用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣石鍾山與思源比較
go

荃灣石鍾山與思源比較 [複製鏈接]

以上兩間都參觀過,真不知選擇哪間才好. 本人分析如下:

(1) 石鍾山比較舊, 思源就新校.

(2) 石鍾山校長好有教育理念, 事事以學生為中心;
      思源校長好sell 學生幾叻幾叻, 有好多獎狀

(3) 石鍾山有十二年歷史; 思源係新校

本人住爵x庭, 兩間都係可步行前往. 你地有否意見提點吓?
   0    0    0    0

思源唔係新校,佢前身係伍季明上午校.

以升中派位計, 石鐘山較好.

唔係伍季明出名d咩?

原帖由 a1093carol 於 09-9-15 15:47 發表
唔係伍季明出名d咩?

我會選伍季明喎!

我2間都有觀校, 本人比較喜歡石鐘山, 覺得校長好有heart, 樣樣以學生為先, 伍季明校長好hard sell自己d學生有幾叻, 仲安排攞校外獎上台表現, 我心諗: 如果學生冇咁叻, 咁佢地d處理???會唔會被忽略??? 同埋好似佢地2年級已分精英班, 咁細個人仔已經被人label左我就唔係好buy. 我囡囡資質一般, 所以我一定唔會揀伍季明law.

sorry 原來係思源唔係伍季明, 不過思源係伍季明分出o黎, 我諗差不多.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

原帖由 gracelam 於 09-9-15 19:53 發表
我2間都有觀校, 本人比較喜歡石鐘山, 覺得校長好有heart, 樣樣以學生為先, 伍季明校長好hard sell自己d學生有幾叻, 仲安排攞校外獎上台表現, 我心諗: 如果學生冇咁叻, 咁佢地d處理???會唔會被忽略??? 同埋好似佢地2 ...

思源都是p.2開始分精美班

思源即係半年前既伍季明上午校; 依家既伍季明即以前既下午校!
原帖由 gracelam 於 09-9-15 19:53 發表
我2間都有觀校, 本人比較喜歡石鐘山, 覺得校長好有heart, 樣樣以學生為先, 伍季明校長好hard sell自己d學生有幾叻, 仲安排攞校外獎上台表現, 我心諗: 如果學生冇咁叻, 咁佢地d處理???會唔會被忽略??? 同埋好似佢地2 ...

咁睇嚟, 我都會偏向選擇石鍾山, 因為本人不喜歡設有精英班的學校, 費事同學之間會有比較及分歧. 我聽石鍾山嘅校長講解時, 感覺到呢間學校係無分階級, 人人平等對待的教育政策. 老師不會特別對待成績較好的學生. 總括來講, 雖然石鍾山校舍係舊d, 但我會選有教育理念和公平對待的學校.

咁你地知唔知以下幾間有否精英班?
1. 荃官
2. 海官
3. 浸聯

兩間官立都有精英班, 浸聯就唔知.
如果小朋友唔係所謂既精英, 學校會唔會放棄左佢地?
‹ 上一主題|下一主題