用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才書院...好嗎?
go

優才書院...好嗎?

優才書院...好嗎? 請比d意見,
請問此校會唔會好多功課,是否要有好多親子活動, 因我與c6都要返工, 怕沒有好多時間同佢去d親子野,

請幫忙比d關於此校的意見,

另知1-3年班要去旺角讀, 4-5, 中1-中6系將軍澳, 請問系將軍澳的學校會唔會太小, 因為中,小一齊用d空間及一些教室.
[/quote]

原帖由 jjbe 於 09-9-1 13:21 發表
優才書院...好嗎? 請比d意見,

請問此校會唔會好多功課,是否要有好多親子活動, 因我與c6都要返工, 怕沒有好多時間同佢去d親子野,

- 優小功課唔多, 又有功課堂, 可以响學校完成部份功課, 返屋企做功課, 初小唔會超過一小時, 好多時30分鐘就攪掂喇
- 親子活動唔需要花好多時間, 通常一年幾次, 好似運動會, 花燈設計咁, 都係自願參加, 壓力唔大。

另知1-3年班要去旺角讀, 4-5, 中1-中6系將軍澳, 請問系將軍澳的學校會唔會太小, 因為中,小一齊用d空間及一些教室.

- 將軍澳係千禧校舍, 都幾大, 設備齊全; 優才係小班制, 學生人數好少, 每人所佔空間, 比一般學校多; 而且中學同小學活動時間唔同, 唔會逼埋一齊

中天英:
小朋友響優才讀書好開心好輕鬆我知道,我想問佢地既成績好嗎?程度算淺定深呢?讀書又開心又輕鬆真是可以攞到好成績?如果是真既就太好啦,但事實有冇咁理想呢?我真是好想知道.
我女出年都要選小一,優才都是我既心水之一.
THANKS!

優才程度不淺, 去開放日, d學生功課放曬係門口.
為小朋友選校要親力親為,好花時間.

有家長提過走國際路線型式小學, 重思考創意, 初小輕鬆, 起步會慢d.

原帖由 ggoo 於 09-9-4 10:13 發表
中天英:
小朋友響優才讀書好開心好輕鬆我知道,我想問佢地既成績好嗎?程度算淺定深呢?讀書又開心又輕鬆真是可以攞到好成績?如果是真既就太好啦,但事實有冇咁理想呢?我真是好想知道.
我女出年都要選小一,優才都是我既 ...

原帖由 ggoo 於 09-9-4 10:13 發表
中天英:
我女出年都要選小一,優才都是我既 ...

係呀, 的確可以讀得輕鬆又攞到好成績既; 以優才既格言, 就係喜悦與卓越並重。

優才功課、默書少, 讀書、考試壓力低你都知道, 咁會唔會犧牲左課程既深度黎換取呢?

你可以睇吓優小既課程編排, 就會知道:-
1) 數學快半級
2) English Grammer 快一級
3) 英文從小一就100%用英文教
4) 中文就從小二100%用普通話教
5) 從小二開始有科學實驗做
6) 從小四開始有中國歷史文化堂

整体而言, 優才會將12年教育分4個階段, 每階段有唔同既目標 :
a) 初小  -  培養良好學習習慣, , 打好中、英、數三科既基礎, 讓孩子鐘意返學
b) 高小  -  鞏固初小既學習, 加強英文學習, 讓孩子準備好升上英中
c)  初中  - 加速學習, 注重個別發展, 讓孩子响自已既強頂發光
d)  高中  - 準備考公開試, 讓孩子獲取良好成績, 升讀理想既大學

原帖由 中天英 於 09-9-6 02:08 發表

係呀, 的確可以讀得輕鬆又攞到好成績既; 以優才既格言, 就係喜悦與卓越並重。

優才功課、默書少, 讀書、考試壓力低你都知道, 咁會唔會犧牲左課程既深度黎換取呢?

你可以睇吓優小既課程編排, 就會知道:-
1) 數學快 ...

可否講下閣下的經歷及唸法,唔好好似優才說明書單張。