用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 真光K1--你地個小孩適唔適應新學校生活
樓主: ashiralam
go

真光K1--你地個小孩適唔適應新學校生活 [複製鏈接]

潼潼媽, 你好, 很高興在此與你對話, 我有參加部份義工組, 因我要上班, 到時須要請假出席了. 你囡囡開學後是否很開心?

原帖由 msfchow 於 09-9-16 11:58 發表
小喬媽

你好, 我都係上午真光幼光班萍果組家長, 我已經參加左義工組. 你是不是要返工呢?

回覆 1# lamsylvia2004 的文章

小喬媽

我個女好喜歡返學, 日日放學都講上堂係點. 上次打風都掛住返學. 你個女喜不喜歡呢?
你個女有沒有講佢識左什麼同學? 潼潼只說柔柔(萍果組).

潼潼媽

潼潼媽,

我個囡無以前返 playgroup咁興奮, 回到家裡佢有扮老師講故事同教我唱歌, 真攪笑. 佢都講了幾個同學仔個名, 都有柔柔喎, 但其他的我就聽唔明, 佢地好似10個小朋友一組, 是嗎?

小喬媽

原帖由 msfchow 於 09-9-17 11:32 發表
小喬媽

我個女好喜歡返學, 日日放學都講上堂係點. 上次打風都掛住返學. 你個女喜不喜歡呢?
你個女有沒有講佢識左什麼同學? 潼潼只說柔柔(萍果組).

潼潼媽 ...

回覆 1# lamsylvia2004 的文章

小喬媽

你講得對! 10個一組的. 昨天有外籍老師(miss mo) 教英文, 我個女好驚佢, 佢可能金頭髮, 佢話茶點食奶皇飽. 現在老師同佢地出去玩時都無提小朋友帶帽, 潼潼話自己唔記得帶, 我諗係唔係要提返d老師叫佢地帶帽呢?

潼潼媽

嘩, 你囡囡好叻喎, 可以話你知食乜野茶點, 連無帶帽都識投訴, 我個囡只話唔記得, 佢昨天同我講食菠蘿飽...... 哈哈.
我個囡返咁耐學已有幾次整濕內褲, 要學校幫佢換, 我亦致電老師問過, 佢話有時係囡囡去小便時弄濕, 有時係忍唔住, 但我囡囡自白天戎便以後, 也末試過這樣, 很擔心呢......

原帖由 msfchow 於 09-9-18 11:41 發表
小喬媽

你講得對! 10個一組的. 昨天有外籍老師(miss mo) 教英文, 我個女好驚佢, 佢可能金頭髮, 佢話茶點食奶皇飽. 現在老師同佢地出去玩時都無提小朋友帶帽, 潼潼話自己唔記得帶, 我諗係唔係要提返d老師叫佢地帶帽 ...

剛收到學校有國語學,你地會唔會幫小朋友報讀呀 ?
我諗我會報星期六。
因囡囡每次見到陳老師就好怕羞,唔肯講早晨,可能因為我完全無同佢講過普通話。

我都睇了通告, 但時間末必適合, 因我星期六係長短週呵. 昨晚的通告特別多, 看了一晚, 你會出席9月26日的家長交流會嗎? 可唔可以帶埋囡囡去呢? 昨晚囡囡的書包內有一本聖經書, 老師叫她帶回家做什麼呢?

國語堂是給家長的, 是嗎?

原帖由 ashiralam 於 09-9-18 18:46 發表
剛收到學校有國語學,你地會唔會幫小朋友報讀呀 ?
我諗我會報星期六。
因囡囡每次見到陳老師就好怕羞,唔肯講早晨,可能因為我完全無同佢講過普通話。 ...

小喬媽

我都會出席9月26日的家長會。

乜普通話班是給家長架??????我一心以為係比小朋友tim...
今晚再番佢再細心睇睇張通告先

小喬媽

老師話佢地已教左小朋友第一課,叫我地同小朋友再睇睇,好似溫書甘

我都唔知26日可唔可以帶囡囡參加。

各位MAMi,

我應該唔會帶囡囡去交流會la, 一來通告好似無提及小朋友, 二來囡囡是個坐不定的小妮子o

囡囡好愛這本宗教課本, 還叮囑我唔可以撕起課本後頁 D sticker, sticker是林老師同佢地用嚟貼書書o

O, 咁我就要搵人幫忙睇住囡囡先得 lu......

今日囡囡同我講原來每班都有組長,每組兩位,總話佢自己係組長,都唔知係未真?

好似輪住做,跟學號,永不落空

原帖由 ashiralam 於 09-9-22 20:39 發表
今日囡囡同我講原來每班都有組長,每組兩位,總話佢自己係組長,都唔知係未真?

9月26日我同老公都會出席,到時見大家.

今日剛剛問過學校, 9月26日的家長會係唔建議帶埋小朋友去, 咁要搵人睇住阿囡 lu.

做組長有乜野做架? 我囡囡返來唔識講.

原帖由 Marcus06419 於 09-9-23 13:01 發表
好似輪住做,跟學號,永不落空

按照組別要編排的,每位小朋友都會成為小組長,組長工作是上課前後放地墊及收拾。班主任會透過唔同訓練,讓小朋友學習互助及自我照顧。
下次開家長會時,各班老師應該會再詳細介紹小朋友K1學習的情況。

謝謝 beautyyk 媽媽

因我個女個學號係3號,唔怪得佢話自己係組長喇!!!!!

各位媽媽,你地會唔會參加家教團契 ?我就唔得架喇,因為要番一工,不過我叫姐姐帶囡囡參加學校的兒童團契,希望佢喜歡喇。

各位家位, 開學快有一個月了, 你哋嘅小朋友有冇試過在校內跌倒過?? 我今日番工時, 接到姐姐电話, 話亞女個膝蓋損咗少少, 但今次損傷程度多過上次 (因今次已是第二次), 我係电話喥問亞女, 佢同我講話係學校跌到......但學校一個电話都冇嘅??!!

其實小朋友跌倒、碰倒好平常, 但..第一, 校長係開學嘅第三天, 同各位在場嘅家長講, 若孩子在校內, 跌倒、碰倒, 就算少了條頭髮也會通知家長......, 第二, 有好多家庭, 先生和太太也要外出工作, 好嘅會有屋企人幫手照顧小朋友, 冇嘅就要依靠鐘点、或工人, 若有損傷, 都唔知係喺學校跌倒, 又或被工人整到....。

今次已經係開學後第二次, 呢兩次其實一点也不嚴重, 不過校方是否有責任告之家長(無論大小事情)?? 而家長又是否有權去知???

問學校, 又驚校方不滿, 我都不知点算好??!!
‹ 上一主題|下一主題