用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2010-2011(14,16網邊間好),十萬火急!!!!
樓主: 小栗子
go

2010-2011(14,16網邊間好),十萬火急!!!! [複製鏈接]

我本身係NET14~~但我反而想跨區選NET16的柴米~~其實機會是否很渺茫,不應該這樣選擇呢?

原帖由 臻媽 於 09-9-7 21:42 發表
朋友啱啱呢年選愛蝶灣基灣做1st志願, 最後失敗咗!!!!

hi,

我係純粹路過, 上年我囡囡係20分入到基灣愛碟灣嫁! 不過我都知道有人20分都入唔到. 即係20分都要抽.

Thanks.  My son got just 15, 1st child.  

My favorite is Wan Yan in Net 12.  I guess chance is very low.  For Net 14, I may pick Methodist or NP Govt (King's Road), Cannosa or Shanghai Alumni.  

Don't want to waste the Sept round if Wan Yan seems impossible.  Should I stay in Net 14 or try Wan Yan?  

Secondly, how would you choose between Shanghai Alumni and Methodist?  How should I place the 1st 3 choices?

Thanks again.

原帖由 臻媽 於 09-9-9 03:07 發表
net 14好奇怪, 差唔多間間都熱門, 所以一方面難放, 但另一方面入到首3志願的比率亦相對net16為高!!!

我所聽聞的net 14 熱門--2間循道, 2間衛理, 北官(舊果間-英皇道), 嘉諾撒, 炮米, 滬江...當中我個人較喜歡嘉諾撒 ...

我自己都考慮左好耐!

甲部首選都係北官小學,2nd丘佐榮小學,3rd太古小學(但想睇埋佢星期六個open day先)

我簡太古小學,因為我見個小學概覽有講佢地小二開始會按成績分班,同埋佢個位置都係康山隔離,學生都應該會唔差呱!

至於乙部(net16)係唔係都可以填返丘佐榮小學係第一呢?

最衰丘佐榮小學今個9月無openday,自己真係想了解依間學校多d!我朋友之前係幫東區小朋友補習,佢話依間學生都好乖,所以都應該唔會差啊!

唔知道各位家長又點睇呢?

醒目開學勳章

華仁, 相對net14的北循/北官機會微好多, 因佢位又少, 又係好多net12人+跨區人的心水之選吧...至於值唔值得博, 我諗外人不宜為你定論, 決擇應由自己要衡量一下吧!!!

至於你所列出的2間北循&滬江&北官(英皇道)&嘉諾撒, 都係net14的大熱, 所以只宜選當中2間為首次選...至於第3/4選....我個人會選北角官立小學(雲景道) / 北角街坊會陳維周夫人紀念學校 / 太古小學 較為次熱/冷門但又好的小學吧!! 如是者為較保守的策略, 入到首3志願的機會率會較高!!!

此乃純粹個人意見, 只可作參考!!!

原帖由 1895 於 09-9-10 00:41 發表
Thanks.  My son got just 15, 1st child.  

My favorite is Wan Yan in Net 12.  I guess chance is very low.  For Net 14, I may pick Methodist or NP Govt (King's Road), Cannosa or Shanghai Alumni.  

Don ...

醒目開學勳章

軒小(尤其軒上), 相對net14的北官機會微好多, 因佢已行小班..位少了, 又係好多net12人+跨區人的心水之選吧...至於值唔值得博, 我諗外人不宜為你定論, 決擇應由自己要衡量一下吧!!!

原帖由 paltiBB 於 09-9-9 10:20 發表
臻媽,

你好!! 我屬14網, 真係有好多大熱的小學, 其中一間是北官. 但我心儀是跨區的軒小, 既然1st round 唔計分, 而這兩間也是大熱, 跨區選校博唔博得過???

...

醒目開學勳章

溫馨提示, 如你甲部這樣填, 一個好好彩入到3rd的太古小學, 咁你就派唔到乙部的丘佐榮吧!!! 所以一般選小的天書都係話如心儀係跨區, 咁甲1選跨區, 甲二選本區, 而甲三漏空; 至於乙1之選=甲2之選吧!!!

至於太古小學唔係唔好, 只不過唔喺net14的不是大熱/好多人心目中的首次選, 另一方面亦唔係我杯茶吧!!!

原帖由 小栗子 於 09-9-10 08:02 發表
我自己都考慮左好耐!

甲部首選都係北官小學,2nd丘佐榮小學,3rd太古小學(但想睇埋佢星期六個open day先)

我簡太古小學,因為我見個小學概覽有講佢地小二開始會按成績分班,同埋佢個位置都係康山隔離,學生都應該會唔差呱!

...

Thanks for your advice.  

That's why I am still 15/16 about Wah Yan.

原帖由 臻媽 於 09-9-10 09:24 發表
華仁, 相對net14的北循/北官機會微好多, 因佢位又少, 又係好多net12人+跨區人的心水之選吧...至於值唔值得博, 我諗外人不宜為你定論, 決擇應由自己要衡量一下吧!!!

至於你所列出的2間北循&滬江&北官(英皇道)&嘉諾 ...

