用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2010-11年K2良善班 (2009-10年 K1喜樂班)
go

2010-11年K2良善班 (2009-10年 K1喜樂班) [複製鏈接]

終於開學啦~~

大家喜樂班的家長們, 不論上下午班, 有時間都入黎傾下呀!!

0    0    0    0

大家小朋友返學返成點呀?

我好開心呀, 囝囝搭校車無喊, 學校黃老師又話囝囝係學校無喊, 我安樂晒呀!!

我大孖係喜樂班小羊組,佢搭校車都好開心,返學都無喊,可能之前返了成年nursery,所以都適應到學校生活!多多指教!

Oh,

你大孖係上午班or下午班架?因為我囝囝都係小羊組架喎.哈哈!

原帖由 MN12 於 09-9-8 21:34 發表
我大孖係喜樂班小羊組,佢搭校車都好開心,返學都無喊,可能之前返了成年nursery,所以都適應到學校生活!多多指教!

新在職媽媽,

佢係上午班!

原帖由 MN12 於 09-9-8 09:34 PM 發表

Hello MN12:
新生遊戲日你係坐我後面的, 因為你識坐係我前面的小女孩, 後來你細孖過左對面和平班, 所以我記得你!

史火啦, 點解你知你大孖係小羊組?? 係邊到睇到架??

仲有呢, 你對囡囡返屋企有無同你講番學校的事, 我呢幾日, 問我囝囝學校的事, 問來問去佢都唔講......!

kerrykelvin,

你好呀! 被你點相o添! 新生遊戲日因為校車遲到, 所以我地成9:15先至返到學校, 一入到大堂見位就坐, 原來有分和平班及喜樂班, 因為我地要求學校將佢地分班, 所以即刻拿拿林走過去對面和平班, 真係好瘀呢!

其實係星期六家長日當日,參觀班房時貼有小朋友張照片既枱有寫架, 我囡囡話天諾都係小羊組,唔知佢有無講錯呢! 你試下問佢呀, 除了小羊組,還有小兔組,小象組,小熊組(哈!我個囡話我知, 唔知係唔係真呢?!)

我囡囡都好少講學校事給我知, 剩係知佢地茶點食餅乾囉! 真係俾佢地激死!

hello, 兩位媽咪,咁啱ge,唔通我地全部都係小羊家長,因為囝囝之前病咗,所以新生遊戲日同9月1日佢都無返,好彩第一週都係適應週咋.

我囝囝每日都會話我知佢食咩茶點,唔知係咪真.以我所知,e星期茶點係:
mon: 提子包仔+清水
tue:餅乾+柯華田
wed:旦撻+清水
thu:餅乾+利賓納

fri:青提子+清水,仲有獎咗一包棉花糖,

佢星期三返來後有小小肚柯,唔知係咪食咗旦撻呢,你地有無事呢? 仲有我問佢有無朋友仔,佢話有,但就唔知人地個名,只係話同一個隻手有粒墨ge男仔係好朋友,哈哈,比佢笑死!

我見佢每日放學返來都好開心,佢又話佢中意鄭老師,因為佢講故事好好聽! 我都好放心 !!

e輪又有好多小朋友病,大家要小心d呀!

新在職媽咪,

阿囡話3個人分享食一個蛋撻, 大孖好似無事喎! 我囡囡叫曾博靖, 你個小朋友呢?

呢排d病真係好犀利, 大家take care!

原帖由 MN12 於 09-9-11 09:04 PM 發表

你好呀! 被你點相o添! 新生遊戲日因為校車遲到, 所以我地成9:15先至返到學校, 一入到大堂見位就坐, 原來有分和平班及喜樂班, 因為我地要求學校將佢地分班, 所以即刻拿拿林走過去對面和平班, 真係好瘀 ...

哇~~我當日校車八點半到左啦, 好彩出面有圖書睇, 真係悶史我地呀!!

坐錯位都唔係好瘀呀, 天諾當日去完廁所就開始扭計, 係咁要坐和平班的座位, 攪到老師問我佢平時係未都係咁扭計..... 真係失禮!!

係咩?? 原來枱上有寫邊組!? haha!! 希望阿仔唔好好似我咁大頭蝦啦!! 你大孖都好叻呀, 咁快知道天諾係邊個, hehehe~~~ 你有時間同我問下你囡囡, 天諾係課室有無倒蛋!!

係呢, 你大孖咩名呀? 等我問下阿仔記唔記得先!!

原帖由 新在職媽媽 於 09-9-12 03:18 PM 發表
hello, 兩位媽咪,咁啱ge,唔通我地全部都係小羊家長,因為囝囝之前病咗,所以新生遊戲日同9月1日佢都無返,好彩第一週都係適應週咋.

我囝囝每日都會話我知佢食咩茶點,唔知係咪真.以我所知,e星期茶點係:
mon: 提子包仔+ ...

