用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生/培正/禮賢
go

民生/培正/禮賢

三間都係一條龍
請問有無人知邊間d課程唔會太深? 老師方面又好d?
請各位比d意見.....麻煩哂!!!

醒目開學勳章

禮賢 is not一條龍.  The other two are.

原帖由 yauling 於 09-9-10 12:17 發表
三間都係一條龍
請問有無人知邊間d課程唔會太深? 老師方面又好d?
請各位比d意見.....麻煩哂!!!

禮賢唔係既咩?

但禮小會收禮幼一半學生, 但都要同外來生一齊interview!

禮賢老師very good! 真係一間講愛的學校, 學生自信又開心!

原帖由 jjhh 於 09-9-10 13:57 發表
禮賢唔係既咩?

請問仲有無其他媽咪既心得呢???
因為想幫女女搵一間課程唔太深, 老師又好, 讀得開心既幼稚園......

兩個小朋友,以前分別入讀禮賢同培正,比較之下,覺得培正好DD,鍾意培正多D,不過都係屬個人意見及感覺,見仁見智啦

我仔讀緊民生, 課程唔太深,老師都好好人. 另外我好鍾意學校有D出外活動會邀請家長做家長義工, 家長可以了解小朋友學校生活.

不過課程唔深唔代表讀書冇壓力,因為升小一只有少過6成幼稚園生可以直升架.

但係禮賢去到小學, 無中學喎.

原帖由 morningsun 於 09-9-11 08:44 發表
兩個小朋友,以前分別入讀禮賢同培正,比較之下,覺得培正好DD,鍾意培正多D,不過都係屬個人意見及感覺,見仁見智啦

咁我想請問點解你覺得培正好DD呢?

原帖由 小黑咪 於 09-9-11 10:38 發表
我仔讀緊民生, 課程唔太深,老師都好好人. 另外我好鍾意學校有D出外活動會邀請家長做家長義工, 家長可以了解小朋友學校生活.

不過課程唔深唔代表讀書冇壓力,因為升小一只有少過6成幼稚園生可以直升架. ...

民生 not 100%升小一?    Since, to my understand, 培正 is 100%升小一

三間中,邊間會輕鬆d呢?因為都想小朋友讀得開心。

原帖由 曉嫣媽媽 於 09-9-21 23:04 發表

我小朋友係培正讀得好開心.  最好笑係佢第一日返學喊.而家係放學喊因為要同小朋友分開.   

前日我只係好細聲同老公講一句, 26號家長日, 唔可从帶小朋友返培正.  佢即刻好唔開心講.  (係真係好唔開嗰重), "點解唔帶我返學".  我覺得佢好Enjoy 返學.

我認為3間學校中,以民生和培正比較好,因為他們都歷史悠久,校風淳樸,而他們都有中學作後盾,其中民生書院是英中,但培正中學則是中中,這點家長便要考慮他們的取向了。
原帖由 曉嫣媽媽 於 09-9-21 23:04 發表

umm.....咁此兩間幼稚園難唔難入ka,會唔會幾千人去爭二百個位ka?面試時會唔會連父母都要in埋呢?
thanks!

妳講得無錯呵,兩間都是爭崩頭的幼稚園,好似舊年民生書院,有5000人報名,祇錄取240幾人,培正亦都是差不多情形,另民生考生及家長同時都要分別面見,而培正則衹須面試考生,因兩間舊年我都有帶小兒去面試,好好彩两間都收我小朋友,因考慮到培正路途比較遠,同埋是中文教學,所以最終選了民生書院。
原帖由 曉嫣媽媽 於 09-9-22 08:46 發表
umm.....咁此兩間幼稚園難唔難入ka,會唔會幾千人去爭二百個位ka?面試時會唔會連父母都要in埋呢?
thanks!

知唔知幾時可申請?

thanks!我想問民生有無開放日ka?培正我就知道沒有。

原帖由 王惠光 於 09-9-23 00:24 發表
妳講得無錯呵,兩間都是爭崩頭的幼稚園,好似舊年民生書院,有5000人報名,祇錄取240幾人,培正亦都是差不多情形,另民生考生及家長同時都要分別面見,而培正則衹須面試考生,因兩間舊年我都有帶小兒去面試,好好彩两間都收我小朋友,因 ...

Thanks for your information, 你仔仔一定好 smart, 兩間 kg 都收, 想問問, 你舊年帶仔仔去面試果時, 你係簡 am 定 pm ?  老師又有冇問你 if pm 你會唔會考慮 ??  而家你仔仔讀緊 am 定 pm ??

原帖由 王惠光 於 09-9-23 00:24 發表
妳講得無錯呵,兩間都是爭崩頭的幼稚園,好似舊年民生書院,有5000人報名,祇錄取240幾人,培正亦都是差不多情形,另民生考生及家長同時都要分別面見,而培正則衹須面試考生,因兩間舊年我都有帶小兒去面試,好好彩两間都收我小朋友,因 ...

民生有咁多人報名架, 真係唔知.

但有d人, 一提起培正,就話中中,唔好喎!甘掂解甘多人想入呢?有無係培正讀過媽咪,升大學有多少.