用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 09-10 K3 一齊傾
樓主: Smilesun
go

09-10 K3 一齊傾 [複製鏈接]

我個女好倚賴, 攪到我真係頭痕, 用了好多方法, 希望慢慢好些.
原帖由 Smilesun 於 10-2-5 13:34 發表
我覺得佢越大越倚賴別人....可能俾而家呢個工人寵壞了...定係細佬出世了...各方面都差了...除了學術外

就是第一日返學都無咁的問題....

smilesun,
晴晴會讀番禮小?
原帖由 tpmak 於 10-2-5 13:36 發表
我個女好倚賴, 攪到我真係頭痕, 用了好多方法, 希望慢慢好些.  

都唔知呀...
佢而家都係waiting list 咋...

你指禮小waiting?
原帖由 Smilesun 於 10-2-9 13:04 發表
都唔知呀...
佢而家都係waiting list 咋...

昨天去學校取學習報告, 見班主任, 見了= 冇,
有d失望. 同k2 差好遠, 只能講老師都係打份工, 等出糧.
不要有要求
原帖由 tpmak 於 10-2-10 15:41 發表
你指禮小waiting?

點解咁講?
原帖由 tpmak 於 10-2-12 10:01 發表
昨天去學校取學習報告, 見班主任, 見了= 冇,
有d失望. 同k2 差好遠, 只能講老師都係打份工, 等出糧.
不要有要求

請了半天假, 老師問
點呀? Xx 點樣?
我可以話比你知, 佢升小一絕對冇問題! 放心.
佢係怕羞的人, 好多小朋友都係. 唔駛擔心.
想問多d個女係學校的野. 出邊有人等
我已經準時, 見完好似冇見.
之前謝老師會講多d, 而另外x老師連個女個名都想了很久

原帖由 Smilesun 於 10-2-18 22:01 發表
點解咁講?

K3媽媽你們好禮賢收了我囡囡讀2010K1,女兒對外人好怕羞,但性格是活潑開朗,很喜歡向媽媽發問。我希望囡囡將來入讀的幼稚園能幫助小朋友充滿自信心,勇於發問及敢於表達自己。請問你們覺得禮賢在這方面做得好嗎?

真係個個老師都唔同, 不過好似後生d的會幫得手係這方面.
原帖由 spysiub 於 10-3-16 10:20 發表
K3媽媽你們好,禮賢收了我囡囡讀2010年K1,女兒對外人好怕羞,但性格是活潑開朗,很喜歡向”媽媽”發問。我希望囡囡將來入讀的幼稚園能幫助小朋友充滿自信心,勇於發問及敢於表達自己。請問你們覺得禮賢在這方面做得好嗎? ...

Tpmak多謝妳的意見,我記得去年妳都有給我雋匯幼兒學校的意見,不過最後都是讀了另一間最近屋企的幼兒園。講番禮賢,隨了老師以外,就學校的教學方法,妳覺得他們著重培養小朋友的自信心嗎?因為BB也考到浸會大學附屬幼稚園,而看BK媽媽的意見好象浸幼在這方面做得頗出色,但浸幼也有其他不足的地方,所以現在還未能選定。

原帖由 tpmak 於 10-4-8 18:37 發表
真係個個老師都唔同, 不過好似後生d的會幫得手係這方面.

spysiub
唔好客氣, 我知都係好唔多, 不過如果講話build up 自信,
好似係禮賢唔係主打, 反而overall, 都係品德, 無論學校, 學生, 家長都比我好純樸的感覺, 這點亦係我喜歡的.

都有d表演, 不過都係要看看你的子女&家長是否與學校有配合的情況,
d同學仔的家長係學校義務做多野, 自己與校熟悉d, 好似機會比較多d.
主動些自然機會多d, 我自己沒有太大空間為學校做野, 對住其他家長都係客客氣氣, 比較生疏.

禮賢係好學校, 不過重品, 不重學識競賽, 所以係其他人心目中, 中文深d, 但數學&英文就普通.

看看你將來要for 考小一, interview, 要名校, 就可能要選d commercial st. cath, x …….

原帖由 spysiub 於 10-4-9 14:07 發表
Tpmak多謝妳的意見,我記得去年妳都有給我雋匯幼兒學校的意見,不過最後都是讀了另一間最近屋企的幼兒園。講番禮賢,隨了老師以外,就學校的教學方法,妳覺得他們著重培養小朋友的自信心嗎?因為BB也考到浸會大學附屬幼稚園,而看B ...

Tpmak 很多謝妳的分享,我們剛收到第二次交款通知,如無意外我們都已選定禮賢。今年幼稚園實在競爭激烈,能考到禮賢已很感恩。

原帖由 tpmak 於 10-4-21 12:54 發表
spysiub
唔好客氣, 我知都係好唔多, 不過如果講話build up 自信,
好似係禮賢唔係主打, 反而overall, 都係品德, 無論學校, 學生, 家長都比我好純樸的感覺, 這點亦係我喜歡的.

都有d表演, 不過都係要看看你的子女& ...

spysiub
我個細仔下年會讀k1,佢讀下午你呢?
有機會下年可以傾下計...

Hello smilesun
我囡囡am 班,其實我們都是禮賢會會友,囡囡已返了教會的主日學一年,所以我逢星期日都在教會/學校度過。希望有機會見到妳傾下計

原帖由 Smilesun 於 10-5-11 14:18 發表
spysiub
我個細仔下年會讀k1,佢讀下午你呢?
有機會下年可以傾下計...
‹ 上一主題|下一主題