用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗40網, 你地會點揀 ??
樓主: yinyinyiuyiu
go

深水埗40網, 你地會點揀 ?? [複製鏈接]

我係85-86果屆,因為自己成績差,只入到BAND 2學校,我哥哥和表弟都係聖紀文的,都派到BAND 1學校呀!

原帖由 rowdywong 於 09-9-26 15:12 發表

我都係聖紀文畢業生,不過已經係廿拾幾年前嘅事,當年已經派位好好,有個同學考到QC,我都考到中華基督教會銘賢書院

點解好似無人揀起協和 ???

協上,荔天,開平點揀?

請大家排名:
功課量
壓力
課外活動
遜色學生支援
老師愛心
叩門收生成功率(如自行+抽獎都揀第一)

本人覺得

開平---師資好,第一選擇
協和---老牌小學,第二選擇
荔天---競爭大,難入,不選擇

原帖由 fishballbaby 於 09-9-25 14:48 發表
我是聖紀文畢業生,因為事隔太耐了,所以也不知道母校的排名如何,請問在40網裏,大家會放聖紀文排第幾呢?

我之前自行選佢, 但後尾仔仔考到直資, 放棄左。否則佢都會係我既first choice。

原帖由 jaycee_mami 於 09-9-26 08:20 發表
請問大家對天主教善導小學有什麼評語?

我自己接觸過幾個學生, 麻麻地...仲幾百厭+口衰...

原帖由 silvia_ng 於 09-9-27 00:59 發表

我之前自行選佢, 但後尾仔仔考到直資, 放棄左。否則佢都會係我既first choice。

其實真係好好 ~ 我知道他是本區名校 ~

協上,荔天,開平,聖方濟愛德點揀?

小學由小校舍搬去大校舍後, 會唔會影響升中派位,幾多年先恢復光采?

i prefer 瑪利諾神父教會學校(小學部), 而家仔仔讀緊P1,  都OK

瑪小--開放日聽校長講有20分都要抽簽,揸15分.....難!
荔天--聽聞舊年叩門interview 機會都無.....難!難!難!
建議一些好學校為第一志願又不用爭崩頭!機會更大!

1.旅港開平
2.聖紀文
3.聖安德烈

我個仔在荔天讀書,感覺到D老師非常用心去教,功課的份量也算適中,起碼仔仔現在讀書成績不錯,回想自己真的沒揀錯。
      想當年都很擔心荔天多人選,很難入,但最後都決定試一試,(雖然到大抽獎落空了,但他們的主任說到候補位會給面試的機會給一直支持他們的家長,後來果然給阿仔叩門成功!哈哈!)
      記得我參加了三年同區一些小學的開放日,真的看見荔天的表現最好,老師很用心教小朋友,而且也分析過他們的升中派位,派往英中的數目真的不錯又穩定,證明他們的教學有絕對有水平啦!(希望阿仔將來可以派到英中啦!)而且作為一年級的家長,我發覺他們對於幫助一年級家長與一年級學生的適應也很用心,所以建議大家不妨選荔天!

原帖由 CY2004 於 09-9-26 20:18 發表
本人覺得

開平---師資好,第一選擇
協和---老牌小學,第二選擇
荔天---競爭大,難入,不選擇

原帖由 wince_612 於 09-9-27 17:52 發表
i prefer 瑪利諾神父教會學校(小學部), 而家仔仔讀緊P1,  都OK

我都好鐘意瑪利諾神父,但害怕難入 ~
開平都係好好架 ~

原帖由 貓婆婆 於 09-9-27 23:47 發表
我個仔在荔天讀書,感覺到D老師非常用心去教,功課的份量也算適中,起碼仔仔現在讀書成績不錯,回想自己真的沒揀錯。
      想當年都很擔心荔天多人選,很難入,但最後都決定試一試,(雖然到大抽獎落空了,但他們的主任說到 ...

極少量的後備位,卻要分給過百位叩門生,舊年很多人interview機會都無,是否值博,真的見仁見智!

原帖由 nancytsang 於 09-9-26 13:41 發表
上星期去了聖安德烈小學,感覺良好,但遺憾的是同日有茘天開放日,沒去到不能比較,請問有冇人同時去兩間,比較怎樣?聖安德烈是否很淺?因為開放日校長只提到功課量適中。謝謝。 ...

我同時去過兩間開放日,聖安德烈小學的確幾好,我選做頭三志願,荔天......我放棄!

Welcome.

我亞囡上年扣門入的,現在p1. 佢非常喜愛返學.

上年扣聖紀文同旅港開平商會,兩間都收,最後選旅港開平商會,因為覺得聖紀文三測三考,壓力大.旅港開平商會的派英中數字高,無禁谷,同荔枝角天主教小學差唔多.但競爭無禁大.

原帖由 EuniceMaMa 於 09-9-26 14:08 發表
其實無話邊間學校好唔好, 每一間都有人覺得好,亦有人覺得唔好. 只係間學校適唔適合你個小朋友. 我都係40網, 我自己就揀左旅港開平商會, 因為睇過咁多間, 都係覺得佢適合我個女多D. ...

各位

如果我幫囝囝報聖紀文,會有20分,係唔係應該第一階段就揀聖紀文,唔好冒險大抽獎呢?

有20分都唔錯呀. st. clement 都係一間好既學校 ! 不過, 三測三exam就真係壓力大d. 咁其實你想博邊間呢 ?

原帖由 fishballbaby 於 09-9-28 14:14 發表
各位

如果我幫囝囝報聖紀文,會有20分,係唔係應該第一階段就揀聖紀文,唔好冒險大抽獎呢?

我是跨區的,不過如果只係得15分,响邊一區既好學校都唔會輪到呀!

原帖由 Kittymummy 於 09-9-28 14:28 發表
有20分都唔錯呀. st. clement 都係一間好既學校 ! 不過, 三測三exam就真係壓力大d. 咁其實你想博邊間呢 ?

咁st. clement 有20分就好好把握呀 !!!

原帖由 fishballbaby 於 09-9-28 14:46 發表
我是跨區的,不過如果只係得15分,响邊一區既好學校都唔會輪到呀!
‹ 上一主題|下一主題