用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2010-11年K2良善班 (2009-10年 K1喜樂班)
樓主: kerrykevin
go

2010-11年K2良善班 (2009-10年 K1喜樂班) [複製鏈接]

請教各位媽咪,

請問每班有幾多個學生同教師? 1對10個嗎?謝謝!

Hi Babycam,

今年喜樂班開學時有29人, 2個班主任,大約1:15

開左學之後有冇調整我就唔知喇...

中秋節快樂呀!!

中秋節快樂!

上網search到佢地係學校"神愛我愛你"歌詞, 大致如下:

"神愛我愛你,造天空大地 ,造左許多樹木俾我地,又有香蕉樹、又有芒果樹、 仲有西瓜蕃茄滿田園,雀仔吱吱叫、兔仔蹦蹦跳、 仲有亞旺日日尾搖搖,願你多歡樂,願你多享受, 主恩豐豐富富到永遠。"

可以睇下呢個:
http://www.youtube.com/watch?v=LgL04yyuGqE&feature=related

原帖由 MN12 於 09-10-3 11:28 發表
上網search到佢地係學校"神愛我愛你"歌詞, 大致如下:

"神愛我愛你,造天空大地 ,造左許多樹木俾我地,又有香蕉樹、又有芒果樹、 仲有西瓜蕃茄滿田園,雀仔吱吱叫、兔仔蹦蹦跳、 仲有亞旺日日尾搖搖,願你多歡樂,願你多享受, 主 ...

哈...THANKS...我平時只係聽到朗朗唱呢幾句"又有香蕉樹、又有芒果樹、 仲有西瓜蕃茄滿田園"

係呢, 上星期學校未派番個月餅俾小朋友,
天諾一放學, 就成個食晒, 一粒餅碎都無流俾我睇下,
真係好失望, 好想睇下阿仔個餅係點樣 !!

今日佢有少少扭計唔返學, 可能因為上星期幾日假, 玩得太開心啦!!

原帖由 kerrykevin 於 09-10-5 15:03 發表
係呢, 上星期學校未派番個月餅俾小朋友,
天諾一放學, 就成個食晒, 一粒餅碎都無流俾我睇下,
真係好失望, 好想睇下阿仔個餅係點樣 !!

今日佢有少少扭計唔返學, 可能因為上星期幾日假, 玩得太開心啦!! ...

哈...我一早叫我奶奶等佢一派就幫我收起佢...等我影左相先好俾佢食...呢度可唔可以 POST 相架?得既話俾你睇下...我諗個個都差唔多樣架者...

原帖由 coco_hui 於 09-10-5 10:07 PM 發表

哈...我一早叫我奶奶等佢一派就幫我收起佢...等我影左相先好俾佢食...呢度可唔可以 POST 相架?得既話俾你睇下...我諗個個都差唔多樣架者...

呢到可以post相的, 不過好似要搵個地方upload左先, 再copy 條 link過黎咁..... 一係你send email 俾我呀, 我PM個email 俾你呀!

我兩個女相反,佢地要等我同爸爸返屋企先食,連平時照顧佢地既爺爺嫲嫲都無得食! 味道不大討好,我只係食咗少少, 爸爸食多d, 最多係佢地兩個, 大啖大啖咁食,好似好滋味, 可能係佢地辛苦既製成品啦!

你地有無報學校既課外活動呀? 我幫佢地報咗普通話, 不過時間就幾難夾, 要3:45 - 4:45!

原帖由 MN12 於 09-10-6 01:19 PM 發表
你地有無報學校既課外活動呀? 我幫佢地報咗普通話, 不過時間就幾難夾, 要3:45 - 4:45!

我就係見時間咁樣, 所以無報呀, 唔想到時工人姐姐 or 嫲嫲又帶佢返學校, 行去學校要成半個鐘呀, 好似好辛苦佢地咁!!

原帖由 kerrykevin 於 09-10-6 09:37 發表

呢到可以post相的, 不過好似要搵個地方upload左先, 再copy 條 link過黎咁..... 一係你send email 俾我呀, 我PM個email 俾你呀!

Send 左俾你, 你睇下收唔收到...

原帖由 MN12 於 09-10-6 13:19 發表

今期唔報住喇...我想佢再大d先學多d野...起碼要佢夠3歲先...

再埋果個時間佢要午睡...唔訓會好扭計...

唉! 我老公昨晚咋型, 話我好幫囡囡補course, 老師已經收咗張form, 都唔知點算?! 真係谷鬼氣想自己請半日假自己帶番佢地上course, 求人不如求己!

得好少位咋.要等抽籤,我都有報呀.都係8堂啫.預咗返學會忙d la.你地有無係出面報其他course?

原帖由 MN12 於 09-10-7 11:08 發表
唉! 我老公昨晚咋型, 話我好幫囡囡補course, 老師已經收咗張form, 都唔知點算?! 真係谷鬼氣想自己請半日假自己帶番佢地上course, 求人不如求己!

原帖由 coco_hui 於 09-10-6 09:00 PM 發表

Send 左俾你, 你睇下收唔收到...

收到呀, 唔該晒!!
睇起黎, 個餅樣幾ok喎!!

原帖由 MN12 於 09-10-7 11:08 AM 發表

吓? 老公咋型? 係未因為要嫲嫲幫手帶佢地返學校呀? 如果唔係, D阿爸照計唔會理呢D野架喎!?

我都想報出面d course,例如學phonics, 我知道學校而家教緊letterland, 佢地都好鐘意入面人物, 如annie apple & bouncy ben, 不過唔知邊間好? 你地有無心水呀?!

原帖由 新在職媽媽 於 09-10-7 11:49 AM 發表
你地有無係出面報其他course?

未呀, 不過打算搵D 跳舞 (勁舞) or 功夫班, 因天諾好 "活潑" , 晝晝, 彈琴呢D咁高貴的活動, 唔多岩阿仔的性格!

唉!! 不過阿仔而家先3歲, 都幾難搵!
‹ 上一主題|下一主題