用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求委託做監護人的信件樣本
go

求委託做監護人的信件樣本 [複製鏈接]

醒目開學勳章

即將填寫小一入學申請表, 想用99的地址報學校, 所以由
99做小朋友的監護人, 有沒有信件樣本提供委託99做監護人, 謝.
   0    0    0    0

我都想要, 請大家幫幫忙!
謝謝!

監護人好似唔係寫封"委託書"咁簡單, 要去正式宣誓. 監護人身份某程度上等同父母, 如雙親健在又冇特殊原因, 很可能會被質疑動機.  有冇要做法律文件就唔知道.  最好去問一下律師.
如果用這方法去幫小朋友報學校, 會不會出現反效果. 尤其是你在報學校前才做這動作.

原帖由 pppp41 於 09-9-11 17:36 發表
監護人好似唔係寫封"委託書"咁簡單, 要去正式宣誓. 監護人身份某程度上等同父母, 如雙親健在又冇特殊原因, 很可能會被質疑動機.  有冇要做法律文件就唔知道.  最好去問一下律師.
如果用這方法去幫小朋友報學校, 會不 ...

又係一個借地址嘅問題… 唉﹗

宣誓後,若發現父母給予資料失實 (譬如小朋友根本唔係同嫲嫲住 -- 政府已表明會隨機做家訪),父母需負刑責。值唔值得冒險咁做,真係諗清楚先。

醒目開學勳章

寫委托書係聽入學伸請時個小學校長教我, 借99地址是因為我地間樓已放, 現在找地方, 所以唔用我屋企地址而要
用99 地址報學校, 咁依家我可以點做呢?
‹ 上一主題|下一主題