用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2010-11年K2良善班 (2009-10年 K1喜樂班)
樓主: kerrykevin
go

2010-11年K2良善班 (2009-10年 K1喜樂班) [複製鏈接]

天諾都無話唔好圈喎, 不過佢都好少同我講學校野...... 等佢傳話就蚊瞓啦!!

做義工我都仲念近, 想幫手包禮物, 不過仲未落實報名~~

你地知唔知K1會唔會有親子旅行架?? 我見K3 十月有得去玩.....!!

又原來呢間學校無中秋節聚會, 阿仔上年的N班學校, 有攪中秋晚會, 雖然節目唔係特別, 但想多點機會認識囝囝的同學!!

今日打俾老師問下個仔最近返學返成點...

原來朗朗坐天諾隔離...老師話佢地比較friend d...所以會一齊o係課室跑跑跑...

老師話遲d會派本兒歌集...到時就知道到底朗朗唱d歌岩唔岩...依家佢有時唱d歌我都聽唔明佢d bb話...又冇歌詞幫佢 tune 番正d音...

原帖由 coco_hui 於 09-9-21 07:28 PM 發表
今日打俾老師問下個仔最近返學返成點...

原來朗朗坐天諾隔離...老師話佢地比較friend d...所以會一齊o係課室跑跑跑...

老師話遲d會派本兒歌集...到時就知道到底朗朗唱d歌岩唔岩...依家佢有時唱d歌我都聽唔明佢d bb ...

天諾去到邊都鍾意跑跑跑.... 叫唔停的!! 原來仲攪到朗朗都一齊跑.....!!

原帖由 kerrykevin 於 09-9-22 11:49 發表

天諾去到邊都鍾意跑跑跑.... 叫唔停的!! 原來仲攪到朗朗都一齊跑.....!!

我個仔都好鍾意跑跑跑...佢會叫人"come on, baby" 叫人同佢一齊跑跑跑...有人同佢一齊跑...簡直岩晒佢...不過老師就慘喇...有排教...

原帖由 coco_hui 於 09-9-22 01:02 PM 發表

我個仔都好鍾意跑跑跑...佢會叫人"come on, baby" 叫人同佢一齊跑跑跑...有人同佢一齊跑...簡直岩晒佢...不過老師就慘喇...有排教...

咁攪笑 "come on, baby"

好彩佢唔係同我個囡講啫!

原帖由 MN12 於 09-9-23 02:10 發表
好彩佢唔係同我個囡講啫!

哈哈...可能都會...佢唔理男女老幼都會講...可能我地平時咁叫佢叫得多...

我都希望學校攪k1旅行,最好可以家長陪,大家到時可以相認嘛!

我估無中秋活動(除咗下星期食月餅外),我見其他學校上星期已叫小朋友做環保燈籠,但我至今仍未收到任何通知要做燈籠或有中秋晚會活動!

我見同一座樓嘅高班同學有做燈籠交.我都想有中秋晚會,應該都幾好玩!

哈哈.我無揀服裝製作/加工.因我d針子好麻麻!驚到時handle唔到,但有揀道具製作.唔知真係到時要做d咩!同埋故事媽媽lor.我晚晚都要講故事比嘉倫聽.佢先訓.講到我口水乾

原帖由 MN12 於 09-9-23 08:42 發表
我都希望學校攪k1旅行,最好可以家長陪,大家到時可以相認嘛!

我估無中秋活動(除咗下星期食月餅外),我見其他學校上星期已叫小朋友做環保燈籠,但我至今仍未收到任何通知要做燈籠或有中秋晚會活動! ...

原帖由 MN12 於 09-9-23 08:42 AM 發表

我估無中秋活動(除咗下星期食月餅外),我見其他學校上星期已叫小朋友做環保燈籠,但我至今仍未收到任何通知要做燈籠或有中秋晚會活動! ...

係啦, 要同學校返影下先!! 雖然係教會學校, 但係中秋節只係一個中國節日, 就好似端午節咁, 又無宗教沖特, 竟然食得月餅, 點解唔攪攪小晚會呢?

係呢, 中節係地會點過呀? 唸返自己細個時, 中節節雖然無長假期, 但係都好開心架!!

原帖由 新在職媽媽 於 09-9-23 11:46 AM 發表
我見同一座樓嘅高班同學有做燈籠交.我都想有中秋晚會,應該都幾好玩!

哈哈.我無揀服裝製作/加工.因我d針子好麻麻!驚到時handle唔到,但有揀道具製作.唔知真係到時要做d咩!同埋故事媽媽lor.我晚晚都要講故事比嘉倫聽. ...

