用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 真光K1--你地個小孩適唔適應新學校生活
go

真光K1--你地個小孩適唔適應新學校生活 [複製鏈接]

我小朋友好開心,你地呢?
你地會唔會參加到家長義工呀?家長閣.
我就唔得喇,因我是working mom
Let's share
   0    0    0    0

Hello, 你好, 我囡囡係讀幼光班萍果組架, 你囡囡係邊組架? 我都唔能夠抽時間做家長義工呵, 你覺唔覺學校日日都有 d 訂閱表格比我地, 而家 d 幼稚園係唔係咁既呢?

Hi, 妳地好!   我囡囡都係幼光班but 提子組o  我暫時都未抽到時間做家長義工, 希望日后可以按排到la!   

囡囡同我講咁日有一個老師, 不是講:[HELLO!] 是講:[妳好嗎?(普通話)]  我問囡囡老師叫什麼名, 她又說不出o

朋友囡囡的幼稚園都是派這些訂閱表格, 她今年讀K3, 過往我囡囡接收了她所有這類圖書雜誌o

hi 你地好, 我阿女係幼光班西瓜組咖, 我都唔可以做義工家長呀, 我阿女返學都好開心呀~~
我都覺好多訂書, 不過我冇訂到呀, 因為阿女已經有太多故事書啦, 等佢大個d睇晒宜家果d先再買啦~~

hello, 我仔仔是幼光提子組, 大家好。

hello, 大家好, 我同大家一樣, 都 join 唔到家長義工及家長閣, 因為都係全職一族。
至於囡囡返學後明顯有改变 (連我工人都察覺到) , 開心咗, 有規舉咗, 受控制咗...講說話時有條理及細声咗!!
但我都好好奇, 真光係咪冇教科書??
日日都只係傳單, 請問各位家長, 你哋有冇買?

原帖由 ashiralam 於 09-9-8 12:41 發表
我小朋友好開心,你地呢?
你地會唔會參加到家長義工呀?家長閣.
我就唔得喇,因我是working mom
Let's share

是冇教科書的,如小朋友不懂表達,有時不知學了什麼,不過由上年開始,老師隔2or3星期會派教學進度給我們,describe what teacher teach and how student react, so teachers are very busy.

我女女是幼真班蘋果組。
不過前兩日佢出去遊戲場到玩,跟住瀨尿,學校幫佢換左校服,重有對襪,不過原來對襪要收6蚊!!!!!
宜家我會放多對襪入去個書包到。

我都無買佢地d教材同雜誌。

你地有無同小朋友搽防曬 ?我無同人個女做到,所以曬到成個"黑蚊蚊"。

你地知唔知個Ms Mosse 和國語陳老師會唔會去K1班架?
亞女同我講佢每日見到陳老師係門口叩"你好"

我囡囡都是幼真班蘋果組。我有幫佢搽蚊膏同防曬, 不過呢個星期唔記得用防曬, 好彩e+有人提醒。

其實學校收6蚊一對襪都算抵 (如果質料ok), 我都買唔到咁平。

我無訂嗰d雜誌/網上圖書, 或者遲d佢自己有興趣先買比佢睇。

原帖由 fongbonnie 於 09-9-10 13:44 發表
我囡囡都是幼真班蘋果組。我有幫佢搽蚊膏同防曬, 不過呢個星期唔記得用防曬, 好彩e+有人提醒。

其實學校收6蚊一對襪都算抵 (如果質料ok), 我都買唔到咁平。

我無訂嗰d雜誌/網上圖書, 或者遲d佢自己有興趣先買比佢 ...

我個女成日都瀨尿(掛住玩,就唔講比人聽),如果日日都係甘,就....hahahaha

幼光班會是MON- NET Ms Mosse, WED - Putonghua Ms CHAN.

我都有幫囡囡搽防晒lotion, 但又怕日日搽會對皮膚唔好, 妳地有無好推介呀?

返咗差不多兩星期學, 過去每天早上7點只要輕輕拍拍囡囡, 對她講返學學la, 她便會咪著嘴微笑起床, 這是令我最感開心的, 因為囡囡她都很愛這個學習環境o

現在, 囡囡常常在家背著書包說:[我返學la! 我返學la!]

市面上有些防曬及防蚊的; 我囡囡有2個牌子用開, 1個係chicoco, 另外一隻牌子比 chicoco 仲貴, 分咗被蚊咬前, 及咬後, 我通常在普通環境會用 chicoco, 多蚊環境會用另一貴牌子, 但唔記得名, 要番屋企揾吓先, 因囡囡好惹、蚊, 用過好多品牌, 呢2隻喺佢嚟講最有效。

原帖由 zie 於 09-9-10 23:19 發表
幼光班會是MON- NET Ms Mosse, WED - Putonghua Ms CHAN.

我都有幫囡囡搽防晒lotion, 但又怕日日搽會對皮膚唔好, 妳地有無好推介呀?

返咗差不多兩星期學, 過去每天早上7點只要輕輕拍拍囡囡, 對她講返學學la, 她便 ...

9月26日家長交流會

我想問下9月26日有個家長交流會, 你地會唔會去呀? 可唔可以帶埋囡囡去既呢?

出咗通告?? 幾時出?? 好似冇印象??

原帖由 lamsylvia2004 於 09-9-11 12:18 發表
我想問下9月26日有個家長交流會, 你地會唔會去呀? 可唔可以帶埋囡囡去既呢?

我囡囡都係幼光班提子組,佢日日都好開心,琴晚仲突然唱左'吹個大波波'俾我地聽,做埋動作嫁,唱完之後就自己笑得好開心.
我聽一個一齊搭校車的媽咪講,佢早幾日有返去做義工家長,幫幼真班,佢話果日見佢地上普通話上左1小時15分鐘,其實你地知唔知佢地一星期大約上幾耐普通話同英文呢?

另一個牌字, Alfresco from england (防蚊)
www.Alfresco.uk.com

Vendome (咬後舒緩), from france
http://www.mamannbebe.com
法國X宝 : 27450701

原帖由 yvonne_mrs_sum 於 09-9-11 09:41 發表
市面上有些防曬及防蚊的; 我囡囡有2個牌子用開, 1個係chicoco, 另外一隻牌子比 chicoco 仲貴, 分咗被蚊咬前, 及咬後, 我通常在普通環境會用 chicoco, 多蚊環境會用另一貴牌子, 但唔記得名, 要番屋企揾吓先, 因囡囡好 ...

我宜家都係用緊chicco,不過我想試下Califonia Baby 有隻防曬及防蚊.一次過ok

我個女都係講比我知佢首歌吹波波,不過無唱
總有老師講"貪吃的安安"

原帖由 yvonne_mrs_sum 於 09-9-12 15:33 發表
另一個牌字, Alfresco from england (防蚊)
www.Alfresco.uk.com

Vendome (咬後舒緩), from france
http://www.mamannbebe.com
法國X宝 : 27450701

Thanks! 我都是用 Alfresco的, 囡囡半歲用到現在o

回覆 6# lamsylvia2004 的文章

小喬媽

你好, 我都係上午真光幼光班萍果組家長, 我已經參加左義工組. 你是不是要返工呢?

各位真光家長,

我係上午幼光班萍果組家長, 高興在此發表意見, 我都覺得學校派太多買書張比我們!

我已參加義工, 因為我是不用返工, 希望日後有機會見面.

潼潼媽
‹ 上一主題|下一主題