食提子包仔+清水當日, 放學後老師打俾我, 話天諾等校車時嘔, 嚇史我..... 老師仲問我天諾早上係屋企有無事, 但係不論早上定下午定晚上, 阿仔係屋企乜事都無....!!

係呢, 唔知係囝囝係未座天諾隔離呢, 因為新生日, 天諾隔離位的小朋友無返學呀!!

hello,
我個仔都係小羊組架...
叫王啟朗...
你地全部搭校車...
唔怪之得我接送個仔果幾次我都見得佢一個人坐啦...

你地有冇叫d仔女唱太陽伯伯俾你地聽呀???好得意...

coco_hui,

你仔仔又係小羊組!

兩個女都有唱俾我聽, 歌詞大致係:
太陽佰佰, 太陽佰佰, 你去咗邊? 你去咗邊?
快d快d出黎!快d快d出黎! 照著我! 照著你!

原帖由 MN12 於 09-9-15 01:20 PM 發表
coco_hui,

你仔仔又係小羊組!

兩個女都有唱俾我聽, 歌詞大致係:
太陽佰佰, 太陽佰佰, 你去咗邊? 你去咗邊?
快d快d出黎!快d快d出黎! 照著我! 照著你!

博靖媽媽, 我今朝同囝囝提 "博靖" 時, 佢即刻答我 " 博靖?? 佢係邊呀??"  haha~~ 都好, 原來阿仔都記得同學仔~~

太陽伯伯呢首歌, 佢上年N班時已經學左啦, 不過佢地好似仲有首 Goodbye song, 我叫阿仔唱, 佢似是而非咁歌 "goodbye teacher, goodbye teacher..." 都唔知真的假!!

原帖由 kerrykevin 於 09-9-15 14:13 發表

博靖媽媽, 我今朝問同囝囝講 "博靖" 時, 佢即刻答我 " 博靖?? 佢係邊呀??"  haha~~ 都好, 原來阿仔都記得同學仔~~

太陽伯伯呢首歌, 佢上年N班時已經學左啦, 不過佢地好似仲有首 Goodbye song, 我叫阿仔唱, 佢似是 ...

佢地首Goodbye song 既音樂應該係同佢地首放學鐘聲歌一樣架...我個仔都係唱到咁上下...不過佢成日唱一兩句就唔肯唱...都唔知成首歌既歌詞係點...

你地都有俾仔女讀N1呀???邊間好???係唔係讀左N1易D適應K1呀???仲覺得有咩好處呀???

原帖由 coco_hui 於 09-9-15 09:56 PM 發表

佢地首Goodbye song 既音樂應該係同佢地首放學鐘聲歌一樣架...我個仔都係唱到咁上下...不過佢成日唱一兩句就唔肯唱...都唔知成首歌既歌詞係點...

你地都有俾仔女讀N1呀???邊間好???係唔係讀左N1易D適應K1呀???仲 ...

啟朗媽媽, 其實我上年只係是但搵間有N班的幼稚園阿仔謮, 唔多唔少會易點適應K1, 但當時的心態, 唔想阿仔係屋企成日睇電視, 而且嫲嫲對囝囝又千依百順, 所以返學好過!!

"唔想阿仔係屋企成日睇電視, 而且嫲嫲對囝囝又千依百順, 所以返學好過!!" --  極有同感! Yeah!

啟朗媽媽,
我都覺得返過n1會易適應d, 上年佢地都係返屋企樓下既啟思,貪佢夠方便,8點55分落樓都得!

靖媽:

我囝囝叫倫.哈哈,我問佢知唔知邊個靖靖,係咪相入面申脷果個,佢話唔係.係後面笑果個. 係咪呢? 佢話靖靖只係同女仔玩.所以無同佢玩喎.

天諾媽:

可能真係我地倫坐天諾隔離未定,我問佢相入面個小朋友係咪你個friend. 佢又唔出聲喎.哈哈.你問下天諾識唔識倫啦.

朗媽:
倫話識得朗朗喎.佢話佢係最中意同男仔玩ge.唔知又係咪真呢. 真係比佢笑死!

我想問你地1/9老師有無打電話俾你地講番囝囝/囡囡係學校情況呀?

當日好似係黃老師打俾我話囡囡同另外一個同學仔有少許爭執,好似係食完茶點,同事仔想攞靖靖既餐具(我估佢想幫手tidy up),但靖靖以為有人搶佢野,所以哭起來,期間可能有少許碰撞,老師問我佢有無事!

而細孖老師當日下午都有打電話俾我,佢話細孖係學校好乖,無扭計,食野都ok!(佢係屋企係超慢呢!) 但老師話佢唔算快也唔算慢啦!

新在職媽媽,

你囝囝講啱咗,伸脷係細孖,而後面係大孖靖靖呢! 原來佢係學校只係同女仔玩, 我真係唔知喎!

等我今晚問佢知唔知邊個係戴嘉倫先!
‹ 上一主題|下一主題