用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生/培正/禮賢
樓主: yauling
go

民生/培正/禮賢 [複製鏈接]

I read 培正 website, the Form5 passing rate is 100% (14 points+).   and at least 10 students got 6A (30 marks) +?B  students.

Not to mention the 2 Nobel price winner and many govornor was graduate from there.

我都有用以下的例子話比人聽,但佢地話所出政府官都係n年前的事,而且佢地考英文課是甲課程,不是一般學校的乙試卷.
將來出黎做野,知你係中中,都會無英中甘好.

原帖由 siuFatMom 於 09-9-23 13:51 發表
I read 培正 website, the Form5 passing rate is 100% (14 points+).   and at least 10 students got 6A (30 marks) +?B  students.

Not to mention the 2 Nobel price winner and many govornor was graduate fr ...

我亦上過佢地web site,只睇到佢地會考攞3優以上學生名單,但睇唔到100%14分,因我有親友個仔讀緊中學,佢話個仔"立"晒頭髮,成個飛仔甘,都比佢返學,而且一條龍,d成續唔好都照比佢上,又掂會好,我想問那裡可以睇到佢地100%14分呢?請指教

小兒由K1已在培正就讀, 現已是培正中學生.

培幼 - 3年學校生活, 非常開心, 功課不多, 學校注重閱讀. 大多的學生非常喜愛學校.

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-9-24 11:15 發表
我亦上過佢地web site,只睇到佢地會考攞3優以上學生名單,但睇唔到100%14分,因我有親友個仔讀緊中學,佢話個仔"立"晒頭髮,成個飛仔甘,都比佢返學,而且一條龍,d成續唔好都照比佢上,又掂會好,我想問那裡可以睇到佢地100% ...

你所指的學校是培正中學嗎?

培正中學-主科不合格是不能升班, 至於個人儀表方面, "立"晒頭髮而學校都不理會的機會不大, 男生忘掉穿帶皮帶等小事都要記錄在手冊內..... 校風是不錯的.

培正是中中, 但英文程度不會差於英中, 試問現今的中學有多少間會修讀英國文學, 以往多是一些名英中女校才會修讀這科. 學校開設這科, 可令學生提升英語能力.

有點不明, 小兒都是讀培中,頭髮長少少風紀都話要剪,我亦有去過學校, 又冇見過話的學生"立"晒個頭咁喎。

據我知, 主科不合格, 要補考, 補考不合格不能升班。
我想每間學校學生都有好有壞,但本人覺得培正校風真係唔錯,而且培中暫時都未一條龍。可以升讀培中的只是Band 1 & Band 2學生。Band 3學生根本不能升讀。

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-9-24 11:15 發表
我亦上過佢地web site,只睇到佢地會考攞3優以上學生名單,但睇唔到100%14分,因我有親友個仔讀緊中學,佢話個仔"立"晒頭髮,成個飛仔甘,都比佢返學,而且一條龍,d成續唔好都照比佢上,又掂會好,我想問那裡可以睇到佢地100% ...

Band 1 & Band 2學生。Band 3學生根本不能升讀。

Thanks for info,
May I know how many students in Band 1 and Band 2?  out of 240 students, thanks

我仔仔都係一時時,要睇當時他的心情和狀態,有時都會拾吓拾吓架!以我所知am 定 pm 是由學校诀定的,不過如妳不喜歡PM,可以提出申請am,接不接纳就要睇有冇位啦,我仔仔是讀am的,不過K2就衹有am班,而K3就衹有PM班,無得選擇的。
原帖由 chankomi 於 09-9-23 09:46 發表

Thanks for your information, 你仔仔一定好 smart, 兩間 kg 都收, 想問問, 你舊年帶仔仔去面試果時, 你係簡 am 定 pm ?  老師又有冇問你 if pm 你會唔會考慮 ??  而家你仔仔讀緊 am 定 pm ?? ...

我看過民生書院今年至出年的校曆表,他們和培正一樣都係無open Day的,其他的返學100日慶祝活動,都係比現在或準備就讀的學生和家長參加的!Bye Bye!
原帖由 曉嫣媽媽 於 09-9-23 08:59 發表
thanks!我想問民生有無開放日ka?培正我就知道沒有。

For the year of 2008, 250 Band 1 & 2 out of 308
For the year of 2009, 250 Band 1 & 2 out of 312

原帖由 siuFatMom 於 09-9-25 23:56 發表

Thanks for info,
May I know how many students in Band 1 and Band 2?  out of 240 students, thanks

may i know the school fees of 民生 kinder and 民生 primary school? thanks!

原帖由 王惠光 於 09-9-27 00:27 發表
我看過民生書院今年至出年的校曆表,他們和培正一樣都係無open Day的,其他的返學100日慶祝活動,都係比現在或準備就讀的學生和家長參加的!Bye Bye! ...

我係出身於培正既媽媽,係由幼稚園直上中學果隻,雖然培正係中中,但係當年會考英文係指定要考B卷,即係課程乙,我地d同學仔雖然無以前d師兄咁出名,但係好多都做左專業人士,發展得唔錯...我覺得出來做野,真係好睇個人表現...

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-9-24 10:59 發表
我都有用以下的例子話比人聽,但佢地話所出政府官都係n年前的事,而且佢地考英文課是甲課程,不是一般學校的乙試卷.
將來出黎做野,知你係中中,都會無英中甘好.

...
‹ 上一主題|下一主題