用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2010-11年K2良善班 (2009-10年 K1喜樂班)
樓主: kerrykevin
go

2010-11年K2良善班 (2009-10年 K1喜樂班) [複製鏈接]

原帖由 MN12 於 09-9-16 01:46 PM 發表
我想問你地1/9老師有無打電話俾你地講番囝囝/囡囡係學校情況呀?

當日好似係黃老師打俾我話囡囡同另外一個同學仔有少許爭執,好似係食完茶點,同事仔想攞靖靖既餐具(我估佢想幫手tidy up),但靖靖以為有人搶佢野,所以哭 ...

靖媽......  我估應該係我阿仔呀...... 真係唔好意思!!
當日應該係9月2日, 因為我都收到黃老師電話, 聽到時嚇史我......

我估靖靖應該係坐囝囝隔離, 因為我睇番d相, 囝囝身邊的小女孩有點似靖靖 ( 佢當時畫畫中), 我想問, 遊戲日, 靖靖的膠片係未畫蝴蝶呀?

靖媽,
靖靖今日有冇返學呀? 我個仔話咩"晶晶今日冇返學" , 我睇佢成班既人名表都冇一個叫晶晶, 唔知佢係唔係講靖靖呢...

嘉倫媽,
我個仔有得玩就男女都冇所謂架,不過佢最鐘意玩車,所以可能女仔唔鍾意玩,就同男仔玩...

我個仔11月出世,果時好多學校都話到夠2歲先APPLY,再睇有冇位先決定收唔收...最後決定唔讀喇...間唔中上下PLAYGROUP 算...不過後來有BB都同唔到佢上PLAYGROUP喇, 搞到佢岩岩返學成日喊, 老師一定打電話俾我啦, 佢9月2日喊到嘔呀, 喊左半堂, 9月3日喊左成堂, 9月4日又喊半堂...搞到我好擔心...好彩9月7日喊一陣冇事...9月8日開始冇喊喇...仲肯食茶點,唱歌同去遊樂場玩車...總算安心...黎緊只係希望佢唔好太百厭蝦D同學仔...

kerrykelvin,

原來你囝囝坐係靖靖隔離, 佢塊膠片係butterfly呀,當日係爸爸陪佢, 我就陪細孖!

我都唔好意思, 阿囡好易喊,唔知有無嚇親你囝囝呢!

coco_hui,

靖靖今日有返學喎, 可能佢講緊第二個! 唔好太擔心啦, 佢兩姊妹初時返n1又係喊到死, 因為以前返playgroup有父母陪, 一下子無父母陪佢地上堂, 真係需要時間適應, 小朋友有得玩好快就無事, 開開心心上學去!

原帖由 coco_hui 於 09-9-16 09:02 PM 發表
靖媽,
靖靖今日有冇返學呀? 我個仔話咩"晶晶今日冇返學" , 我睇佢成班既人名表都冇一個叫晶晶, 唔知佢係唔係講靖靖呢...

嘉倫媽,
我個仔有得玩就男女都冇所謂架,不過佢最鐘意玩車,所以可能女仔唔鍾意玩,就同男仔玩 ...

啟朗媽媽,
真係唔洗擔心呀, 小朋友識到朋友, 又有得玩就ok架啦!! 而且你囝囝都未足三歲, 算叻啦!

我阿仔一歲半時, 我已經好恨心要佢自己返playgroup, 點知佢兩歲三個月入N班, 都未又係喊左成個星期!!

原帖由 MN12 於 09-9-17 01:47 AM 發表
kerrykelvin,

原來你囝囝坐係靖靖隔離, 佢塊膠片係butterfly呀,當日係爸爸陪佢, 我就陪細孖!

我都唔好意思, 阿囡好易喊,唔知有無嚇親你囝囝呢!

靖靖媽媽, 靖靖應該唔會嚇親天諮啦, 因為佢同我朋友d仔女玩時, 時不時都會你又喊下, 我又喊下咁!!

係呢, 星期三學校的功課, 叫小朋友選擇最喜歡的學校活動, 我開頭以為囝囝會選 "玩遊戲", 點知佢選舉 "唱遊堂", 真係估佢唔到!!

你地小朋友選擇咩野呀?

我去到份工課已經做左lu...我見佢油左玩玩具...都唔知係唔係佢自己揀既...

原帖由 coco_hui 於 09-9-17 01:15 PM 發表
我去到份工課已經做左lu...我見佢油左玩玩具...都唔知係唔係佢自己揀既...

哦?? 你意思係, 你返到屋企, 功課已經做完啦?

我兩個女係成幅圖塗上顏色, 佢地太多心啦, 真係俾佢地激死!

下星期五學校開生日會, 記得著便服返學喎! 兩姊妹好期待呢!

原帖由 MN12 於 09-9-17 01:30 PM 發表
下星期五學校開生日會, 記得著便服返學喎! 兩姊妹好期待呢!

係咩? 好彩你提下, 我都唔知tim..... 等明天派回手冊睇睇先!!

哈哈~~ 天諾填色填完個唱遊, 本來仲想填食茶點, 不過我唔知呢間學校D功課嚴唔嚴, 所以我唔俾佢再填其他 hehehe~~

原帖由 kerrykevin 於 09-9-17 13:25 發表

哦?? 你意思係, 你返到屋企, 功課已經做完啦?

係呀,有人同佢做左功課lu...所以都唔知係唔係佢自己揀

原帖由 kerrykevin 於 09-9-17 18:06 發表

係咩? 好彩你提下, 我都唔知tim..... 等明天派回手冊睇睇先!!

哈哈~~ 天諾填色填完個唱遊, 本來仲想填食茶點, 不過我唔知呢間學校D功課嚴唔嚴, 所以我唔俾佢再填其他 hehehe~~ ...

除左著便服, 記得要掛名牌同埋唔好著涼鞋...
好似如果你係果個月生日既話,可以買少少野食返去同小朋友分享,不過就唔係compulsory...唔係好記我,要睇返D通告先...

唔知道唔係生日既小朋友, 可否帶小食(如曲奇餅)給其他小朋友分享呢?

原帖由 MN12 於 09-9-17 10:14 PM 發表
唔知道唔係生日既小朋友, 可否帶小食(如曲奇餅)給其他小朋友分享呢?

我估應該得啦, 不過我念都要通知學校, 因為佢地要準備食物份量!

原帖由 MN12 於 09-9-17 22:14 發表

我都覺得可以既...或者打去問下老師先...

我想問下,今日咪有份功課係圈班主任同英文老師既...你地既小朋友有冇話老師叫唔好圈英文老師住呀??

唔知點解我個仔話老師叫唔好圈住...我見佢又認得 Mr. Darrryl 架喎...應該唔係因為唔識就話唔圈...奇奇怪怪咁...

"你地既小朋友有冇話老師叫唔好圈英文老師住呀?? - 阿女無講喎! 佢都認得Mr. Darryl, 所以我照俾佢圈囉!

嘉倫都無講喎.照圈呀!

係呢.你地有無做家長義工呢?

新在職媽媽,

我同老公都有報義工呀, 想多些參與囡囡學校工作!

我報了教具/教材製作及畢業禮服裝製作/加工, 而老公報了拍攝/攝影!

今年唔考慮做義工喇...個女得幾個月大...自己野都未夠時間做呀...等佢大D先...
‹ 上一主題|下一主題