用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有學校今天打電話比我呀!佢話收我女兒呀 ...
go

有學校今天打電話比我呀!佢話收我女兒呀 [複製鏈接]

何官今天打電話比我呀!佢話收我女兒呀,但係女兒俉大想轉校,點算? 這間學校比女兒現讀的學校banding好很多的,現在很矛盾呀! 點揀!  部份書寫左名,不能退了,校服及體育服買了2套,交了數佰元雜費,損失約仟多元左右
值得轉嗎?
   0    0    0    0

何官今天打電話比我呀!佢話收我女兒呀,但係女兒俉大想轉校,點算? 這間學校比女兒現讀的學校banding好很多的,現在很矛盾呀! 點揀!  部份書寫左名,不能退了,校服及體育服買了2套,交了數佰元雜費,損失約仟多元左右
值得 ...

失咗千幾元,得間好學校, 讀6年噃!

損失仟幾蚊未當食餐飯囉!  難得有間心儀學校嗎!

agree

change asap

原帖由 judy 於 09-9-3 11:48 發表

失咗千幾元,得間好學校, 讀6年噃!

如果係何官,值得。

幾千蚊換間好學校, 好值得.

校服同書可以試下係網上放左佢.

依家讀緊邊間?

我個女依家讀中中我等緊一間英文中學學校打電話給我,依家無學位但已知下學期有兩位會退學,叫我個女給第一
次成績比學校會考慮收佢.依家我只買左上學期既書我覺得無所謂,但我們兩公婆又擔心中途轉驚佢追得好辛苦,
全中文變全英文.

一路讀上去都係用英文
遲早都要適應
不如早點轉

原帖由 hhmum 於 09-9-3 23:15 發表
我個女依家讀中中我等緊一間英文中學學校打電話給我,依家無學位但已知下學期有兩位會退學,叫我個女給第一
次成績比學校會考慮收佢.依家我只買左上學期既書我覺得無所謂,但我們兩公婆又擔心中途轉驚佢追得好辛苦,
全 ...

Hi Annie ,

我想問吓你囡囡係幾去叩門 ? 我囝囝派左入第二志願 , 因沒有7/7 即時叩第一志願門, 之後好後悔 ,現在我好想幫囝囝試吓再叩門 , 試吓有無機會........

依家閞咗學冇耐都冇咩教.點會追唔到.
不如你考慮下你女英中應付到就ok.

原帖由 hhmum 於 09-9-3 23:15 發表
全 ...
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

為何不7/7馬上叩門,唔得都唔駛後悔嘛....
再唔係做後補都好呀.

原帖由 fion128 於 09-9-4 00:53 發表
Hi Annie ,

我想問吓你囡囡係幾去叩門 ? 我囝囝派左入第二志願 , 因沒有7/7 即時叩第一志願門, 之後好後悔 ,現在我好想幫囝囝試吓再叩門 , 試吓有無機會不........ ...
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

原帖由 dder 於 09-9-4 20:26 發表
依家閞咗學冇耐都冇咩教.點會追唔到.
不如你考慮下你女英中應付到就ok.

可能下學期先收,唔係依家.

原帖由 khmama 於 09-9-3 21:45 發表
依家讀緊邊間?

德貞

回覆 1# nywing 的文章

謝謝大家的意見及幫忙,
女兒經過我們分析後及自己的認真考慮後,最後她自願轉校, 昨天已經辦妥轉校手續了,她也很開心一起去購買新校服及課本了..........
我希望小女有一個好的開始,快樂的中學生活,步進美好的將來

回覆 6# fion128 的文章

Fion128
我囡囡是放榜後立即叩何官門的,並且在7月9日參加了面試,但是並不是全部可以面試的,百多人中選50個左右面試,再選5個正選,18個後補生,小女慶幸被選為後補生,最後得償所願了

回覆 11# G-Ma 的文章

校服可以退回2套,課本只有2本不能退,
打算上網放左去,因為已經寫名了, 真的好彩,減少損失

回覆 14# nywing 的文章

謝謝大家的意見及幫忙,
女兒經過我們分析後及自己的認真考慮後,最後她自願轉校, 昨天已經辦妥轉校手續了,她也很開心一起去購買新校服及課本了..........
我希望小女有一個好的開始,快樂的中學生活,步進美好的將來

Annie ,

謝謝你的回覆 . 同埋係度"公"喜你如願以償 .

原帖由 AnnieMak 於 09-9-5 11:58 AM 發表
Fion128
我囡囡是放榜後立即叩何官門的,並且在7月9日參加了面試,但是並不是全部可以面試的,百多人中選50個左右面試,再選5個正選,18個後補生,小女慶幸被選為後補生,最後得償所願了 ...
‹ 上一主題|下一主題