用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 09-10 K3 一齊傾
go

09-10 K3 一齊傾 [複製鏈接]

最後一年啦...多d上來分享...
   0    0    0    0

hello! My son is studying in Upper Faith (PM). The form-teachers are Ms.Wong, Ms.Tong and Ms.Cheng. He's very happy studying in KRS.

我囡囡讀高愛,前幾日寫[高愛]真係好難寫呀...不過呢個星期佢又寫得唔錯

佢都好鐘意禮賢架...佢叫悅晴 Janna

我囡囡係凱蕎,高望班
好快揀小一啦! 你地有心水學校嗎?

原帖由 Smilesun 於 09-9-8 12:37 PM 發表
我囡囡讀高愛,前幾日寫[高愛]真係好難寫呀...不過呢個星期佢又寫得唔錯

佢都好鐘意禮賢架...佢叫悅晴 Janna

回覆 1# suetlam 的文章

Hi!我個女係芷嫣,高勇.

凱蕎媽...

我好辛苦呀...同事們都為女兒選名校,做好靚profile,而我呢一直幫晴晴報的興趣班真係只培養興趣,又無cert.又無幫佢報名比賽,晴晴的學校報告又唔係真係好靚...攪到呢排好唔開心,怪自己無為佢做好準備...

Smilesun,

可能我都冇唸住幫凱蕎選名校,所以唔係好有壓力。凱蕎 一樣都係冇證書,冇參加比賽......
我地會嘗試先選擇津小,今個月尾就交表啦,都未有最後決定,凱蕎去到既學校會影响細佬將來既幸福......
總之,選校大前提都係以凱蕎有個愉快的童年為依歸,
我們一起努力吧!

原帖由 Smilesun 於 09-9-9 01:52 PM 發表
凱蕎媽...

我好辛苦呀...同事們都為女兒選名校,做好靚profile,而我呢一直幫晴晴報的興趣班真係只培養興趣,又無cert.又無幫佢報名比賽,晴晴的學校報告又唔係真係好靚...攪到呢排好唔開心,怪自己無為佢做好準備... ...

其實我都唔係心水果D名校,最後就讀到禮賢...不過見到人地做咁多野,自己又無做...

明白!
咁你都係想晴晴開心d啫!你都冇做錯
總之佢地讀書真係慢慢長路!活到老,學到老!
如果佢地唔鐘意返學,就大件事啦!

原帖由 Smilesun 於 09-9-14 02:48 PM 發表
其實我都唔係心水果D名校,最後就讀到禮賢...不過見到人地做咁多野,自己又無做...

但你有無諗過如果俾佢讀一間happy school,然後當佢升上中學的時候就會完全唔同晒...要用返傳統的教學模式時,更難適應...建立一個習慣容易,但改變就好難了...

呢個亦係我係教學上的困難, 部份初中的同學來自活動教學的學校,而我要教的課程未必都有活動,而時間亦不足以每一課堂都去探究...好多同學都會覺得悶,因為佢地認為有趣是活動,而不是知識的奧妙...我已經好似做show咁...

當今做老師真的不易為呢?
加油呀!

原帖由 Smilesun 於 09-9-16 10:57 AM 發表
但你有無諗過如果俾佢讀一間happy school,然後當佢升上中學的時候就會完全唔同晒...要用返傳統的教學模式時,更難適應...建立一個習慣容易,但改變就好難了...

呢個亦係我係教學上的困難, 部份初中的同學來自活動教學 ...

hello, 咁遲入係度報到, 我個女係高愛班. 大家好.

你唔好咁想, 我都係用學校d行貨cert, 我想最緊要係interview, 我想你個女兒一定是快樂的小女孩, 這一點, 真的去interview, 佢會來的好自然去應付, 別人見到開心的小女孩都會受感染的.

做好老師真係唔易, 所以我地好尊敬你la!

原帖由 Smilesun 於 09-9-16 10:57 發表

呢個亦係我係教學上的困難, 部份初中的同學來自活動教學 ...

原帖由 mattjon 於 09-9-9 11:00 發表
Hi!我個女係芷嫣,高勇.

hello,
芷嫣mami! 我係施施mama!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大家做了燈籠未呀...

我星期六先發現唔知點解晴晴無了朗讀個張cert....我明明記得我交了,但老師話晴晴無交...

晴晴太活潑啦...我估waiting time佢已經盡出洋相...

前果排我同多d其他媽咪傾計,佢地無咁緊張,咁我都無咁緊張啦...

原帖由 tpmak 於 09-9-21 14:33 發表
hello, 咁遲入係度報到, 我個女係高愛班. 大家好.

你唔好咁想, 我都係用學校d行貨cert, 我想最緊要係interview, 我想你個女兒一定是快樂的小女孩, 這一點, 真的去interview, 佢會來的好自然去應付, 別人見到開心的 ...

終於係昨天攪完, 雖然外形真係麻麻, 不過係我, 老公, 小女一齊做, 好有意思.
原帖由 Smilesun 於 09-9-23 13:12 發表
大家做了燈籠未呀...

學校張cert 係好普通. 我想對interview作用不.
原帖由 Smilesun 於 09-9-23 13:23 發表
我星期六先發現唔知點解晴晴無了朗讀個張cert....我明明記得我交了,但老師話晴晴無交...

晴晴太活潑啦...我估waiting time佢已經盡出洋相...

前果排我同多d其他媽咪傾計,佢地無咁緊張,咁我都無咁緊張啦...

...

Visit to fire station cancelled, quite disappointed!

係呀...不過晴晴好攪笑...
我話:無得去消防局,會唔會唔開心呀...
晴晴: 唔係無得去,係遲D先去...所以唔駛唔開心架...

學足老師講野...

另外,李老師打了電話來傾晴晴在校的情況,都同我估計的一樣...

咁好, 老師主動打電話比你
原帖由 Smilesun 於 09-9-28 12:27 發表
係呀...不過晴晴好攪笑...
我話:無得去消防局,會唔會唔開心呀...
晴晴: 唔係無得去,係遲D先去...所以唔駛唔開心架...

學足老師講野...

另外,李老師打了電話來傾晴晴在校的情況,都同我估計的一樣... ...
‹ 上一主題|下一主題