢業,問題真係沒有太大,但唔否定有潛在危險....不過都要大家商討,搵一個所有校車家長都平衡到既方案

I just want to raise one question:
Insurance issue -  how many person that they covered  if there is accident ? since they are arrange "3人2座 " . if 29 seat school bus, it should be covered 29 person for whole car or  covered "3人2座 " ??  

原帖由 ceci101 於 09-9-17 11:33 發表
各位乘冠忠校巴的媽咪,
我已盡了我的力跟副校商量過及又寫過信, 單憑我一人的力量真的有限, 我在此希望各家長有機會都向學校反應一下此事. 因為我們不是最後一站上車,真不知上了多少名學童, 按冠忠的回覆, 他們那麼 ...

url=http://www.youngnutrition.net][/url

‹ 上一主題|下一主題