用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2010-2011(14,16網邊間好),十萬火急!!!!
go

2010-2011(14,16網邊間好),十萬火急!!!! [複製鏈接]

本人原先係住西貢,女兒都係在西貢讀幼稚園!
但今年女兒升K3已經搬左去東區

請問東區有邊D小學係好?
我都淨係知道中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)係一間超級好的學校,因為就近我家都係一街之隔!!
如果我簡基灣,但基本分都係得15分......入的機會大不大?會唔會係第一輪自行分配學位學額已經取錄?

但如果第一輪自行分配學位學額不獲取錄,請問東區有D咩小學都係好的?
我自己暫定統一派位排行係---
>1)中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
>2)北角官立小學
>3)太古小學
>4)中華基督教會基灣小學
>5)救世軍韋理夫人紀念學校
>6)香港中國婦女會丘佐榮學校

請問你地又會點選擇呢?
我自己由第3-6,其實對D學校都唔熟悉的!!

謝謝你們的幫忙

0    0    0    0

因為依兩間我都有考慮啊

請你給我意見,謝謝!
原帖由 曲曲 於 09-9-7 12:02 發表
北角官立及太古小學係14網

請問你係第一輪自行分配學位學額不獲取錄嗎?
甘統一派位又可否入到基灣啊?
謝謝你!
原帖由 曲曲 於 09-9-7 15:55 發表
舊年的經驗, 20分都入唔到基灣(愛蝶灣)

醒目開學勳章

朋友啱啱呢年選愛蝶灣基灣做1st志願, 最後失敗咗!!!!

原帖由 小栗子 於 09-9-7 17:13 發表
請問你係第一輪自行分配學位學額不獲取錄嗎?
甘統一派位又可否入到基灣啊?
謝謝你!

甘我應該點選擇呢?

原帖由 臻媽 於 09-9-7 21:42 發表
朋友啱啱呢年選愛蝶灣基灣做1st志願, 最後失敗咗!!!!

醒目開學勳章

我個人認為選校應以"孩子為本", 選一所適合你孩子的小學, 讓佢能愉快學習, 不應盲目追隨人家所說的名校, 應再加自行深入了解, 呢兩個禮拜有好多open day, 不防去參觀一下, 以作實地考察及深入了解...另如只得15分, 不要抱太大期望能於1st中籤, 以2nd round 首選應為你心目中最愛(通常係熱門), 2nd 選擇仍可係熱門, 但不要係大熱, 3rd 可選擇好的學校但不是熱門的.....以net 16為例, 如選基灣 (愛蝶灣)為1st choice, 咁2nd 唔好選柴米, 因太多人選佢為1st choice, 選救世軍/明德/培僑...等會較穩鎮吧!! 以上純粹個人意見, 只可作參考!!!

原帖由 小栗子 於 09-9-7 21:45 發表
甘我應該點選擇呢?

真係謝謝你的意見

如果我重新排過
>1)北角官立小學
>2)救世軍韋理夫人紀念學校
>3)香港中國婦女會丘佐榮學校
>4)太古小學
>5)中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
>6)中華基督教會基灣小學

那麼甘幫佢排都可以嗎?第2同第3都不算是太熱門嗎?

原帖由 臻媽 於 09-9-7 22:11 發表
我個人認為選校應以"孩子為本", 選一所適合你孩子的小學, 讓佢能愉快學習, 不應盲目追隨人家所說的名校, 應再加自行深入了解, 呢兩個禮拜有好多open day, 不防去參觀一下, 以作實地考察及深入了解...另如只得15分,  ...

醒目開學勳章

(1) & (4)係net 14, 只可填於甲部, 而乙部係只可填本區....其實你你net14 定 net 16呢??? 你的選校中, 除咗太古外, 間間都係該區的大熱....

原帖由 小栗子 於 09-9-8 08:12 發表
真係謝謝你的意見

如果我重新排過
>1)北角官立小學
>2)救世軍韋理夫人紀念學校
>3)香港中國婦女會丘佐榮學校
>4)太古小學
>5)中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
>6)中華基督教會基灣小學

那麼甘幫佢排都可以嗎?第2同第3 ...

我是 16校網啊!

原帖由 臻媽 於 09-9-8 09:19 發表
(1) & (4)係net 14, 只可填於甲部, 而乙部係只可填本區....其實你你net14 定 net 16呢??? 你的選校中, 除咗太古外, 間間都係該區的大熱....

醒目開學勳章

咁NET 16你最愛邊間??? 你所選的NET 16學校全都是區內大熱.....以我所聽聞, NET 16 大熱為2間基灣, 柴米, 救世軍韋理夫人紀念學校,香港中國婦女會丘佐榮學校.....如不是超愛北官, 便專心一致選NET16喇!!!至於首次選為丘佐榮/救世軍韋理夫人都可以,但 3RD CHOICE 就最好唔係你所LIST的學校, 找一間不太熱門但口陴又好的,否則或有機會一個唔好彩3甲不入吧!!! 不防今個星期六日去JOIN下OPEN DAY, 察地考察一下, 你或會有更明確目標...其實明德/培僑可能你未曾諗過, 但其實也很不錯吧!!! 以上純粹個人意見, 只可作參考!!!

