用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2010-2011(14,16網邊間好),十萬火急!!!!
樓主: 小栗子
go

2010-2011(14,16網邊間好),十萬火急!!!! [複製鏈接]

係啦, 以前都唔聽d人講丘佐榮嘅, 而家都幾hot topic添 ~~  有可能係近這2年的中一派位唔錯, 校長這幾年間都未轉過, 老師大置上都幾好, 但當然係2間基灣仲係阿一哥啦 ~~  cincin
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

原帖由 cincin 於 09-9-11 17:37 發表
係啦, 以前都唔聽d人講丘佐榮嘅, 而家都幾hot topic添 ~~  有可能係近這2年的中一派位唔錯, 校長這幾年間都未轉過, 老師大置上都幾好, 但當然係2間基灣仲係阿一哥啦 ~~  cincin ...

特別是基灣(愛蝶灣),有很多家長都以佢為首選,幾年前還分Net 15 (筲箕灣) 和 Net 16 (柴灣),兩間基灣比較易入。但現在兩綱合併後,大量柴灣家長都首選兩間基灣,丘佐榮和柴米。仲有來自官塘和將軍澳學生的誇區競争

係唔係因為現在的學校少,所以將兩個NET統一埋一齊啊?

原帖由 rowdywong 於 09-9-11 22:45 發表

特別是基灣(愛蝶灣),有很多家長都以佢為首選,幾年前還分Net 15 (筲箕灣) 和 Net 16 (柴灣),兩間基灣比較易入。但現在兩綱合併後,大量柴灣家長都首選兩間基灣,丘佐榮和柴米。仲有來自官塘和將軍澳學生的誇區競争 ...

hi rowdywong, nice to meet u again here !!  係啦, 都唔明點解將軍澳會過來跨區選校, 佢本區都有唔少學校或直資啦 ?! 奇怪 ~~ cincin
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

以我所知道,將軍澳區的學校無港島區甘好,所以有D家長會報香港區既學校架!

原帖由 cincin 於 09-9-12 09:24 發表
hi rowdywong, nice to meet u again here !!  係啦, 都唔明點解將軍澳會過來跨區選校, 佢本區都有唔少學校或直資啦 ?! 奇怪 ~~ cincin :sosick:

醒目開學勳章

我想問問意見, 我本身住小西灣 (NET 16)

但我係 NET 14 北循上午舊生 (亞仔應該有20分), 咁我係唔係應該會

甲一. 北循上, 甲二. 柴米, 甲三.韋理夫人

乙一. 柴米, 乙二. 韋理夫人, 乙三. 慈幼

同埋想問問, 如果真係20分都入唔到北循上的話, 到時咁樣可唔可以去柴米叩門呢?

我一心好想亞仔入柴米, 因為近, but 我知競爭大, 好似要幸運大抽獎咁, 抽唔入就會 miss 左入北循上機會, 所以都比較煩 (因為北循上都有40%入英中, 90%派首三志願)

希望大家比些意見, 另外仔仔今年才 K2, 想問問會幾時需要填派位 FORM 呢?

醒目開學勳章

星期六去咗簡介會, 20分入的機會極大, 好有可能唔駛round 2再要選校吧!!

原帖由 szeszes 於 09-9-15 00:50 發表
我想問問意見, 我本身住小西灣 (NET 16)

但我係 NET 14 北循上午舊生 (亞仔應該有20分), 咁我係唔係應該會

甲一. 北循上, 甲二. 柴米, 甲三.韋理夫人

乙一. 柴米, 乙二. 韋理夫人, 乙三. 慈幼

同埋想問問, 如果 ...

原帖由 小栗子 於 09-9-13 11:52 發表
以我所知道,將軍澳區的學校無港島區甘好,所以有D家長會報香港區既學校架!

將軍澳區(Net 95)出名死亡組別,我有好多朋友都後悔搬咗入去,因為:
1) 屬西貢校綱,好學校較少。
2) 全西貢校綱祇得一間英中。

如果有20分在手, 俾你地選擇兩間基灣(舊校和愛秩序灣), 你地會揀邊間?? 點解??
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

原帖由 rowdywong 於 09-9-15 22:47 發表

將軍澳區(Net 95)出名死亡組別,我有好多朋友都後悔搬咗入去,因為:
1) 屬西貢校綱,好學校較少。
2) 全西貢校綱祇得一間英中。

我想問中學校網睇住址定係睇小學校址呀?
例如: 一個學生住旺角讀北角某小學, 咁中學係屬於東區定係油尖旺呀?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

如果有20分在手, 俾你地選擇兩間基灣(舊校和愛秩序灣), 以它們的功課量 / 老師的愛心 / 學校與家長的溝通 / 邊間會谷d??

你地會揀邊間?? 點解??
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]

醒目開學勳章

中學校網係跟所讀小學校址...

原帖由 kikiboy 於 09-9-16 16:34 發表

我想問中學校網睇住址定係睇小學校址呀?
例如: 一個學生住旺角讀北角某小學, 咁中學係屬於東區定係油尖旺呀?

我仔仔個性比較內向, 所以想揀一些傳統+大班教學的學校, 有冇人知, Net 14 是屬這類型??

醒目開學勳章

EXACTLY 炮米!!! 但小朋友性格內向, 選偏重傳統教學的會唔會更令小朋友自信心低呢(--> 唔喜歡上學)

我個仔都係內向, 重要天生自信心極低, 要多鼓勵, 所以我選小班教學的學校(會讓老師易於了解佢+同佢溝通), 最初我也以為較偏重傳統教學我學校會較適合佢, 點知同幼兒園老師+主任傾完後始改變我的觀念!!! 或選擇一些滲透較多元化/新元素教學的學校會更能令佢增加自信心, 從而喜歡上學吧!!!

要注意著重傳統教學的學校或會罰則較嚴厲, 可能換嚟更無信心+唔喜歡返學!!!

況且而家好像沒有一間學校係完全傳統或完全活動, 只係較偏重邊方面吧!!!

原帖由 paltiBB 於 09-9-18 12:53 發表
我仔仔個性比較內向, 所以想揀一些傳統+大班教學的學校, 有冇人知, Net 14 是屬這類型??

醒目開學勳章

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2153580&extra=page%3D2&frombbs=1

原帖由 臻媽 於 09-9-18 13:06 發表
EXACTLY 炮米!!! 但小朋友性格內向, 選偏重傳統教學的會唔會更令小朋友自信心低呢(--> 唔喜歡上學)

我個仔都係內向, 重要天生自信心極低, 要多鼓勵, 所以我選小班教學的學校(會讓老師易於了解佢+同佢溝通), 最初我 ...

絕對同意
‹ 上一主題|下一主題