臻媽真係好感謝你的提示,如何唔係我一定排錯位啊

但如果乙部1丘佐榮,2救世軍韋理夫人,3勵志會梁李秀娛小學
甘臻媽你覺得甘又點啊?

原帖由 臻媽 於 09-9-10 09:51 發表
溫馨提示, 如你甲部這樣填, 一個好好彩入到3rd的太古小學, 咁你就派唔到乙部的丘佐榮吧!!! 所以一般選小的天書都係話如心儀係跨區, 咁甲1選跨區, 甲二選本區, 而甲三漏空; 至於乙1之選=甲2之選吧!!!

至於太古小學唔 ...

醒目開學勳章

不用客氣.....我個人睇法, 正常情況下, 你的排位應屬保守型, 入首3志願的機會率頗高, 可依呢個排位行事!!!

原帖由 小栗子 於 09-9-10 11:05 發表
臻媽真係好感謝你的提示,如何唔係我一定排錯位啊

但如果乙部1丘佐榮,2救世軍韋理夫人,3勵志會梁李秀娛小學
甘臻媽你覺得甘又點啊?

臻媽,

我想知小粟子的排位 (甲/乙兩部的部署), 係咪當1st round 自行選校不成功, 之後的2nd round統一派位的策略??
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

醒目開學勳章

YES.....當然2ND ROUND 的 甲一選擇最好=1ST 交表果間喇!!!

另外希望各位手持15分或以下的朋友唔好太過著重ROUND 1會否成功, 反而應開始放點時間去了解區內其他學校, 以安排ROUND 2排位吧!!! 因通常各位入表果間都會係熱門, 都會好多人競爭, 亦會有唔少20分以上的人入表, 所以平常心面對, 預咗唔得.....15分入表熱門學校而又喺ROUND 1 中籤真係有點似中六合彩呀, 可喜可賀呀!!!

原帖由 paltiBB 於 09-9-10 12:24 發表
臻媽,

我想知小粟子的排位 (甲/乙兩部的部署), 係咪當1st round 自行選校不成功, 之後的2nd round統一派位的策略??

臻媽我真係想保守d,因為我唔想個女第時同佢周圍走搵學校,令佢辛苦!所以統一派位都想中獎!自問抽獎運都無咩,所以一早預左第一次真係唔得!所以想排好晒位,唔想到差唔多交表個時先至諗!

原帖由 臻媽 於 09-9-10 13:04 發表
YES.....當然2ND ROUND 的 甲一選擇最好=1ST 交表果間喇!!!

另外希望各位手持15分或以下的朋友唔好太過著重ROUND 1會否成功, 反而應開始放點時間去了解區內其他學校, 以安排ROUND 2排位吧!!! 因通常各位入表果間都 ...

ron106,

please check PM

JustinJustin

原帖由 ron106 於 09-9-9 15:56 發表
我本身係NET14~~但我反而想跨區選NET16的柴米~~其實機會是否很渺茫,不應該這樣選擇呢?

醒目開學勳章 王國長老

根據過去派彩, 15分入華仁機會非常微(我未聽過成功例子), 當然你可以搏(無人知今年申請情況架)
但要唸埋第2round, 萬一第一輪唔得, 第2輪點揀呢, 以柴米為例, 如果唔係2輪都揀第一, 係唔接受叩門的, 呢d要同時考慮
以華仁呢類老字號學校, 大把舊生仔仔想入都抽唔中(even第一輪有舊生分), 自然6月過後又繼續叩門, 非舊生申請人想叩門入, 係非常難的
原帖由 1895 於 09-9-10 12:41 AM 發表

Don ...

醒目開學勳章

RIGHT, ME TOO.....

原帖由 小栗子 於 09-9-10 15:02 發表
臻媽我真係想保守d,因為我唔想個女第時同佢周圍走搵學校,令佢辛苦!所以統一派位都想中獎!自問抽獎運都無咩,所以一早預左第一次真係唔得!所以想排好晒位,唔想到差唔多交表個時先至諗!

...

me too!! 我本來諗好咗1st round間學校, 點知原來自己一廂情願, 所選都是大熱, 除了本區外, 亦有很多跨區都會選. 依家都唔知點揀好???

原帖由 小栗子 於 09-9-10 15:02 發表

...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]

好奇想知道今年東區將會升小一學生大概有幾多人呢?

原帖由 臻媽 於 09-9-8 17:05 發表
咁NET 16你最愛邊間??? 你所選的NET 16學校全都是區內大熱.....以我所聽聞, NET 16 大熱為2間基灣, 柴米, 救世軍韋理夫人紀念學校,香港中國婦女會丘佐榮學校.....如不是超愛北官, 便專心一致選NET16喇!!!至於首次選 ...

我估計今年NET 16 大熱之首選為2間基灣和香港中國婦女會丘佐榮學校!

2間基灣一向大熱之選, 吸引不少跨區選, 但婦女會丘佐榮以前又唔覺咁大熱, 係咪今年突圍而出??

原帖由 hkefai 於 09-9-10 22:31 發表

我估計今年NET 16 大熱之首選為2間基灣和香港中國婦女會丘佐榮學校!
‹ 上一主題|下一主題