轉載 : NET 16 小學OPEN DAY....

NET 16: --

明德
open day:13/9/2009(Sunday) PM
2:00-3:45.
http://mengtakps.edu.hk/home.php

筲箕灣崇真學校
---小學 學習體驗暨校園開放日
13/ 9(
) PM3:00-5:00 (截止報名9/10)
19/ 9(
) PM3:00-5:00 (截止報名9/15)
可以網上報名
, 入去學校網站睇吓啦.

勵志會梁李秀娛紀念
小學 ---開放日
12/9 (
) PM 2:00-5:00
13/9(
) AM ......9:00-PM1:00

慈幼學校
--- 小學 生活體驗營
13/ 9(
) AM10:00-12:00
19/9 (
) MP2:00-4:00
男校黎嘅
http://salesian.edu.hk/parent/letter.pdf

救世軍韋理夫人紀念學校

12/ 9(
) 14:30-16:30http://www.annwyllie.edu.hk/newwebsite3/

培僑

20/9(
) PM2:00-5:00

原帖由 小栗子 於 09-9-8 15:21 發表
我是 16校網啊!

臻媽,謝謝你給我的意見!
你的分享對我真的很有幫助:

但我想問太古小學,這間學校好不好?我意思指學習風氣,功課的多少,學校很嚴厲等等嗎?

不過我一定會參加去OPEN DAY, 實地考察一下。 臻媽和曲曲,謝謝你

原帖由 臻媽 於 09-9-8 17:05 發表
咁NET 16你最愛邊間??? 你所選的NET 16學校全都是區內大熱.....以我所聽聞, NET 16 大熱為2間基灣, 柴米, 救世軍韋理夫人紀念學校,香港中國婦女會丘佐榮學校.....如不是超愛北官, 便專心一致選NET16喇!!!至於首次選 ...

醒目開學勳章

唔好客氣, 我都係將我所知同你地分享吧!!!

太古小學一般喇, 但唔係net14的大熱, 如非最愛, 放於第3選都有機會入到, 但你係net 16, 如要選要跨區選呀!!!

另外愛秩序灣官小都ok, 佢的聯系中學有皇仁/筲官等, 我去參觀過, 環境很好, 老師也很有善, 只不過唔係net 16大熱, 所以第3選都應有機會呀!!!

原帖由 小栗子 於 09-9-8 21:21 發表
臻媽,謝謝你給我的意見!
你的分享對我真的很有幫助::" />:" />

但我想問太古小學,這間學校好不好?我意思指學習風氣,功課的多少,學校很嚴厲等等嗎?

不過我一定會參加去OPEN DAY, 實地考察一下。 臻媽和曲曲,謝謝你

...

臻媽

What about Net 14?  Which are the 'hot' schools?
Any recommedations for 活動教學 schools in this area?

Many thanks!

醒目開學勳章

net 14好奇怪, 差唔多間間都熱門, 所以一方面難放, 但另一方面入到首3志願的比率亦相對net16為高!!!

我所聽聞的net 14 熱門--2間循道, 2間衛理, 北官(舊果間-英皇道), 嘉諾撒, 炮米, 滬江...當中我個人較喜歡嘉諾撒, 2間循道, 滬江.

而家間學校都係活動教學+傳統學校並存的, 只在乎當中所佔的比率, 而一般學校嚟講低年班活動教學的比率會比較多!!! 小朋友男孩定女孩??? 你有咩心水??? 可以的話去join下open day, 今個禮拜係各小學的open day之熱門日, 不防向心儀的學校問問有無open day之類!!! 循道/太古今個星期六都有open day, 不防去睇睇!!! 如無暇, 請仔細瀏覽一下該些學校的網頁吧!!

建議以上可選取當中你最心儀放喺第一&第二, 而第三(較無咁熱+但好的)我會選北角官立小學(雲景道) / 北角街坊會陳維周夫人紀念學校 / 太古小學

原帖由 1895 於 09-9-9 02:18 發表
臻媽

What about Net 14?  Which are the 'hot' schools?
Any recommedations for 活動教學 schools in this area?

Many thanks!

臻媽,

你好!! 我屬14網, 真係有好多大熱的小學, 其中一間是北官. 但我心儀是跨區的軒小, 既然1st round 唔計分, 而這兩間也是大熱, 跨區選校博唔博得過???

原帖由 臻媽 於 09-9-9 03:07 發表
net 14好奇怪, 差唔多間間都熱門, 所以一方面難放, 但另一方面入到首3志願的比率亦相對net16為高!!!

我所聽聞的net 14 熱門--2間循道, 2間衛理, 北官(舊果間-英皇道), 嘉諾撒, 炮米, 滬江...當中我個人較喜歡嘉諾撒 ...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.
‹ 上一主題|下一主題