嘉倫媽, 你全職照顧嘉倫架? 做故事媽媽唔係返學時間講咩?

我對孖女都要我講故事, 有時一講便4-5個故事, non-stop! 但我有時會叫佢地自己作故事給我聽, 輪流一人一個(當然自己都有份參與), 比創作空間佢地, 講完會拍手以示鼓勵, 佢地會say "多謝讚賞"(以前學校教既禮貌應對)

原帖由 MN12 於 09-9-23 13:20 發表
我對孖女都要我講故事, 有時一講便4-5個故事, non-stop! 但我有時會叫佢地自己作故事給我聽, 輪流一人一個(當然自己都有份參與), 比創作空間佢地, 講完會拍手以示鼓勵, 佢地會say "多謝讚賞"(以前學校教既禮貌應對) ...

朗朗都好鍾意聽故事...我地講既故事佢聽一次都好記得...通常我地講到中途會問佢跟住點...等佢講一部份...不過唔知點解學校聽既故事佢一個都唔記得...講唔番俾我聽既...

係呀天諾媽.我e家全職湊嘉倫同佢妹妹呀.生嘉倫時我都仲有返工,後來生咗妹妹就無做lu..

係呢.天諾媽你係咪03年結婚架.(偷睇你blog見到 ) 真係好橋.我同嘉倫爸都係03年結婚.06年就生咗嘉倫仔啦.我諗我地應該差不多大!

原帖由 kerrykevin 於 09-9-23 13:19 發表

嘉倫媽, 你全職照顧嘉倫架? 做故事媽媽唔係返學時間講咩?

"不過唔知點解學校聽既故事佢一個都唔記得...講唔番俾我聽既" - 阿囡都唔會講學校既故事俾我聽, 唱什麼歌都唔會講, 叫佢唱就話唔識唱, 但佢地會突然間唱出來!

kerrykevin,

我地屋苑係今個星期六會有晚會, 有攤位遊戲,手工示範..., 我唸住帶佢地落去玩, 大家揍熱鬧嘛!

原帖由 MN12 於 09-9-24 13:40 發表
"不過唔知點解學校聽既故事佢一個都唔記得...講唔番俾我聽既" - 阿囡都唔會講學校既故事俾我聽, 唱什麼歌都唔會講, 叫佢唱就話唔識唱, 但佢地會突然間唱出來! ...

我個仔都係呀...成日話唔記得D歌點唱...有次俾我聽到佢玩緊既時候唱...我用粒糖引佢唱晒俾我聽...拍埋VIDEO...原來識唱好多歌喇...不過首ANNIE APPLE SONG, 除左ANNIE APPLE 之外, 其他字我真係聽唔到佢唱咩...

其實夏天同冬天既運動服,係唔係冇分男女仔既顏色?
我見依家有男孩子著紅色運動服既?

同埋依家訂既校服,係唔係應該包埋校褸架喇?

原帖由 新在職媽媽 於 09-9-24 10:44 AM 發表
係呀天諾媽.我e家全職湊嘉倫同佢妹妹呀.生嘉倫時我都仲有返工,後來生咗妹妹就無做lu..

係呢.天諾媽你係咪03年結婚架.(偷睇你blog見到 ) 真係好橋.我同嘉倫爸都係03年結婚.06年就生咗嘉倫仔啦.我諗我地應該 ...

嘉倫媽, 你可以全識照顧小朋友, 真係好啦!

其實我07年中(無做野)至08年尾(早上parttime)都有機會自己照顧囝囝, 不過今年3月搵番full time, 所以天諾而家由嫲嫲及工人照顧!!

而家唸番當時自己照顧阿仔, 雖然見多d會激氣d, 但係真係好開心呀!!

原來你都係03年結婚呀, 或者係好細個結婚呢,  我好老架啦

原帖由 MN12 於 09-9-24 01:40 PM 發表
"不過唔知點解學校聽既故事佢一個都唔記得...講唔番俾我聽既" - 阿囡都唔會講學校既故事俾我聽, 唱什麼歌都唔會講, 叫佢唱就話唔識唱, 但佢地會突然間唱出來! ...

係啦, 天諾N斑時, 都時不時同我諗童謠或唱歌, 而家呢間學校, 佢都仲未記得, 叫佢唱都唔識唱!! 不過尋晚佢好似唱 "生日歌" 即時叫佢唱多次已經唔肯唱啦!!
‹ 上一主題|下一主題