用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 堅尼地道聖若瑟書院家長交流區
樓主: fions414
go

堅尼地道聖若瑟書院家長交流區   [複製鏈接]

醒目開學勳章

sorrento 發表於 22-12-2 08:35
想了解下,學校dse個預估成績準唔準?我見做好高,但小兒平日校內排名中至中下。 ...
唔多準,不過依個排名已經入到三大
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

SJC 終於升返去 Band 1A,各位師弟要加油呀

2jkidsfather    發表於 22-12-9 13:10
angelanala    發表於 22-12-8 20:40
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 22-12-8 12:15
SJC 終於升返去 Band 1A,各位師弟要加油呀
Good,邊度睇倒?

醒目開學勳章

sorrento 發表於 22-12-9 16:28
Good,邊度睇倒?

https://www.schooland.hk/ss/sjc

https://####/zh-hk/ssp/school/309

#### = dse . bigexam . hk

esmehouse 發表於 22-12-9 21:38
https://www.schooland.hk/ss/sjc

https://####/zh-hk/ssp/school/309
School land  改啲唔改啲,我打聖若瑟,佢顯示係1B

醒目開學勳章

sorrento 發表於 22-12-10 12:09
School land  改啲唔改啲,我打聖若瑟,佢顯示係1B

係喎,不過唔緊要啦,班學生真係好叻,三年不斷停課,都可以攞到好成績 男拔 2020 年已經係 Band 1B 到現在都未改

醒目開學勳章

今年真係堅勁,成績 + 學界籃球、足球都攞到好成績

https://news.mingpao.com/ins/%e9 ... 1%e5%86%a0%e8%bb%8d

https://news.now.com/home/sports/player?newsId=sp37516948350

2jkidsfather    發表於 22-12-13 11:55

回覆樓主:

請問st jo 是屬於多定少功课?

醒目開學勳章

tskvts 發表於 22-12-13 13:37
其實上到好多中學都唔會多功課

esmehouse 發表於 22-12-13 10:37
今年真係堅勁,成績 + 學界籃球、足球都攞到好成績

https://news.mingpao.com/ins/%e9%ab%94%e8%82 ...
仲要係喺考試期間比賽都有咁好表現。

esmehouse 發表於 22-12-13 14:46
其實上到好多中學都唔會多功課
有他校老師話Band 2 中學功課多過Band 1中學

醒目開學勳章

2jkidsfather 發表於 22-12-15 20:44
有他校老師話Band 2 中學功課多過Band 1中學
因為要升 level

2jkidsfather    發表於 22-12-15 22:23

tskvts 發表於 22-12-13 13:37

我好少見我仔做功課

請問在聖若瑟,中一的考試平均分約73,會大約考什麽級名次?

醒目開學勳章

2jkidsfather 發表於 23-1-17 16:31
請問在聖若瑟,中一的考試平均分約73,會大約考什麽級名次?
有機會 60 - 80 不過年年都唔同

esmehouse 發表於 23-1-18 14:55
有機會 60 - 80  不過年年都唔同
Thanks

有d嘢想講好耐但宜家先決定講,想知宜家St. Jo校風方面係咪比以前差咗好多? 又校服儀容方面,我見宜家好多高form同學放咗學都係唔攝校服同衣衫不整。就今日考試後同阿仔係金鐘某快餐店所見,跟住有一大班高form大部分都唔攝衫同衣衫不整。另外有另一班高form行去第二度又係唔攝衫同衣衫不整。以今日計至少見到有十個同學唔攝校服同儀容唔好。同埋我見呢d高form男仔有唔少都留長頭髮,紮辮同埋染少量金毛,同埋亦都見過有個別高form係香港公園附近d暗位食煙。我個人認為以一間band1名校來說, 至少校服儀容方面已經唔理想,穿著整齊校服係對學校嘅一份尊重,宜家就咁睇唔少band2同地區名校呢方面仲好過St. Jo, 其他家長對此會否認同 同埋有冇見過類似情況?
呢一兩年係就係體育拎唔少佳績,同埋聽講果兩位體育老師為咗係外校爭取運動標青學生回來爭光為主要考慮, 此往往凌駕於這些運動叻的同學可能有其他操行問題, 就最近知名嘅打人事件已經見到,
唔知其他St. Jo家長對此看法如何?

kevin12345678 發表於 23-6-8 20:15
有d嘢想講好耐但宜家先決定講,想知宜家St. Jo校風方面係咪比以前差咗好多? 又校服儀容方面,我見宜家好多 ...

我係SJC家長,經常在金鐘,中環及學校附近,見到既學生全部都係整整齊齊,個個都醒醒目目,真係從未見過有“長頭髮,紮辮同埋染少量金毛”

另外,我一直覺得學校對操行要求頗高.仔讀左幾年,班上如遇到小問題,班主任係會即時跟進及處理.操行亦俾得好緊下!  

學校有多位訓導老師及主任,亦可見學校重視學生品行!

上次件事屬個別事件,家長有無認真了解下,整件事既來龍去脈?
正常來說,真正既SJC家長點會過左咁耐仲未知清楚件事

angelanala    發表於 23-6-10 15:44

mimi222shi 發表於 23-6-10 15:39
我係SJC家長,經常在金鐘,中環及學校附近,見到既學生全部都係整整齊齊,個個都醒醒目目,真係從未見過有“長 ...
明白閣下同我有唔同睇法,可能閣下真係咁啱遇唔到我講嘅情況, 就係因為呢排考完試放早大約11點幾果陣成日都見到有好多咁既情況先回文咁講。 同埋想講嘅係, sjc精英班同差果兩班好多嘢都分別好大甚至差天共地, 如果精英班來說閣下嘅形容絕對係啱, 但較差果兩班既操行真係較參差,我所講嘅衣衫不整, 頭髮較長同紮辮既情況至少5A, B, C班有出現。其實Miss Tsui都知有唔少呢樣嘢,亦都有呼籲d同學係街都盡量整齊校服以保校譽, 但亦都講過尤其是而家最近日日都三十幾度咁熱,好難要求所有同學離開學校後校服都整齊同冇唔攝衫。
另外每年果兩位體育老師(朱立賢/周少傑老師))都會喺其他學校 羅致體育標青的同學轉來sjc,這些同學無疑近來為學校取得很多體育佳績, 但個別該些同學的確係有d壞,早一兩年有一個係九龍華仁轉過來叻游泳的同學,見過幾次放學行到太古廣場附近都食緊電子煙。學校應該都知道有關情況,佢哋喺體育同操行之間點樣取個平衡應該都有佢哋想法。
最後,只係就最近見到嘅情況提出回應, 閣下遇到的大多數都係乖既同學當然好,但有唔好同要改善的是也應該表達意見。 因為始終都係嗰句, sjc精英班同差班遇到的情況好多都好唔同。

kevin12345678 發表於 23-6-10 19:27
明白閣下同我有唔同睇法,可能閣下真係咁啱遇唔到我講嘅情況, 就係因為呢排考完試放早大約11點幾果陣成日都 ...

其實,我在街上遇到既學生係完全唔認識,不過望落全部都好正常.
如果家長真係知道有問題,不如考慮向學校直接反映,學校一向重視校譽!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